Obavijesti

Promo sadržaj

Vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Sve što trebate znati o moždanom udaru i prevenciji

Vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Sve što trebate znati o moždanom udaru i prevenciji

Podaci kažu da svake dvije sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi netko od njega umre. Doznajte što učiniti u prevenciji i kako sa sigurnošću provesti test FAST, koji može spasiti život

VIDEO

Prema istraživanjima svaka četvrta odrasla osoba u opasnosti je od moždanog udara, a gotovo 90% udara može se spriječiti pravodobnim utjecajem na određene faktore rizika, poput hipertenzije i loše prehrane. Upravo njihovom prevencijom pridonosimo globalnom cilju smanjenja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka te drugih značajnijih uzroka smrti i patnje širom svijeta. Premda su prethodna istraživanja o moždanom udaru bila fokusirana primarno na muški spol, važno je napomenuti da su danas žene nakon fertilne dobi izložene jednakom riziku kao muškarci.

Kako nastaje moždani udar? 

Može se dogoditi bilo kome, nastaje naglo, ne birajući mjesto, vrijeme, a ni dob. Karakterizira ga poremećaj cirkulacije koji dovodi do slabe opskrbljenosti mozga hranjivim tvarima i kisikom. Nedostatak navedenih faktora dovodi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica koje opskrbljuje oštećena krvna žila, što onda vodi do oštećenja funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Moždani udar može biti ishemijski, uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju, ili hemoragijski, koji karakterizira puknuće krvne žile i prodiranje krvi u okolno tkivo. Većinom su to ishemijski udari, koji za posljedicu imaju trombozu ili emboliju.

Doctor,Holding,Elderly,Patient

Brzo reagirajte

Najčešći simptomi moždanog udara su iznenadna slabost, utrnulost jedne strane tijela, smetnje pri razumijevanju i govoru. Također, može se manifestirati smetnjama koordinacije, vida i ravnoteže. Nakon navedenih stanja često slijede trajni neurološki deficit i invaliditet. Brzom primjernom testa FAST možete sa sigurnošću potvrditi da je riječ o moždanom udaru te u skladu s tim pravodobno reagirati i spasiti nekome život.

  • F (Face)
  • A (Arm)
  • S (Speech)
  • T (Time)

U hrvatskom jeziku taj test nazivaju GROM (Govor, Ruka, Oduzetost lica, Minute). Navedeni test provodi se postavljanjem četiri sljedeća pitanja: Ima li osoba asimetriju lica, slabost ruke, smetnje govora i koliko je vremena prošlo od početka simptoma? Ako je odgovor na prva tri pitanja "da", potvrdit ćete da je zaista riječ o moždanom udaru. Zapamtite da je svaka sekunda bitna i da brzo morate reagirati te pozvati hitnu pomoć.

Važno je mjeriti krvni tlak

Prema statistici, godišnje od posljedica moždanog udara umre 5,5 milijuna ljudi. Povišen krvni tlak (ili hipertenzija), kao jedan od glavnih uzroka ove opake bolesti, specifičan je po tome što godinama ne mora pokazivati nikakve simptome sve dok ne razvije oštećenja ciljnih organa, poput srca i bubrega. Više od 50% oboljelih od hipertenzije ne zna da ima povišen tlak, a polovica onih koji znaju ništa ne poduzima. Zato je bitno promicati svijest o važnosti mjerenja krvnog tlaka kako biste na vrijeme postavili dijagnozu i pratili terapije liječnika.

Danas je krvni tlak lako mjeriti jer su tlakomjeri dostupni svima i lako je njima rukovati. Ako ga još nemate, provjerite ponudu na stranici microlife.hr., čiji tlakomjeri najnovije generacije pomoću najnaprednijih algoritama jamče točnost i pouzdanost.

Tlakomjeri Microlife mogu detektirati nepravilan puls koji može upućivati na atrijsku fibrilaciju. Tehnologija AFIBsens primijenjena u tlakomjerima Microlife, vodeća je svjetska tehnologija u digitalnim mjerenjima krvnog tlaka za detekciju atrijske fibrilacije (AF) i atrijske hipertenzije. Također, ono što ih ističe na tržištu medicinskih proizvoda su klinički validirani tlakomjeri kod posebnih skupina pacijenata, kao što su bubrežni bolesnici, dijabetičari, trudnice i pacijenti na dijalizi. Prema smjernicama ESC-a ( European Society of Cardiology) i ESH (European Society of Hypertension), tlakomjeri Microlife dizajnirani su tako da provode 3 uzastopna mjerenja jednim pritiskom. Svi uređaji razvijeni su u suradnji s liječnicima, a provedeni klinički testovi zadovoljavaju najviše standarde.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve