Obavijesti

Promo sadržaj

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana
2

Jednom malom promjenom oslobodite organizam nepotrebnog opterećenja

Među stotinama raznih savjeta za zdraviju prehranu nekad se teško snaći. Svako toliko govori se o nekoj super hrani, pa onda krenu napisi i o negativnim aspektima neke namirnice. Ali zdrava prehrana ne mora biti komplicirana.

Ponekad se čini da zdravije se hraniti znači promijeniti apsolutno svaku naviku. U ubrzanom tempu života samo rijetki imaju vremena i novca pripremati svaki obrok kod kuće od svježih namirnica. Ali hraniti se zdravije ne mora biti skupo i komplicirano kao što se čini! Ne morate se odreći namirnice koju volite – samo izaberite varijantu koja je zdravija. Vaš organizam biti će zahvalan što ste ga rasteretili!


Što izbjegavati? Počnite od pojačivača okusa

Poznato je da pojačivači okusa mogu imati negativan utjecaj na čovjekov organizam. Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus hrane, ali na taj način utječu i na apetit. Poznato je da dugoročnim i neumjerenim konzumiranjem proizvoda s dodatkom pojačivača može doći do pojave svojevrsne ovisnosti o pojedinim prehrambenim proizvodima. Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju hranu koja sadrži mononatrijev glutamat (MSG), jedu veće količine te iste hrane, što kao posljedicu ima i veći energetski unos. MSG se u prehrambenoj industriji koristi kao najčešći pojačivač okusa, ali postoje i brojni drugi koji također pojačavaju apetit i mogu stvarati ovisnost.


Umjetna bojila

U prehrambenoj industriji dopušteno je korištenje sintetičkih, odnosno umjetnih bojila, ali u strogo ograničenim količinama. Ograničenja postoje zato što je za neka umjetna bojila dokazana toksičnost zbog čega se ovi aditivi moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih. Zbog svega navedenog sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda trebalo bi izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako zamjenjuju prirodni začini. Crvena boja i njeno očuvanje postiže se suhim ili mokrim soljenjem i dodavanjem prirodnih začina koji u konačnici svojim izvornim svojstvima „bojaju“ proizvod (paprika, ružmarin, papar i dr.), a imaju i pozitivan učinak na organizam.


Gluten

Kako je gluten jedan od najčešćih alergena te u ljudskom tijelu može izazvati upalne procese kod osoba koje su osjetljive na njegovo djelovanje, potrošači su ga skloni sve češće izbjegavati u prehrani. Iako nije nužno da kod vas postoji glutenska intolerancija ili da bolujete od celijakije, pokušajte izbaciti gluten iz prehrane i vrlo je vjerojatno da ćete primijetiti bolje funkcioniranje probave i manje nadutosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Soja

Iako je sama po sebi soja vrijedna namirnica, u proizvodnji primjerice mesnih prerađevina koristi se kao industrijski aditiv u funkciji stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora, ali neki proizvođači njome zamjenjuju i meso ili masti. Iako potrošači s pravom ne očekuju soju u salamama i šunkama kod nekih proizvođača ona se i tamo može pronaći.


Nije li to ipak teško i komplicirano?

Izabrati proizvode oslobođene svih ovih nepotrebnih dodataka uopće nije teško. PIK Vrbovec u proizvodnji mesnih prerađevina pod brendom PIK zbog toga ne koristi pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju, a također je smanjio i udio soli za 25%. Kad birate PIK, birate samo najbolje komade mesa i prirodne začine u kojima možete uživati bez grižnje savjesti. Manje je više.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
Plodine otvorene u Donjem Miholjcu
PROMO

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu

Plodine i u 2024. nastavljaju snažnu ekspanziju maloprodajne mreže trgovina. Godinu nastavljaju otvorenjem još jednog supermarketa, ovoga puta u Donjem Miholjcu. Ovim otvorenjem Plodine broje 132 supermarketa diljem Hrvatske.