Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Za ovaj posao nisu potrebni fakultet i iskustvo, nije važan spol niti koliko godina imate

Powered by INA

Za ovaj posao nisu potrebni fakultet i iskustvo, nije važan spol niti koliko godina imate

Vodi ih dobra volja i želja da pomognu drugim ljudima te društvu u cjelini. Svojim djelovanjem pridonose zajedničkim vrijednostima, a u nastavku saznajte zašto se odlučuju na volontiranje

VIDEO

Bilo to u sportu, kulturi, ljudskim pravima ili zaštiti okoliša, volontirati se može u svim društvenim područjima, a volontiranje se zasniva na dobroj volji, solidarnosti i aktivizmu.

Humanitarni rad, kako se često drukčije naziva volontiranje, sadrži riječ human, čime se želi istaknuti da smo tim djelovanjem prije svega suosjećajni prema drugim bićima. Da bi se postalo volonter, nije potrebno imati određeni akademski stupanj, nije ni bitno kojeg ste spola ni koliko vam je godina. Jedino što je uistinu bitno jest dobra volja.

- Ne volontiraš zato da budeš bolji od drugih. Volontiraš jer svojim djelima želiš ostaviti trag u tuđem životu, a samim time i u svojem - komentirala je Martina Breški (23), volonterka koja pet godina radi s djecom i s onima u potrebi. 

Zašto pojedinci volontiraju?

S obzirom na to da je volontiranje dobrovoljno i da ne donosi nikakvu zaradu, pitali smo volontere kako to da su odlučili slobodno vrijeme, kojeg posebice danas imamo malo, posvetiti radu u zajednici.

- Svatko većinom gleda svoja posla ili neku korist, a zapravo zaboravljamo da je smisao života učiniti dobro, onda kad možeš - kaže Dominik Janović (25), koji se na svoje prvo volontersko iskustvo odlučio kad je pao maturu iz matematike, pa je imao viška slobodnog vremena.

- Sa svakim obavljenim zadatkom dođe i onaj osjećaj zadovoljstva i olakšanja. Tu je, naravno, i sreća kad vidiš da tvoje ime stoji uz nešto pozitivno i dobro. Treba spomenuti i sva nova iskustva i poznanstva koja se sklapaju tijekom volontiranja. To što se volontiranje ne plaća, ne znači da nisi ništa dobio od njega - rekla je Veronika Miloševski (21), koja volontira godinu dana, te ističe kako je važno da pojedinac volontira u području svojih interesa jer će samim time i njegovo zadovoljstvo ostvarenim biti ugodnije.

Začetnici korporativnog volontiranja

Volonteri otvaraju vrata odgovornom i aktivnom građanstvu. Svojim djelovanjem potiču i druge na aktivaciju kako bi nam svijet bio ljepši i bolji. Sve više poduzeća primjećuje pozitivne strane volontiranja te se uključuju u tzv. korporativno volontiranje, kojim nastoje zbližiti svoje zaposlenike, potaknuti ih na aktiviranje u zajednici, ali i na usvajanje novih vještina i otkrivanje interesa

Da je društveno-odgovorno poslovanje ključ uspjeha tvrtke, a volontiranje jedan od najboljih načina doprinosa zajednici u kojoj stvaraš, dobro zna INA, tvrtka poznata po svojim vrijednim društveno-odgovornim projektima. Naime, prije točno 10 godina, u rujnu 2011., pokrenut je Klub volontera, putem kojeg INA provodi akcije korporativnog volontiranja diljem Lijepe Naše. Dotaknuli su se svih aspekata društva - od humanitarnog, preko ekološkog, do kulturnog i zdravstvenog. Važnost Kluba volontera prepoznali su i sami zaposlenici, njih gotovo 5000, koji su se rado odazvali na više od 300 volonterskih akcija i pritom odradili više od 40.000 sati volontirajući. 

Osim u samostalno organiziranim akcijama, INA Klub volontera uključuje se u projekte koje organiziraju volonterski centri ili druge udruge civilnog društva. U zadnje dvije godine, unatoč ograničenjima okupljanja zbog koronavirusa, Inin volonterski klub sudjelovao je na 26 volonterskih akcija, od kojih su mnoge bile usmjerene na pomoć područjima pogođenim potresom u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Od 2011. godine do danas je INA, zbog velikog doprinosa Kluba volontera, osvojila mnoge prestižne nagrade za svoj angažman po pitanju korporativnog volontiranja, a ove su godine, povodom 10. rođendana Kluba, odlučili snimiti i prvu himnu korporativnih volontera u suradnji s bendom Opća Opasnost. Spot za himnu premijerno je prikazan na 4. Nacionalnoj konferenciji o volontiranju zaposlenika koja je 9. rujna održana u Zagrebu. Na konferenciji je gostovala i Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine, koja je govorila o dugogodišnjim aktivnostima i uspjesima INA Kluba volontera, zbog čijih je angažmana INA prepoznata kod udruga i zajednica kao pouzdan partner i oslonac.

Ove subote, 11. rujna, dođite na Ekotlon, najveću plogging utrku u Hrvatskoj, kojoj je cilj spojiti jogging i usputno sakupljanje otpada. Na mini plogging stazi, pod pokroviteljstvom Ine, doznat ćete zanimljivosti iz ekologije i recikliranja. Pridružite nam se!

Powered by INA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura