Obavijesti

Promo sadržaj

Uz EU fondove do povećanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga

Uz EU fondove do povećanja  kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga
3

Pozitivnom učinku korištenja EU fondova na zdravstvenu skrb, ali i na hrvatski regionalni razvoj, posebno svjedoči projekt Karlovačke županije pod nazivom „KaŽu zdravlje“.

Kohezijska politika jedna je od najvažnijih politika Europske Unije za koju je u financijskom razdoblju 2014.-2020. bilo osigurano 376 milijardi eura iz proračuna Europske Unije. U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., jedna od prioritetnih osi jest i prioritetna os 8. - Socijalno uključivanje i zdravlje, za koju je alocirano 376,5 milijuna eura. Nedostupna i ograničena usluga zdravstvene skrbi veliki je problem diljem Hrvatske, posebno u ruralnim područjima, na otocima i u malim gradovima, zbog strukturnog manjka zdravstvenih radnika i ostalih prepreka poput troškova i udaljenosti. Među ciljevima navedene prioritetne osi, navodi se poboljšanje pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti, s fokusom na udaljena i deprivirana područja.  

Pozitivnom učinku korištenja EU fondova na zdravstvenu skrb, ali i na hrvatski regionalni razvoj, posebno svjedoči projekt Karlovačke županije pod nazivom „KaŽu zdravlje“. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 11,5 milijuna kuna, a za projekt su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 9,4 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Svrha ovog projekta bila je poboljšati pristup stanovnicima Karlovačke županije kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, čime se smanjuje broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 4 %. 

U okviru projekta nabavljena je medicinska oprema za ordinacije primarne zdravstvene zaštite, provedeni su infrastrukturni zahvati na objektima domova zdravlja diljem županije, preuređene su ginekološke ordinacije, ugrađena vanjska dizala, preuređeni hodnici i čekaonice, adaptirani su i rekonstruirani sanitarni čvorovi za osobe s posebnim potrebama, ugrađene su podizne platforme za pristup osoba s invaliditetom te su uvedene nove zdravstvene usluge. 

Provedbom projekta smanjene su nejednakosti u smislu zdravstvenog statusa osiguranika na području indeksa razvijenosti 50-75% prosjeka Republike Hrvatske i to aktivnostima opremanja ciljanom dijagnostičko-terapijskom i medicinsko-tehničkom opremom. Projektom se znatno povećao opseg, kvaliteta i razina usluga domova zdravlja na području Karlovačke županije te se smanjio broj upućivanja na pretrage u bolnice“, zaključila je Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije.  

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici strukturnifondovi.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.