Obavijesti

Promo sadržaj

Zdravlje na tanjuru: Sezona je otočkih limuna i naranči

Zdravlje na tanjuru: Sezona je otočkih limuna i naranči
3

Kiselkaste arome otočkih agruma, domaćih i svježih limuna i naranča najavljuju nam slatku i zdravu zimu. Osim što su divan dodatak omiljenim zimskim pićima, od njih nastaju sjajni kolači, ali i čitava paleta slanih jela

Okusite još neistražene okuse omiljenih zimskih plodova pa se upustite u slatko kisela zimska gastronomska uživanja. Portal Hrvatska 365 Gourmet pronašao je za vas najzanimljivija jela sa sezonskim limunima i narančama s Mediterana koja možete pronaći u domaćim restoranima. 

Osim ljepotom, naši otoci već tradicionalno oduševljavaju najslađim plodovima. Među tim se plodovima nalaze i autohtone sorte otočkih limuna, naranča i ostalih agruma koje toliko volimo u hladne zimske dane. Teško je izdvojiti tek nekoliko pozitivnih strana ovih neizbježnih zimskih plodova, no valja napomenuti kako su agrumi bogati vitaminom C, jačaju imunitet, pojačavaju energiju i pomlađuju. Uživanje u agrumima preporučuje se na dnevnoj bazi.
Prepuni vitamina, limuni i naranče, a posebice oni otočkog podneblja, svako će jelo začiniti upravo savršenom dozom osvježavajućih tonova. Vole se sa sirovim namirnicama, juhama, toplim i hladnim predjelima, raskošnim glavnim jelima, a najslađi su u desertima.

Orange tart, cake, dessert

Iza nešto tvrđe žute i narančaste korice kriju se sokovi koji će na najslasniji način upotpuniti svaki tanjur. Laganija jela poput piletine, ribe ili povrća sjajno će se složiti s limunastim okusima dok će naranča postati kraljica blagdanskog stola dodate li je sočno pečenoj patki ili pak je ubacite u omiljene deserte.
Raznovrsni keksi, torte i kolači, kokteli i sve one slastice u kojima toliko volimo guštati za vrijeme najhladnijeg godišnjeg doba, postat će još ukusnije dodate li im tek prstohvat aromatične korice domaćeg limuna i naranče ili pak dobro zakiselite sokovima omiljenih agruma.                 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrhunski desert bit će upravo jednostavan biskvit kolač od domaćih naranča. Osim toga, lemon pie svjetski je omiljen specijalitet, a upravo krema od domaćih otočkih limuna učinit će je daleko zanimljivijom.
Likeri od limuna i naranča također su neizostavan dio obožavanog kiselkastog asortimana. Slatkaste note agruma pomiješane s omiljenim alkoholnim pićima rezultirat će savršenim napicima kojima je teško odoljeti.

Sve kvalitete otočkih limuna i naranča prepoznali su i naši restorani. Tako zagrebački Bistro Fotić za glavno jelo trenutačno nudi file brancina na žaru s kvinojom i kremom od limuna, a zadarski Kornat donosi osvježenje u obliku kavijara od limuna posluženog uz carpaccio od Jakobovih kapica. Osim toga, u Kornatu se možete zasladiti bogatom tortom od domaćih naranča i čokolade.

Hand made tart, tartlet with lemon curd


U restoranu Horizont u Dubrovniku vrijedi isprobati tartar od svježe jadranske tune s kandiranim limunom te čokoladnu viziju kolača od rogača i naranče, dok ćete se za sočna "pačja prsa u baršunu" sa zelenim paprom i medenim narančama morati zaputiti do Osijeka i restoran cluba Waldinger. Naranča je upotpunila i pačja prsa s njokima od kestena u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić, a u međimurskoj Maloj hiži dodali su je guščjoj jetri zajedno s konjakom, prošekom, malinama, jabukama i neodoljivim raviolima.
Od maštovitih deserata u ponudi su još i sladoled od limuna, bijele čokolade, cvijeta soli, čilija i maslinovog ulja u restoranu Marina u Novigradu, a istarski hotel San Rocco u Brtonigli pak nudi desert od čak nekoliko komponenti – jogurt i limun uz keks od kakaa s namelakom od bijele čokolade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi Oranž za samo 7 eura i uzmi 20 € na Woltu te 15 € na Horizont Shopu! Ni to nije sve!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 92 eura, među kojima su kupon za Wolt od 20 €, Lidl kupon od 15 €, Horizont Shop kupon od 15 € te mnogi drugi

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!
U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza
PROMO

U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza

Jeste li kad čuli za tihi i održivi luksuz? Ante Vrban, nagrađivani arhitekt iz Šibenika, predviđa da će upravo ti pojmovi postati budućnost u izgradnji.