Legenda kaže da su tartufi dragocjene gljive nastale spajanjem vode, topline i gromova. To je moglo biti stotine godina prije Krista, kada je Jupiter, poznat po osobitoj seksualnoj aktivnosti, bacio grom u jednu šumu, gdje je onda niknuo prvi tartuf.
U Zagrebu je ovih dana zamirisalo po tartufima. Doznali smo koji je razlog
Za one, koji još nisu svjesni činjenice u koliko lijepoj zemlji živimo, evo bonus podatak da u našim krajevima raste najluksuznija gljiva na svijetu. Iako rastu po nekim šumama u Europi, u našoj Istri raste najcijenjeniji, istarski bijeli tartuf. Jeli su ga kraljevi, carevi i plemići, od rimskih do austrougarskih.
Ovih je dana u lov na najdragocjeniji tartuf na svijetu došao i najslavniji britanski chef, Gordon Ramsay. Ugostio ga je naš David Skoko i proveo najljepšim gastro avanturama Hrvatske: zajedno su kuhali, upoznavali zanimljive lokacije, lovili ribu, tražili tartufe. Ramsay je imao prilike i vidjeti kako se pravi domaće maslinovo ulje, jedno od najkvalitetnijih na svijetu te se uvjeriti odakle izvorno dolazi jedan od najprepoznatljivijih kozjih sireva o kojima se priča i u Londonu.
Hrvatska je kuhinja bogata raznovrsnim mirisima, okusima i još uvijek izvornim, lokalnim sastojcima. Neke od njih Ramsay je upotrijebio za pravljenje svojih specijaliteta, a poseban je doživljaj bio loviti tartuf: osjetiti neizvjesnost potrage, zadovoljstvo u pronalasku i na kraju gušt pripremanja i uživanja u istarskim pljukancima s tartufima.
Sve ovo odvijalo se u organizaciji National Geographica. Oni su, potaknuti specifičnim zahtjevom projekta, u suradnji s GO2Digital lansirali kampanju koja miriše po tartufima i tako predstavili svoj jedinstveni projekt. Mnoštvo prolaznika je u centru Zagreba tih dana moglo namirisati specifičan miris tartufa koji se širio iz digitalnih GO2Digital ekrana. Privučeni mirisom, imali su prilike na ekranima pogledati kratki promo-film koji je najavljivao prikazivanje hrvatske epizode gastro putovanja Gordona Ramsaya.
Ovo je jedini dostojan način predstavljanja mirisa, okusa i uzbuđenja koja su nam na dohvat ruke u našoj predivnoj zemlji. Još jedna topla jesen je oko nas – dozvolite da vas svojim mirisima provede najljepšim krajevima Hrvatske. Mnogi, kao Gordon Ramsay, zbog toga dolaze iz cijelog svijeta, a mi, mi tu živimo.
Genijalan razlog da ovog vikenda posjetite Varaždin
Klapa Intrade oduševila Zagreb u tri nezaboravne večeri u Lisinskom!
Andrija Premec odmjerio snage s najboljima na finalu Heineken® Star Quality programa