Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Zelena oaza mira: Znate li da vrtlarstvo povećava vitamin D u tijelu i odgađa demenciju?

Zelena oaza mira: Znate li da vrtlarstvo povećava vitamin D u tijelu i odgađa demenciju?

Pčele obrađuju oko 75% prehrambenih kultura, a zbog onečišćenja okoliša svake godine imaju sve manje hrane. Zato se prilikom uređenja vrta potrudite ponuditi im širok izbor bilja kako bi pčele mogle birati ono što im najviše odgovara

VIDEO

Dolaskom proljeća i sve ljepšeg vremena većina vrtlara počinje razmišljati o planiranju i izgledu svoje ljetne oaze mira. Osim što je lijepo uređen vrt melem za oči, vrtlarstvo je izvrstan način da vam pomogne za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Studije su, naime, pokazale da vrtlarstvo pomaže ljudima koji su anksiozni, povećava vitamin D, a može čak smanjiti i rizik od demencije, i to za 36%!  

A da bi vaš vrt zasjao u pravom svjetlu i pritom bio koristan za okoliš, pripremili smo vam nekoliko sjajnih savjeta za, sigurni smo, najljepši vrt ovog ljeta!  

Ciljajte na korisnu sadnju 

Bez obzira na to jeste li tek počeli svoju vrtlarsku avanturu ili ste već iskusan uzgajivač, biljka ružmarina svakako bi se trebala naći u vašem vrtu. Ružmarin je lako rastuća biljka koja cvjeta od zime do ljeta. Obično se uzgaja kao grm, a ima i prekrasne plave cvjetove, koji su posebno privlačni pčelama zbog aromatičnog mirisa. Ružmarin je najbolje posaditi na mjesto na kojem stalno ima sunca. I, bez brige! Ako u sunčanom dijelu vašeg vrtu nema mjesta za grm ružmarina, malo hlada sigurno mu neće naštetiti. Posebnost ove biljke je u tome što je otpornija od ostalih mediteranskih kultura, pa može podnijeti mrazove. Osim toga, idealan je dodatak za kuhanje, posebno uz jela od janjetine. A ima li što ljepše od konzumiranja namirnica iz vlastitog vrta? 

Gardeners,Preparing,Aromatic,Plants,For,Local,Market,-,Happy,Young

Iako će svježe začinsko bilje, poput ružmarina, sigurno u vaš vanjski prostor unijeti zamamne arome, savjetujemo da u svoj vrt svakako dodate i malo jarkih boja. Lavanda je prekrasna biljka, otporna je na toplinu, mirisna je, a uz to privlači oprašivače, što je čini izvrsnim izborom za gotovo svaki vrt. Najbolje ju je zasaditi u kasno proljeće jer se tlo tek tad zagrijava za ljetnu sezonu! No ako vam ljubičasta boja neće biti dovoljna za vaše vanjsko šarenilo, predlažemo i sadnju nevena. Ova biljka pored vašeg povrća može biti vrlo korisna za oprašivanje vaših usjeva. Njegov zlatni cvijet dobar je izvor peludi i neodoljiv za pčele koje traže hranu, a tjera i neugodne stjenice, koje oštećuju biljke. 

Blooming,Bushes,Of,Lavender,Purple,Aromatic,Flowers,In,The,Garden.

Osim spomenutih medonosnih biljaka, pčele će cijeniti ako posadite i raznovrsne voćke, poput borovnica i trešanja, ali i stabla kao što su lipa, javor i kesten. Za ljubitelje dekorativnog cvijeća predlažemo sadnju božura, ljubičastog češnjaka, karanfila ili ljiljana. 

Zašto saditi za pčele? 

Zahvaljujući pčelinjem trudu, ljudi svakodnevno mogu uživati ​​u širokoj ponudi prehrambenih proizvoda. Oko 30% naših dnevnih potreba za hranom izravno ovisi o pčelama. Bez pčela ne bi bilo jabuka, krušaka, oraha, badema, tikvica niti paprika, a mogli bismo zaboraviti i na svakodnevnu šalicu kave. Međutim, zbog suvremenih poljoprivrednih praksi i nestajanja cvjetnih livada sve je manje izvora hrane za pčele, osobito ljeti. Upravo zato medonosne biljke trebale bi se naći u svakom vrtu!  

À¸ºbee,Collecting,Pollen,At,Yellow,Flower.,Bee,Flying,Over,The

Medonosne biljke osiguravaju više hrane pčelama te im tako pomažu preživjeti zimu i omogućiti im da spremne u proljeće ponovno krenu u oprašivanje. Ova vrsta biljaka odlikuje se, naime, visokom razinom peludi i nektara, koji su pčelama neophodni za opstanak. Osim toga, medonosne biljke pomažu u očuvanju biološke raznolikosti i cjelokupnoj zaštiti okoliša. Dakle, kad god je moguće, posadite medonosne biljke u svoj vrt! 

Volonteri u akciji  

S obzirom na to da poljoprivreda cijelog svijeta ovisi o pčelama, koje oprašuju oko 75% svjetskih prehrambenih kultura, Franckovi zaposlenici u suradnji s platformom THE GREEN HUB na lokaciji OPG-a Mihaljević Med pokrenuli su volontersku akciju sadnje medonosnog bilja.  

- Ponosni smo jer smo uspjeli kreirati i realizirati ovu stvarno lijepu priču, uključiti naše potrošače i zainteresirati mnogo ljudi. Posebno je zadovoljstvo što, u ovom slučaju, svoju poziciju lidera u kategoriji čaja možemo iskoristiti za podizanje svijesti svih nas o ključnoj ulozi pčela u zaštiti naših ekosustava i bioraznolikosti, pa i života na Zemlji kakav poznajemo. Svaki, pa i najmanji, korak koji možemo napraviti u tom smjeru vrijedan je truda, zbog čega projekt ove godine širimo i na druga tržišta - istaknula je Lea Kušmišević, brand manager za kategoriju čaja u Francku

5
| Foto: Andrea Mulder

OPG Mihaljević od svog osnutka, 2008. godine, kroz mnoge edukativne radionice aktivno educira javnost o važnosti svih oprašivača.  

- Ovo nam je prva volonterska akcija te smo sretni što je Franck prepoznao važnost pčela i svih ostalih oprašivača važnih za održavanje bioraznolikosti. Sudionici akcije na više od 150 kvadrata našeg OPG-a zasadili su mnoge zeljaste sadnice te time osigurali hranu za više vrsta prirodnih oprašivača. Cilj nam je da ovakve volonterske akcije postanu godišnja tradicija koja bi uvelike pomogla razvoju bioodrživosti -  rekao je Ivan Mihaljević, vlasnik OPG-a Mihaljević.  

Ovo nije prva volonterska akcija Franckovih zaposlenika. Prošle godine sudjelovali su u čišćenju i sijanju medonosne livade u Novom Jelkovcu, a ovogodišnja akcija samo je nastavak velikog projekta Franck Beestro, kojim Franck u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom i uz podršku svojih potrošača sudjeluje u osiguravanju hrane za pčele u urbanim područjima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu