Obavijesti

Promo sadržaj

Xi i Biden održali povijesni summit, usmjeravajući put za poboljšanje bilateralnih veza

Xi i Biden održali povijesni summit, usmjeravajući put za poboljšanje bilateralnih veza
5

Licem u lice, dva državna lidera iznijela su smjernice o najvažnijim pitanjima između dviju strana, poput razvijanja ispravnog razumijevanja jedno drugoga, pravilnog upravljanja razlikama te jačanja dijaloga i suradnje

Kineski predsjednik istaknuo je da su međusobno poštovanje, miran suživot i suradnja s obostranim koristima naučene lekcije iz 50 godina odnosa između Kine i SAD-a te sukoba između velikih zemalja u povijesti, što bi trebalo biti smjer zajedničkih napora dviju zemalja. Dva predsjednika složila su se promicati i ojačati bilateralni dijalog i suradnju u područjima poput kinesko-američkih razgovora o umjetnoj inteligenciji i uspostave radne skupine za suradnju u borbi protiv narkotika.

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden u srijedu su održali pozitivan, sveobuhvatan i konstruktivan summit, usmjeravajući put za poboljšanje i razvoj bilateralnih veza. Po dolasku na imanje Filoli, južno od San Francisca, Xi je srdačno dočekan od strane Bidena. Tijekom njihova četverosatnog sastanka, dva državna lidera imala su iskrenu i dubinsku razmjenu mišljenja o strateškim i općim pitanjima ključnim za smjer odnosa Kine i SAD-a te o glavnim pitanjima koja utječu na svjetski mir i razvoj. Ovo je važan summit za povećanje povjerenja, razrješenje sumnji, upravljanje razlikama i proširenje suradnje između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a također je važan sastanak kako bi se unijela sigurnost i poboljšala stabilnost u nestabilnom i promjenjivom svijetu, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tijekom informiranja medija nakon sastanka. Wang, također član Politbiroa Centralnog odbora Komunističke partije Kine, opisao je sastanak kao strateški, povijesni i kao onaj koji pruža vodstvo.

ISKRENA I DUBOKA RAZMJENA MIŠLJENJA

Povijesni summit došao je u kritičnom trenutku kada međunarodna zajednica naglašava stabilnost odnosa između Kine i SAD-a. Licem u lice, dva državna lidera iznijela su smjernice o najvažnijim pitanjima između dviju strana, poput razvijanja ispravnog razumijevanja jedno drugoga, pravilnog upravljanja razlikama te jačanja dijaloga i suradnje. Dalje su raspravljali o pravilnom načinu kako će obje zemlje surađivati jedna s drugom, razjasnili su svoje zajedničke odgovornosti kao velikih zemalja te su nacrtali smjer i plan za zdrav, stabilan i održiv razvoj odnosa Kine i SAD-a. Nazivajući Xi-Biden summit "najvažnijim diplomatskim događajem godine", predsjednik Kuhn Foundation Robert Lawrence Kuhn rekao je da su dva lidera postavila temelje bilateralnim odnosima, što će biti veliki doprinos svjetskom miru i prosperitetu. "Tada obje zemlje pažljivo mogu ponovno izgrađivati suradnju pronalazeći specifična područja suglasnosti i međusobne koristi."

Kineski predsjednik istaknuo je da su međusobno poštovanje, miran suživot i suradnja s obostranim koristima naučene lekcije iz 50 godina odnosa između Kine i SAD-a te sukoba između velikih zemalja u povijesti, što bi trebalo biti smjer zajedničkih napora dviju zemalja. Primijetivši da svijet danas prolazi kroz duboke promjene neviđene u stoljeću, Xi je rekao da postoje dva izbora za Kinu i Sjedinjene Američke Države - jedan je jačanje solidarnosti i suradnje, zajedničko suočavanje s globalnim izazovima i promicanje globalne sigurnosti i prosperiteta; drugi je pridržavanje mentaliteta nula-suma, poticanje suparništva i konfrontacije, te guranje svijeta prema nemiru i podjeli. Dva izbora ukazuju na dva različita smjera koji će odrediti budućnost čovječanstva i planeta Zemlje, dodao je, ističući da bi odnos između Kine i SAD-a, koji je najvažniji bilateralni odnos na svijetu, trebao biti percipiran i zamišljen u tom širem kontekstu. Primijetivši da je odnos između SAD-a i Kine najvažniji bilateralni odnos.

U značajnom susretu, kineski predsjednik Xi Jinping i njegov američki kolega, Joe Biden, imali su svoj prvi izravni sastanak od rukovanja u Bali, Indonezija, prošle godine. Dva državna lidera detaljno su razgovarala o strateškim i općim pitanjima od ključne važnosti za smjer odnosa između Kine i SAD-a, te o glavnim pitanjima koja utječu na svjetski mir i razvoj.

Diplomacija na razini državnog vrha kompas je i sidro odnosa između Kine i SAD-a. Dok su se dva predsjednika sastala, dvije zemlje, kao i ostatak međunarodne zajednice, promatraju s očekivanjima. Odnos između Kine i SAD-a, najvažniji bilateralni odnos na svijetu, nastavio se kretati unatoč okolnostima.

Za dvije velike zemlje poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država, okretanje leđa jedna drugoj nije opcija. Nerealno je da jedna strana preoblikuje drugu, a sukob i konfrontacija imaju neizdržive posljedice za obje strane. Natjecanje između velikih zemalja nije prevladavajući trend današnjice i ne može riješiti probleme s kojima se suočavaju Kina i Sjedinjene Američke Države, ili svijet u cjelini.

Planet Zemlja dovoljno je velik za uspjeh obje zemlje, a uspjeh jedne zemlje prilika je za drugu.

Sve dok se međusobno poštuju, žive u miru i teže suradnji s obostranim koristima, Kina i Sjedinjene Američke Države bit će potpuno sposobne prevladati razlike i pronaći pravi način kako zajedno funkcionirati. 

"Osnova odnosa između Kine i SAD-a postavljena je od strane naših naroda, vrata odnosa između Kine i SAD-a otvorili su naši narodi, priče o odnosima između Kine i SAD-a pisane su od strane naših naroda i budućnost odnosa između Kine i SAD-a stvorit će naši narodi. Treba izgraditi više mostova i utabati više puteva za međuljudske interakcije. Ne smijemo postavljati barijere ili stvarati hladni učinak, rekao je.

Kineski predsjednik izjavio je da je uvjeren da se vrata odnosa između Kine i SAD-a ne mogu ponovno zatvoriti jednom kad se otvore, a uzrok prijateljstva Kine i SAD-a ne može skrenuti s puta jednom kad krene. U međuvremenu, Xi je naglasio da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale smatrati Kinu svojim primarnim suparnikom. "Uvijek me jedno pitanje muči: Kako upravljati velikim brodom odnosa između Kine i SAD-a izbjegavajući skrivene stijene i plićake, ploveći kroz oluje i valove bez gubitka orijentacije, gubitka brzine ili čak sudara?

Pitanje broj jedan za nas je: jesmo li protivnici ili partneri?

Logika je prilično jednostavna. Ako jedna strana vidi drugu stranu kao primarnog konkurenta, najvažniji geopolitički izazov i prijetnju, to će samo dovesti do pogrešnih odluka, pogrešnih postupaka i neželjenih rezultata", rekao je Xi.

Kina je spremna biti partner i prijatelj Sjedinjenih Američkih Država, napomenuo je kineski predsjednik. Osnovna načela koja slijedimo u rješavanju odnosa između Kine i SAD-a su međusobno poštovanje, miran suživot i suradnja s obostranim koristima."

Baš kao što je međusobno poštovanje osnovni kodeks ponašanja pojedinaca, to je temeljno i za odnose između Kine i SAD-a. Sjedinjene Američke Države su jedinstvene po svojoj povijesti, kulturi i geografskom položaju, što je oblikovalo njezin poseban razvojni put i društveni sustav. Mi to u potpunosti poštujemo.

Put socijalizma s kineskim karakteristikama pronađen je pod vodstvom teorije znanstvenog socijalizma i ukorijenjen je u tradiciji kineske civilizacije s neprekinutom poviješću od više od 5.000 godina, rekao je kineski predsjednik. Ponosni smo na svoj izbor, baš kao što ste ponosni na svoj. Naši su putevi različiti, ali oba su izbor naših naroda i oba vode ostvarenju zajedničkih vrijednosti čovječanstva. Oba bi trebala biti poštovana. Miran suživot osnovna je norma međunarodnih odnosa i još je važnija crta koju bi Kina i SAD trebale zadržati kao dvije velike zemlje.

Kina se nikada ne kladi protiv Sjedinjenih Američkih Država i nikada se ne miješa u njene unutarnje poslove. Kina nema namjeru izazvati Sjedinjene Američke Države niti ih svrgavati, dodao je Xi. Napominjući da je suradnja s obostranim koristima trend današnjice i da je to inherentno svojstvo odnosa između Kine i SAD-a, Kina se zalaže za visokokvalitetan razvoj, a Sjedinjene Američke Države revitalizaciju svoje ekonomije. Imamo dovoljno prostora za suradnju i potpuno smo sposobni pomoći jedni drugima u uspjehu i postizanju obostrano korisnih rezultata."

Kineski predsjednik najavio je da je Kina spremna pozvati 50.000 mladih Amerikanaca u Kinu na razmjenu i studijske programe tijekom sljedećih pet godina kako bi povećala razmjenu između dva naroda, posebice mladih. Xi je također istaknuo da Kina neće voditi hladni ili vrući rat s bilo kim. Bez obzira na to kojoj fazi razvoja može doći, Kina nikada neće težiti hegemoniji ili ekspanziji i nikada neće namećivati svoju volju drugima, rekao je. Kina ne traži sfere utjecaja i neće voditi hladni ili vrući rat s bilo kim, dodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje
PROMO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje

Iz Bobisa pozivaju: "Pridružite se Bobisu i gradu Splitu, u utorak 7. svibnja, na splitskim Prokurativama i budite dio povijesti dok slavimo ovogodišnju Sudamju i 75 godina legendarnog Bobisa.“
Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje