Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Upozorenje - do 2048. Jadran će ostati bez riba

Upozorenje - do 2048. Jadran će ostati bez riba
3

Ribolov je došao do svoga maksimuma. Objavom WWF-ova izvješća o budućnosti globalne opskrbe ribom postalo je jasno da je vrijeme da se poduzmu odlučni koraci prema obnovi populacije ribe u svjetskim morima i oceanima.

Ribolov je došao do svoga maksimuma. Objavom WWF-ova izvješća o budućnosti globalne opskrbe ribom postalo je jasno da je vrijeme da se poduzmu odlučni koraci prema obnovi populacije ribe  u svjetskim morima i oceanima. Naime, izvješće je pokazalo da do 2050. godine milijuni ljudi diljem svijeta neće si moći priuštiti ili ostvariti pristup ribi i ribljim proizvodima  koji služe kao glavni  izvor hrane i proteina. Predviđanja su još crnja za naše Jadransko more, kojem prijeti potpuno izumiranje riblje populacije do 2048.  

Trenutačna situacija je takva da više ne možemo povećati količinu ulova, dosegli smo maksimum te ako nastavimo ribolov ovakvim intenzitetom, direktno ugrožavamo mnoge vrste riba i ostale morske organizme.“ – upozorava Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo iz WWF Adrije.

Kako bi se spriječila ova apokaliptična budućnost, WWF je 2015.  započeo projekt Fish Forward koji se provodi u 11 zemalja članica Europske unije. Cilj ovog projekta je podizanje potrošačke svijesti o problemima i posljedicama neodrživog ribarstva.  Ako se nastavi dosadašnji destruktivan trend neodrživog ribarstva, samo je pitanje dana kada ćemo o ribama govoriti kao izumrloj vrsti.
Samo kupnjom odgovarajuće ribe obnavljamo riblji fond i čuvamo svjetska mora. Svaki potrošač savjesnim i odgovornim odabirom proizvoda ribarstva može pridonijeti sprečavanju prekomjernog izlovljavanja riba.

Zapadna Europa za proizvode iz ribarstva iz održivog ulova koristi certifikat  MSC  (Marine Stewardship Council), a WWF aktivno radi na  procesu pokretanja certificiranja na čitavom Mediteranu, uključujući i Jadran.

Kako onda prepoznati proizvode iz održivog ribarstva?

WWF Adria pripremio je praktični vodič za pravilan odabir ribe „Priče iz vašeg tanjura“, čija je online verzija dostupna na www.kojuribukupiti.org.

Birajmo održivo jer - koliko ima ribe u moru i na našim tanjurima, ovisi o nama samima!
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.