Obavijesti

Promo sadržaj

U Velikoj Gorici održan 5. forum „Obrtništvo 2020.“

U Velikoj Gorici održan 5. forum „Obrtništvo 2020.“
11

Konstruktivna rasprava obrtnika i predstavnika vlasti na ovogodišnjem Obrtničkom forumu Zagrebačke županije

Nakon što su prethodnih godina gradovi domaćini bili Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko i Ivanić Grad, ovogodišnji Forum održan je u srijedu 26.veljače u Velikoj Gorici u hotelu Garden Hill.

U pozdravnom govoru predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dr.sc. Mirza Šabić napomenuo je kako je svrha ovogodišnjeg Foruma Zagrebačke županije aktualizirati teme koje su važne za obrtništvo i obrtnike te potaknuti rješavanje izazova s kojima se obrtnici svakodnevno susreću.

Pozdravne govore održali su predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica, Vladimir Birek, izaslanik gradonačelnika i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije grada Velike Gorice Domagoj Ilečić, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je i otvorila 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije.

Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak istaknula je kako se Zagrebačka županije ponosi svojim obrtnicima:

Kroz mjere potpora programima i projektima za poduzetništvo i obrt proračunu Zagrebačke županije je 2013.-2019. godine dodijeljeno preko 35 milijuna kuna direktnih potpora za 1.200 projekata.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac naglasila je kako je po pitanju nedostatka radne snage ova Vlada napravila veliki iskorak jer je senzibilizirala djecu osnovnih škola za upis u srednje strukovne škole.

Isto tako, kao prva panelistica, Ana Mandac govorila je o novim izmjenama i dopunama Zakona o obrtu kojim se dualni sustav strukovnog obrazovanja prilagođava hrvatskim prilikama te se preuzimaju primjeri najbolje prakse iz zemalja koje imaju razvijeni dualni sustav strukovnog obrazovanja.

U današnje doba infuencera, YouTubera i drugih virtualnih trendova, suočeni smo s izazovima koji se, među ostalim, tiču ohrabrivanja mladih na upis u srednje strukovne škole i približavanja strukovnih zanimanja. Po tom pitanju, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac komentirala je kako u tom smjeru ide i otvaranje Centra kompetentnosti u području strojarstva koji bi trebao biti završen 2023. godine te da se centri kompetentnosti temelje na maksimalnom povezivanju škola s potrebama gospodarstva, odnosno tržišta rada na moderan i zanimljiv način.

Zanimljivo je kako se broj obrta u Zagrebačkoj županiji u prethodne dvije godine znatno povećao. Tom trendu – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić – znatno doprinose iskustva i dijalog s obrtnicima.

O mjerama aktivne politike zapošljavanja s ciljem poticanja zapošljavanja kao i o dodatnim edukacijama radnika i očuvanju radnih mjesta govorila je predstojnica Regionalnog ureda Zagreb pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Marija Halić. Predstojnica je ukazala na činjenicu da je u siječnju 2020. godine nezaposlenost smanjena i iznosila je 6,2 % u usporedbi s siječnjom 2019. godine kada je iznosila 11,9 %.

Panelistica Anamarija Brcko, kao mlada obrtnica i vlasnica knjigovodstvenog obrta, iskoristila je potpore HZZ-a i Razvojne agencije Zagrebačke županije, a kao ključ uspješnog obrta navela je pozitivan stav i komunikaciju s klijentima.

O budućnosti obrtnika govorio je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU grada Velike Gorice Domagoj Ilečić istaknuvši kako obrtnici posluju u najizazovnijem trenutku ikada, s mnogo rizika i promjena, ali i kako im javna uprava treba omogućiti ostvarivanje konkurentnosti. Naglasio je i potrebu za smanjivanjem birokracije i administracije.

Nakon panel rasprave, Obrtnička komora Zagreb dodijelila je priznanje Regionalnoj agenciji Zagrebačke županije za dugogodišnju uspješnu suradnju i djelovanje u promicanju obrtništva Zagrebačke županije koje je primio ravnatelj Stipe Velić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura