Obavijesti

Promo sadržaj

Vječno pitanje: crni ili bijeli kruh? Mi imamo odgovor

Vječno pitanje: crni ili bijeli kruh? Mi imamo odgovor
12

Danas je crni kruh s raznim dodacima poput sjemenki najčešći izbor zdravstveno osviještenih osoba koje žele uravnoteženu prehranu

Što je kruh bio crniji to je bio namijenjen za siromašnije stanovništvo, seljake, robove, pa čak i zatvorenike. U to vrijeme bijelo brašno bilo je skupo, jer ga je bilo teško dobiti iz zrna žitarice, stoga je kruh pripremljen od bijelog brašna bio kruh bogatih.

Unapređenje procesa mljevenja i prerade pšenice te povećanje prihoda stanovništva u 17. stoljeću dovelo je do rasprostranjenosti bijelog kruha, a uslijed industrijske revolucije bijeli kruh postao je simbol blagostanja i gospodarskog napretka. Tek u 20. stoljeću bijeli kruh prestaje biti simbol bogatstva i blagostanja te se sve više naglašavaju negativne strane konzumacije bijelog kruha po zdravlje.

S druge strane crni kruh postao je simbol zdravog obroka.

Danas je crni kruh s raznim dodacima poput sjemenki (bučine sjemenke, lan, sezam, sjemenke suncokreta te orašasti plodovi) najčešći izbor zdravstveno osviještenih osoba koje žele uravnoteženu prehranu.

Takve vrste kruha bogate su nezasićenim masnim kiselinama koje su dobivene iz sjemenki, imaju produljenu svježinu i trajnost.

Neke od takvih vrsta kruha su: Heljdin miješani kruh i Heljdin miješani kruh s orasima, Švedski kruh, Francuz s bučinim sjemenkama …

1. Heljdin miješani kruh i Heljdin miješani kruh s orasima - rustikalnog oblika, spravljen mješavinom polu bijelog brašna i heljdine kaše, koje je bogato B vitaminom i mineralima. Heljda je porijeklom iz Azije, a koristi se u prehrani još 6000 godina prije nove ere, u 15. stoljeću dolazi u Europu. Zrno heljde je dobro probavljivo te služi kao dijetalna hrana. Heljdina kaša posjeduje iznimno visoku biološku vrijednost i iskoristivost bjelančevina, a posebno je prikladna za osobe koje moraju paziti na unos kalorija.  Dodamo li u heljdin kruh orahe dobit ćemo kruh posebnog okusa.

 

2. Švedski kruh – raženi kruh sa sjemenkama, produljene svježine, bogatog okusa. Iznimno bogat sjemenkama suncokreta i lana, što mu produljuje svježinu i trajnost, te ga čini kompaktnim. Zbog velike zastupljenosti uljarica obiluje omega kiselinama, stoga je već i jedna kriška ovog kruha izuzetno bogatog okusa dovoljna kako bi upotpunila jedan zdravi cjeloviti obrok. Za švedski kruh kažu da je kruh budućnosti, baziran na prošlosti.

3. Francuz baguette kukuruznikruh karakterističnog izduženog oblika od kukuruznog brašna hrskave i rumene korice. Spravljen je mješavinom pšeničnog bijelog i kukuruznog brašna. Zbog svog specifičnog oblika pogodan je za izradu raznih vrsta sendviča, stoga je gotovo obavezan dio slavljeničkog stola.

4. Francuz s bučinim sjemenkama - Tamni kruh karakterističnog izduženog oblika sa sjemenkama suncokreta, lana i buče koje posjeduju antioksidativna svojstva te su bogate nezasićenim masnim kiselinama. Kruh je guste i bogate unutrašnjosti, hrskave je korice, a posebno je prikladan za izradu kanape sendviča.

 U Mlinar prodavaonicama i trgovačkim centrima možete pronaći uvijek svježe pečene razne vrste kruha.

Uživajte u svježem, hrskavo pečenom mirisnom kruhu  i želimo vam dobar tek!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno