Obavijesti

Promo sadržaj

Uz EU fondove hrvatska tvrtka razvija inovacijske sustave za automobilsku industriju

Uz EU fondove hrvatska tvrtka razvija inovacijske sustave za automobilsku industriju
3

Aktivnosti istraživanja i razvoja, uz ostale aktivnosti povezane s uvođenjem inovacija u poduzeća, neophodne su da bi i hrvatsko gospodarstvo postalo konkurentnije.

Kako bi se potaknulo realizaciju inovacija, veći pristup kapitalu i potporu malim poduzećima, kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ alocirana je značajna financijska potpora iz fondova Europske unije i to u iznosu od čak 689,3 milijuna eura. 

Mogućnosti koje EU fondovi pružaju u području istraživanja i razvoja prepoznala je zagrebačka tvrtka Mireo d.o.o koja se bavi razvojem softverskih proizvoda u području auto navigacije i proizvodi sustave za nadzor, praćenje i upravljanje velikim voznim parkovima. 

Tvrtka je osmislila projekt „Skalabilni, visoko dostupni, distribuirani sustav za optimizaciju kompleksnih dostavnih ruta“, čija je ukupna vrijednost iznosila 2.527.508 kuna, dok je iznos bespovratne potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosila 1.507.978 kuna. 

Na natječaj smo se javili kako bismo riješili kompleksne probleme usmjeravanja velikog broja vozila s velikim brojem dostavnih mjesta u stvarnom prometnom okruženju. Kako u znanstvenoj i u komercijalnoj literaturi takvi sustavi nisu dostupni, EU fondovi su nam dali potporu i poticaj da iskoračimo u nepoznato i proizvedemo inovativna softverska rješenja“ ,navodi Ivica Siladić, direktor i voditelj razvoja. 

U suradnji sa stručnjacima Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, tvrtka Mireo je kroz ovaj projekt istražila i razvila napredne algoritme za rješavanje osnovnih problema usmjeravanja vozila, a najveći udio sredstava uložen je u zapošljavanje novih djelatnika. 

Uspjeh tvrtke Mireo može poslužiti kao odličan primjer i poticaj drugim hrvatskih poduzećima da svoje projekte prijave na natječaje za dodjelu sredstava iz EU fondova kako bi dodatno unaprijedili svoje poslovanje te uspješno konkurirali na domaćem i inozemnom tržištu. Poduzetnicima svakako ide u prilog činjenica da je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. kojom je intenzitet potpore postao još veći, a uvjeti za poduzetnike još povoljniji. 

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici strukturnifondovi.hr.