Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 21

Postoji li nešto bolje od purice, mlinaca i sarme? Istražili smo ostale blagdanske specijalitete

Postoji li nešto bolje od purice, mlinaca i sarme? Istražili smo ostale blagdanske specijalitete

Proslave blagdana širom svijeta najviše se razlikuju po običajima i hrani. Osim u tradicionalnoj purici, diljem svijeta se uživa u specijalitetima od ovčje glave, u zalogajima kitove i tuljanove kože i bananama s mesom

VIDEO

Blagdani za mnoge ne bi bili pravi blagdani bez ukusne hrane, darivanja i kićenja drvca. No u raznim dijelovima svijeta ljudi ove blagdane slave na različite načine. U Češkoj se, recimo, na Badnjak nevjenčani upuštaju u bizaran ritual koji uključuje cipelu i vjenčanje. Neudane Čehinje stoje leđima okrenute vratima i bacaju jednu cipelu s ramena. Ako cipela padne s vrhom okrenutim prema vratima, to znači da će se žena udati unutar godinu dana.  U Kini nije proslava Božića tradicionalna, ali komercijalizacija ovog blagdana nagnala je Kineze da osmisle svoje običaje, pa je jedan od njih darivanje jabuka omotanih u šarene papire s isjeckanom porukom najljepših želja za onoga koji je prima

Za razliku od ovih dviju zemalja, na ovim smo prostorima naviknuli uživati ​​u blagdanskim ritualima - odlasku na polnoćku, otvaranju darova na božićno jutro i u okusima slasne purice. Međutim, ako ove godine želite uvesti neke nove običaje i specijalitete, pripremili smo vam u nastavku najneobičniju blagdansku recepturu koja će ovog Božića unijeti dašak svjetske gastronomije u vašu tradicionalnu kuhinju.

Užitak skandinavskih zalogaja

U Finskoj slave Božić uz jela od tjestenine, mrkve, krumpira sa šunkom ili puretinom te drugim različitim ribljim i mesnim jelima, a nezaobilazni su i kremasti deserti. No njihovo ključno jelo je definitivno šunka, a tajna okusa i mekoće leži u soku od ananasa u kojem se kuha šunka. Preuzmete li neki od finskih blagdanskih recepata, mogli biste se namučiti rezuckajući i miješajući sastojke za priloge i različite kreme za deserte. Zato, ako se ovog Božića odlučite za finsku kuhinju, pogledajte imate li sve male kućanske aparate pri ruci.  

Zateknete li se u Danskoj tijekom blagdana, bit ćete na domaćem terenu jer su jela od pečene guske, patke, puretine ili svinjetine tradicionalna danska božićna jela, a kombiniraju ih s crvenim kupusom i smeđim krumpirom. No Skandinavci se baš i ne boje poslužiti nekoliko, nama, upitnih jela, o čemu možda najbolje svjedoči norveški smalahove

Ovo norveško božićno jelo dobilo je ime od izraza "smale", što znači "ovca", i "hovud", u prijevodu "glava". Vjerojatno već možete pogoditi o čemu se radi. Smalahove se pravi spaljivanjem kože ovce, odstranjivanjem mozga, a zatim soljenjem (ili dimljenjem) glave. Ta se glava potom kuha na pari tri sata i poslužuje s prilogom od kobasice i pireom od krumpira. Najbolji dijelovi smalaha uključuju uho, oko i jezik, a oni najhrabriji odlučuju se u ovom specijalitetu jesti i mozak.  

Mattak, kiviak i tamalesi

A kad smo već u hladnijim krajevima, moramo spomenuti i običaje na Grenlandu. Tradicionalna grenlandska božićna večera sastoji se od kitove kože s malo sala (mattak), a navodno ovaj božićni "snack" ima okus po kokosu. Nakon kitove kože slijedi sirovo meso arktičke ptice (kiviak) koje je omotano u tuljanovu kožu te zakopano više mjeseci da bi istrunulo do određenog stupnja. Kiviak se smatra bezvremenskim specijalitetom, a tradicionalno ga poslužuju na svakom grenlandskom božićnom stolu!

Otputujemo li u malo toplije krajeve, božićni stol u Kostariki mogao bi vas iznenaditi spojem različitih okusa. Jedna od njima svojstvenih božićnih tradicija je priprema tamalesa, a svaka obitelj ima svoj tradicionalni recept za tamale.  

Homemade,Corn,And,Chicken,Tamales,Ready,To,Eat

Osnova tamalesa je kukuruzno tijesto, umotano u list banane ili kukuruznu ljusku. Sve to kuhano je na pari, a osim štednjaka, za pripremu ovog jela najvažniji je dobar mikser. Gorenje mikser pažljivo je dizajniran kako bi vam pružio maksimalnu udobnost pri rukovanju, a s obzirom na to da su mikseri lagani, jednostavni su i za korištenje. Sa snagom do 425 W ovi mikseri dovoljno su snažni da vam daju željene rezultate i naprave najbolje temelje za tamale! 

Šećer na kraju: Nema Božića bez turróna

Slastice su također nezaobilazan dio blagdana, a Španjolci su posebno ponosni na svoj desert turrón. Za pripremu ovog deserta najvažnije je imati kuhinjsku vagu. Naš je savjet Gorenje kuhinjska vaga koju krase točnost i jednostavan dizajn, koji će se uklopiti u svaki interijer kuhinje. 

Priprema turróna nije komplicirana, a od sastojaka su vam potrebni: 250 g meda, 250 g šećera, 250 g mljevenih oljuštenih badema, 50 g prženih mljevenih lješnjaka, 50 g mljevenih pinjola i dvije žličice cimeta u prahu. Da biste ubrzali cijeli proces sjeckanja orašastih plodova, imamo idealnog pomagača u kuhinji. Riječ je o Gorenje kuhinjskom robotu s dvostrukim nožem i izmjeničnim motorom za pouzdan rad, snage čak 800 W. 

Turron,From,Alicante,,Typical,Christmas,Sweet,From,Spain,,With,Christmas

Nakon što ste upregnuli svog kuhinjskog pomagača, pomiješajte mljevene bademe, lješnjake i pinjole dodajući šećer dok ne dobijete finu smjesu. Zatim dodajte ostatak šećera, cimet i med. Zamijesite rukama ili se poslužite nekim od Gorenje kuhinjskih robota kako biste dobili ujednačenu masu. Zatim obložite papirom za pečenje neku drvenu ili plastičnu kutijicu. Papir za pečenje pospite cimetom i utisnite dobivenu masu. Pokrijte svoje posude i ostavite na hladnom barem dva dana kako bi se smjesa stisnula, a nakon toga dašak Španjolske, odnosno vaš turrón, je spreman! 

Spas za svaku kuhinju

I na kraju, bez obzira na to želite li se ovog Božića okušati u pripremi malo drugačijih specijaliteta ili ćete ipak igrati na sigurno, pravo je vrijeme da provjerite imate li svu potrebnu opremu za svoju blagdansku kulinarsku avanturu. Gorenje mali kućanski aparati tu su da vam uskoče i olakšaju pripremu blagdanske gozbe. Pogledajte posebnu ponudu odabranih modela Gorenje uređaja za kuhanje i odaberite neki na akciji.

Ova ponuda traje do isteka zaliha, a Gorenje svim svojim kupcima nudi posebnu pogodnost plaćanja do 24 rate i besplatnu dostavu za bilo koji uređaj kupljen putem Gorenje internetske trgovine. Više informacija i cjelokupnu ponudu malih kućanskih aparata pogledajte ovdje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura