Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 12

Evo kako Marin Čilić pomaže djeci da ostvare svoje snove i uspiju u životu

Evo kako Marin Čilić pomaže djeci da ostvare svoje snove i uspiju u životu

U siromaštvu u Hrvatskoj danas živi gotovo 300 tisuća djece, a osim što nerijetko nemaju ni za osnovne životne potrebe, otežano im je i obrazovanje. A razorni potres u Petrinji, zakomplicirao je ionako nezavidnu situaciju

VIDEO

Jedina stvar koju nam nitko ne može oduzeti jest znanje. A da je ono moć kojom se borimo i činimo svijet boljim mjestom, svakodnevno dokazuju brojni primjeri. No što kad nemamo svi jednaku mogućnost steći ono što će nam osigurati bolje sutra? Kao rezultat siromaštva i marginalizacije, danas više od 72 milijuna djece širom svijeta ostaje neškolovano. Tako, primjerice, siromašni roditelji jedva ili nikako ne mogu omogućiti djeci nešto više od osnovnog ili srednjoškolskog obrazovanja, a izvanškolske aktivnosti ostaju samo san.

Zbog toga mnoga djeca ne iskoriste svoj potencijal koji se kasnije teško može nadoknaditi. Takvih je slučajeva i u Hrvatskoj, a razorni potres u Petrinji dodatno je otežao ionako nezavidnu situaciju. Od ukupno 53 škola na području Sisačko-moslavačke županije koje pohađa gotovo 15 tisuća učenika, devet ih je značajno oštećeno, dok pet škola treba potpunu izgradnju. Unatoč teškim vremenima i dalje postoje oni koji pružaju potporu i dječje snove pretvaraju u stvarnost, između kojih je i jedan poznati hrvatski tenisač.

Od trnja do zvijezda

Da se trud, upornost i zalaganje isplate, dokazao je i hrvatski profesionalni tenisač Marin Čilić. Svoj trnoviti put do uspjeha počeo je u malome mjestu Međugorju u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da u njegovu rodnome mjestu nije bilo uvjeta za treniranje, Marinovi su roditelji odlučili sagraditi teniski teren u vlastitom dvorištu kako bi Marin i njegova braća mogli trenirati i razviti svoj talent.

Nakon prvog osvojenog trofeja, u dobi od samo osam godina, lokalni su treneri primijetili njegov talent te ga ohrabrili da se preseli u Zagreb i ondje nastavi s treniranjem. Marin se 25 godina kasnije može pohvaliti svjetskim rezultatima, a unatoč uspjehu i slavi, nikad nije zaboravio svoj skromni početak, ali ni pruženu priliku u ranoj dobi koja mu je pomogla da dođe do takvog uspjeha.

Zaklada 'Marin Čilić'

Zaklada "Marin Čilić", osnovana 2016. godine, čvrsto vjeruje da svako dijete posjeduje neograničen potencijal. Uz odgovarajuću potporu, predan rad i snažnu vjeru u sebe, svako dijete može ostvariti svoj puni potencijal i ostaviti velik trag u društvu. Kroz obrazovne, sportske i programe ohrabrivanja, zaklada pruža djeci i mladima potporu i osigurava financijsku podršku kako bi mogli istražiti svoje mogućnosti i pretvoriti snove u stvarnost.

Zaklada se zalaže na tri osnovna programska područja, a riječ je o obrazovanju, sportu i igri te osnaživanju - jer svako dijete treba i mora imati na to pravo. Dosad je dodijeljeno 57 stipendija, obnovljeno šest školskih laboratorija te su sagrađena dva sportska igrališta. Iako su aktualna događanja s potresima i koronom dodatno otežala postojeću situaciju, ona nas ne smiju spriječiti u pomaganju potrebitima. Pa tako osim volontiranjem, zainteresirani mogu sudjelovati novčanim donacijama. Rad zaklade prepoznala je i skupina najstarijih proizvođača maziva u ovom dijelu Europe, INA MAZIVA, članica INA Grupe, koja se u svojem poslovanju općenito brine za lokalnu zajednicu.

INA MAZIVA donira novac zakladi 

Tijekom i nakon pandemije i potresa INA MAZIVA, članica INA Grupe, donirala su velike količine INA Dezinola raznim ustanovama (MUP, bolnice, domovi za starije…), a ovaj put podržat će i humanitarni turnir u organizaciji Zaklade "Marin Čilić" kako bi doprinijeli obnovi područja pogođenih potresom

Osim toga, u akciji INA brine, INA MAZIVA su tijekom godine donirala 500 litara INA Dezinola zdravstvenim ustanovama diljem RH. Kao pomoć u borbi protiv pandemije i potresa donirano je i 720 litara INA Dezinola MUP-u, 192 litre INA Dezinola i 500 maskica domovima za starije u RH, 640 litara INA Dezinola i 2000 dezinfekcijskih maramica Crvenom križu te više od 300 litara INA Dezinola raznim udrugama. Vrijeme je da pomognemo onima kojima je teško. 

Ovakvi svijetli primjeri zasigurno nam mogu biti motivacija i inspiracija u pomaganju drugima, a posebice djeci. Vrijeme je da pokažemo solidarnost i pružimo svima jednaku priliku za normalan život. Rad ove zaklade možete popratiti na njihovoj službenoj stranici, a sve o INA MAZIVIMA i njihovim proizvodima te društveno odgovornom poslovanju možete saznati ovdje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura