Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 3

Želite stići sigurno i opušteno do svoje ljetne destinacije? Obavezno pripazite na sljedeće

Želite stići sigurno i opušteno do svoje ljetne destinacije? Obavezno pripazite na sljedeće

Odavno ste odabrali odredište, organizirali smještaj i spakirali putnu torbu za dugo iščekivani odlazak na odmor. No prije nego što krenete prema naplatnim kućicama, trebali biste provjeriti još nekoliko bitnih stvari

Čim zalupimo vrata ureda i sjednemo u automobil, već smo u mislima na plaži, u planini ili na nekom drugom rajskome mjestu koje smo odabrali za ljetnu destinaciju. Ali daleko je to od istine. Na željenu destinaciju tek treba stići, a kako bi višesatno putovanje prošlo u najboljem redu, važno je biti spreman za sve što nas na prometnicama očekuje.

Vikend koji je otvorio kolovoz oborio je rekorde. Prema podacima Hrvatskih autocesta, na autocestama je zabilježen promet od 959.998 vozila, najveći u povijesti HAC-a. Ovaj broj od gotovo milijun vozila znači ne samo odličnu turističku sezonu nego i nepregledne kolone na cestama, gužve i zastoje. Drugim riječima, jasno je da ćete putovati osjetno dulje nego što bi to bilo izvan turističke sezone i zato je važno pripremiti se.

Bez stresa i nervoze

Prije polaska na put dobro se odmorite i naspavajte, a pakiranje ne ostavljajte za zadnji dan. Vožnja automobilom na ljetnim vrućinama iziskuje koncentraciju i dobre živce, a putovanje si možete olakšati tako da prije kretanja provjerite rutu i stanje na cestama. Savjetujemo vam da na pametni telefon skinete aplikaciju Waze Navigation kako biste u svakom trenutku znali što se događa na cestama, gdje se zagužvalo, na kojim su rutama radovi ili kamere... Ako je promet na vašoj ruti loš, Waze će ga preusmjeriti.

Vacation,,Travel,-,Family,Ready,For,The,Travel,For,Summer

Prilikom pakiranja i završnih priprema provjerite jeste li ponijeli sve potrebne dokumente, a uputno je sa sobom ponijeti rezervni ključ automobila i spremiti ga na sigurno. Izgubljeni ključ dovoljna je komplikacija sama po sebi, a stvar postaje još nezgodnija ako ste stotine kilometara udaljeni od svog doma.

Nadalje, za putovanje pripremite dovoljne količine pitke vode i lako probavljive hrane za slučaj da zapnete u koloni i da se putovanje neočekivano produlji. Ako na putovanje krećete s djecom, provjerite dječje sjedalice, pripremite slikovnice, ponesite tablet s crtanim filmovima i druge zanimacije koje će klince držati zaokupljenima tijekom duge vožnje. Ako ste skloni mučnini, nemojte zaboraviti sredstvo protiv mučnine.

Sigurnost na prvome mjestu

Jednako je važno pripremiti automobil, odnosno vozilo kojim putujete. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske iz siječnja 2022., prosječna starost vozila u Hrvatskoj je 14,34 godine. U istom priopćenju navedeno je kako prošle godine 19,74 posto automobila nije prošlo tehnički pregled, a od nedostataka koji su rezultirali padom na tehničkom najviše ih se odnosi na uređaje za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju te na uređaje za kočenje. Uzmite to u obzir!

Handsome,Senior,Man,Working,In,Towing,Service,On,The,Road.

Uz navedeno svakako provjerite stanje guma i tlak u njima, količinu motornog ulja i tekućine u rashladnom sustavu. Nadalje, provjerite u kakvom su vam stanju brisači i imate li dovoljno tekućine za pranje stakala, a nemojte zapostaviti ni kontrolu potrebne sigurnosne opreme, koja uključuje: kutiju za prvu pomoć, trokut, rezervnu gumu, osigurače i drugo.

Nov auto nije jedino rješenje

Ako već neko vrijeme muku mučite s čestim kvarovima svojeg limenog ljubimca, razmislite o tome je li došao trenutak da ga zamijenite novim. Kad govorimo o novom automobilu, ne mislimo nužno na potpuno novi model koji je upravo sišao s proizvodne trake. Svi koji su u posljednje vrijeme pokušali kupiti ili kupili novo vozilo svjesni su da je to u ovom trenutku prilično mukotrpan proces. U prvom redu, problem je što u mnogim slučajevima rok isporuke vozila može trajati više mjeseci, pa čak i godinu dana. Problematične su i oscilacije u cijenama, koje, ovisno o roku isporuke, mogu značiti da ćete za automobil, kad konačno stigne, morati izdvojiti mnogo više nego što ste to prvotno planirali.

Na sreću na tržištu rabljenih automobila postoji izvrsna ponuda različitih modela novije proizvodnje, provjerene tehničke ispravnosti te s jamstvom na sigurnost i kvalitetu vozila. Auto kuća Autoto jedna je od onih autokuća koje doista imaju bogat izbor automobila novijeg datuma proizvodnje, i to automobila za različite potrebe, ukuse i za svačiji džep. Kako je kod mnogih kupaca automobila jedna od glavnih prepreka za kupnju rabljenog vozila nepovjerenje u tehničku ispravnost, Autoto posebnu pozornost posvećuje ispravnosti i sigurnosti svojih vozila.

Na put planirate motociklom?

U slučaju da na putovanje krećete motociklom, vrijede više-manje ista pravila. Vožnja na motociklu tijekom lijepih ljetnih dana poseban je užitak, no sigurnost uvijek mora biti na prvome mjestu. To znači da prije polaska na put treba provjeriti tehničku ispravnost. Svi motociklisti znaju da je od izuzetne važnosti detaljna provjera pogonskog sklopa, akumulatora, guma, motornog i kočionog ulja te svih ostalih dijelova ključnih za sigurnu vožnju.

Prije polaska dobro razmislite koliko vam je stvari potrebno. Pogotovo ako krećete na duže relacije, prtljaga bi trebala biti što lakša i dobro pričvršćena jer i to može utjecati na sigurnost u vožnji. Naravno, za sigurnu, udobnu i bezbrižnu vožnju motociklom važna je i oprema za motociklista. 

Kaciga glavu čuva, zato nemojte štedjeti pri njezinu odabiru. Odaberite kacigu za motor od izdržljivih i otpornih materijala, koja pruža dobru zaštitu, štiti od vremenskih uvjeta i u kojoj se osjećate ugodno. Važna je i kvalitetna odjeća za motocikliste koja štiti od vanjskih utjecaja i može ublažiti udarce u slučaju eventualnog pada. Bez obzira na to je li vam potrebna nova kaciga, motociklistička jakna ili rukavice, tvrtka Global Plus ima izvrstan izbor moto opreme za žene i muškarce. Osim osnovnih stvari, ovdje možete pronaći štitnike, komunikacijske sustave za motocikliste i sve ostalo potrebno za nezaboravno iskustvo koje pruža putovanje na dva kotača.