Promo sadržaj

Komentari 0

Vrste i tipovi kolagena: Znate li što vam točno treba za blistavu kosu i sjajne nokte?

Vrste i tipovi kolagena: Znate li što vam točno treba za blistavu kosu i sjajne nokte?

Jeste li znali da postoji više tipova i vrsta kolagena? Ako se pitate postoji li najbolji i kako izabrati pravi tipa za sebe, na pravom ste mjestu

O kolagenu se puno priča i to je razumljivo. Ipak je riječ o jednom od najbitnijih i najzastupljenijih proteina u ljudskom tijelu.

Jeste li znali da 75% organa u svom sastavu sadrži kolagen i da 30% svih proteina u organizmu čini upravo kolagen? Da, kolagen je zaista bitan. Nedostatak kolagena utječe na tijelo pa kronično zanemarivanje može dovesti do suhe kože, narušenog oblika tijela i artritisa.

Kolagen tipa I

Morski kolagen djeluje na povećanje cjelokupnog kolagena tipa I u tijelu i izrazito učinkovito se apsorbira u ljudskom tijelu. Njegove molekule su malene, veličinom slične ljudskom kolagenu

Morski kolagen (riblji), zbog svoje sličnosti s ljudskim pokazuje najbolje rezultate u brzini apsorpcije i ulaska u krvotok.

Kolagen tipa II

Ovo je tip kolagena kojeg ima smisla uzimati kod problema s bolnim zglobovima, a i inače jer je super izvor bjelančevina.

Kolagen tipa III

Kolagen tipa III je drugi najčešći kolagen u ljudskom tijelu, a crijeva ga sadrže u velikim količinama. U jednom istraživanju su znanstvenici povezali slučaj ekstremnog nedostatka kolagena tipa III s puknućem arterija. Kolagen tipa III je uglavnom goveđeg podrijetla.

Kolagen tipa IV

Kolagen tipa IV se također nalazi u koži, ali u znatno manjim količinama. Također, pomaže u radu bubrega i drugih organa. Ovom kolagenu nedostaje jedna specifična aminokiselina (glicin), pa je i strukturom nešto drugačiji od drugih tipova kolagena.

Jako rijetko ga se može pronaći u obliku dodataka prehrani, ali dobri izvori može biti bjelanjak i druga hrana bogata proteinima. Kažemo “samo” dobar izvor jer je apsorpcija kolagena iz hrane 27%, dok se, uzimajući dodatke prehrani, kolagen apsorbira 90%.

Kolagen Boost -  inovativni, visokoučinkoviti anti age tekući dodatak prehrani

10 000 mg KOLAGENA + 500 mg MSM + 100 mg HIJALURONSKA KISELINA + 10 mg CINK

Dobrobiti Kolagen Boost-a:
• zdravlje kože
• sprječava stvaranje dubokih bora
• povećava gipkost kože
• povećava hidrataciju kože
• pomaže da korijen kose bude zdrav
• sprječava opadanje kose
• jača kosu i nokte
• čuva snagu kostiju

Više o proizvodu saznajte OVDJE.

Zašto imate lomljive nokte i što napraviti da budu bolji?

Budući da je nevjerojatno koristan za zdravlje vaše kože (najvećeg organa vašeg tijela) i kostiju, kolagen bogat glicinom i prolinom koji se nalazi u ribi je zaista prirodni dragulj za našu kožu, kosu, nokte i zglobove.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina, poznata kao i hijaluronan, bistra je tvar koju proizvodi vaše tijelo. Najveće količine nalaze se u koži, vezivnom tkivu i očima. Njena glavna funkcija je zadržavanje vode kako bi koža bila hidratantna i dobro podmazana te potiče zdraviju i fleksibilniju kožu, te čuva snagu kostiju.

Što napraviti da usporimo stvaranje bora

Ispod epiderme leži gusti dermalni sloj. Dermis se sastoji od živaca, masti, krvnih žila, elastina i kolagenih vlakana. Kolagen – koji zauzima oko 80% dermisa – protein je koji čini primarnu komponentu vezivnog tkiva tijela. Kolagen daje koži snagu, dok elastin (kako mu i samo ime kaže) daje koži njezinu elastičnu kvalitetu.

Opadanje kose i kako to zaustaviti

Budući da nije nužno tkivo, prehrambeni zahtjevi kose su jedinstveni – a dodaci mogu biti od velike pomoći u povećanju razine vitamina i minerala dostupnih vašim folikulima. Dodatke uvijek prehrani uzimajte u kombinaciji sa zdravom prehranom kako bi imali najviše efekta.

Pazite da dodatci prehrani sadrže sljedeće sastojke: riblji kolagen tipa I, vitamin C, vitamin B12, vitamin D3, bakar, cink, selen i esencijalne aminokiseline, biotin, hijaluronsku kiselinu.

Saznajte više na blogu FitZona.hr