Obavijesti

Promo sadržaj

Završeno drugo izdanje Festivala letećih gitara

Završeno drugo izdanje Festivala letećih gitara
9

Festival su, što je mnogima promaklo, pratile radionice o modernoj, blues i klasičnoj gitari u kojima su vrhunski umjetnici posjetiteljima koji su ponijeli svoje gitare, otkrivali svoje tajne

"Sudjelovao sam na puno koncerata po svijetu, neki od njih postoje već 30 godina, ali nigdje nisam doživio tako dobru organizaciju i atmosferu. Ne mogu vjerovati da vam je ovo tek druga godina. Sve je bilo krasno i siguran sam da ovo nije moj zadnji posjet Varaždinu" – takva pohvala Erica Galesa, jednog od najboljih gitarista na svijetu, nije osamljeno mišljenje o tome da je drugo izdanje Festivala letećih gitara/Flying guitars festivala, održan od 13. do 15. listopada održavao u Varaždinu.

Festival, inače, nisu otvorile klasične govorancije, nego sama glazba. U nikad viđenim izvođačkim kombinacijama publiku su na svečanom otvorenju oborile domaće snage brojevima koje sugeriraju letenje, osim gitare još jedan važan element identiteta Varaždinske županije:  Damir Halilić Hal solo izvedbom komada Mosquito, Jura Geci i Mel pjesmom Beatlesa Blackbird, te superpostavom gitarista u kojoj su zajedno zasvirali Nenad Resnik, Hal, Hrvoje Horvatić Hax, Arian Peharda, Jura Geci i frontman večeri Vedran Božić. A svi ispod slika letećih purica jednog od najvećih živućih slikara naive Franje Klopotana.

Prvi dan festivala jednostavno nije mogao završiti veličanstvenije: dupkom pun varaždinski HNK tresao se od gitarskih vratolomija ljevorukog američkog rock-blues Erica Galesa. On je varaždinski koncert završio svirajući s leđima na podu, a s publikom na nogama. Atmosfera Festivala letećih gitara, kojeg organizira Turistička zajednica Varaždinske županije, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Varaždinske županije, ponijela velikog gitarista, oduševljenog intimnom atmosferom u, kako je rekao, “malom Carneggie Hallu”. Za taj se koncert tražila karta više, a neki su do Varaždina potegli čak iz Splita.

Sljedećeg jutra otvoren je hepening “24 sata Boba Dylana” u Galerijskom centru, gdje su posjetitelji mogli uživati u slikama, kolažima, rukopisima i neobjavljenoj glazbi jedinog rokera nobelavca, koje potječu iz privatne prijateljske razmjene Dylanovog dugogodišnjeg prijatelja, književnika i prevoditelja Voje Šindolića, bivšeg urednika prvog rock magazina Džuboks.
"Svjetski, a naše!” - prokomentirao je jedan od posjetitelja koncerta Zacka Dusta, Jure Gecija i prijatelja na drugom danu Festivala letećih gitara. A svjetski je, osim naših Varaždinaca, zvučao i Yogi Lonich, gitarist hrvatskih korijena, rođen i odrastao u Kaliforniji i s podužom listom glazbenika s kojima je dijelio pozornicu (poput Chrisa Cornella, Shakire, Natashe Bedingfeld, Kid Rocka, Anastacie). S dečkima se, kao da oduvijek sviraju zajedno, pridružio i izvrsni hrvatski blues gitarist Robert Vnuk. Domaćima je bio izazov odmjeriti se na istoj pozornici s najboljima pa su priredili izniman događaj koji ravnodušnima nije ostavio i one koji su nekim slučajem takvu glazbu doživjeli uživo prvi put.

U veliko festivalsko finale u nedjelju je publiku uveo izvrsni The Fairpoint Station, varaždinski blues/rock/jazz bend predvođen Nenadom Resnikom, a nakon Varaždinaca, publika je ovacijama ispratila međunarodnu ekipu predvođenu gitaristom Ratkom Zjačom.

Festival su, što je mnogima promaklo, pratile radionice o modernoj, blues i klasičnoj gitari u kojima su vrhunski umjetnici posjetiteljima koji su ponijeli svoje gitare, otkrivali svoje tajne. Svaki je dan rano pred jutro završavao jam sessionima u kojima se sviralo i uživalo bez formalnih ograničenja. Pokazalo se da je drugim izdanjem festival postao mnogo više nego jedan od festivala. Za to su zaslužni sami gitaristi koji su ga shvatili kao svoj.

“Cilj ovog festivala je brendirati Varaždin i Varaždinsku županiju kao gitarsku prijestolnicu svijeta i to na temelju i identiteta Varaždinske županije i velikog virtuoza sredine 19. stoljeća Ivana Padovca koji je izumio gitaru s dva vrata. Izum čiju su pravu svrhu gitaristi otkrili tek stoljeće kasnije! Čini se da smo pogodili unikatni tip festivala koji upravo u ovom obliku želi postati tradicija slavlja gitare, ali on anticipira i našu ambiciju da ostvarimo i projekt Flight of Fame, Hall of fame – kuću slavnih gitarskih inovatora – rekla je glavna organizatorica  Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije. Želimo da vrhunac gitarskog listopada u Varaždinu bude svečanost uvođenja najvećih svjetskih gitarista u kuću slavnih gitarista, te laureatima u čast ustanoviti i muzej. Glazbeni su, redom, oduševljeni idejom i duhom festivala.

Dojmovi:

Festival letećih gitara bio je ogroman uspjeh. Eric Gales je imao neopisivo dobar nastup u petak, a i moj subotnji koncert za mene je bilo krasan doživljaj. Publika je bila topla i jako srdačna i već se sada veselim što ću vas sve ponovno vidjeti iduće godine
Yogi Lonich
 
U Varaždinu se već po drugi put dešava nešto vrijedno pažnje- Flying guitars festival. Organizacija, odabir prostora, te naravno glazbeni program - sve na nivou kakvog zasluzuju ljubitelji glazbe, gitara, a i glazbenici. Mix stranih glazbenih atrakcija, te glazbenika i umjetnika s naših prostora i grada Varaždina je nešto što bi trebalo njegovati i dalje. Drago mi  je da sam bio dio ovog izdanja Festivala i nadam da će ime i ideja opstati, te da će iz godine u godinu privući sve više ljubitelja glazbe jer ovakav festival to zaslužuje!
Zack Dust

Odličan festival, odlična organizacija, dvorana, publika i interesantan program festivala. Festival je stvorio uvjete za sjajnu i uspješnu budućnost.
Ratko Zjača
 
Najupečatljivije s ovogodišnjeg Festivala je zadovoljstvo da smo imali prilike biti dio glazbene manifestacije na svjetskom nivou. Iako je star tek dvije godine, to je već sada pravi svjetski festival, na zdravim temeljima, s fer pristupom prema apsolutno svakom glazbeniku koji je surađivao na bilo koji način.“
Neno Resnik, The Fairpoint Station

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura