Promo sadržaj

Komentari 0

Zašto su Kinezi naručili veliki vatromet nakon spajanja mosta na Pelješcu

Zašto  su  Kinezi  naručili  veliki  vatromet  nakon  spajanja  mosta  na  Pelješcu

Pogledajte spektakularne vatrometne izvedbe koje su obasjale otvorenje Pelješkog mosta!

Kineski su radnici svaki tjedan nakon završetka određenih etapa u izgradnji pucali vatromete i palili petarde u redenicima. Isto su napravili i sada nakon spajanja zadnjeg elementa na način da su naručili i platili stvarno veliki i spektakularni vatromet kao što je spektakularan i sam objekt te angažirali našu domaću tvrtku Mirnovec Pirotehniku koja također ima jako dobre odnose sa njihovom domovinom. Već više od 25 godina traje ta uspješna poslovna suradnja (direktor i vlasnik firme Mirnovec Pirotehnika gosp. Franjo Koletić ima u zadnji 25 godina poslovanja sa Kinom ukupno preko 3 godine svog života provedenih u Kini)

Zašto Kinezi pucaju u ovakvim prilikama?

Naime postoji vjerovanje u kineskom narodu da pucanjem vatrometa i stvaranjem buke tisuće petardi koje su spojene u redenike tjeraju zle duhove i na taj način donose sreću bilo da se radi o ljudima, objektima ili projektima. Kinezi pucaju i na povorkama za sprovode, kod otvaranja novih lokala i pokretanja novih poslova, na svadbama. U svim prilikama bez obzira da li se raduju ili tuguju. Ritual je uvijek isti.

Priča počinje prije više od 1000 godina, kada je u vrijeme dinastije Song (960-1279) od strane kineskog redovnika pod imenom Li Tian,​​koji je živio u blizini grada Liu Yanga u provinciji Hunan, točnije u selu Da Yao izmislio prve petarde i vatromet.

U ovom su slučaju dečki iz Mirnovca odradili to za njih i njihovu sreću kao i za sreću ovoga projekta. 8 je ljudi pripremalo vatromet tjedan dana. Ispaljeno je za ovu priliku preko 1000 projektila. Paljenje vatrometa rađeno je elektroničkim sistemima sa wireless kontrolom. Vatromet je pucan sa dvije teglenice istovremeno a koreografiju vatrometa potpisuje mladi pyro dizajner Nikola Koletić.

Naime pirotehničari Mirnovca ove su godine trebali pucati na najvećem festivalu vatrometa na svijetu u Montrealu ali je nažalost festival zbog corone već drugu godinu zaredom odgođen.