Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 6

Fascinantni izumi diljem svijeta: koji vam se najviše sviđa?

Powered by Beko

Fascinantni izumi diljem svijeta: koji vam se najviše sviđa?

U posljednje vrijeme javlja se sve više pozitivnih primjera ekološke održivosti u proizvodnji ili turizmu koji svojom inovativnošću daju primjer drugima. Zahvaljujući tim inovacijama, imamo priliku očuvati okoliš za buduće generacije

VIDEO

Čovječanstvo u velikoj mjeri ovisi o prirodi. Ona nam pruža hranu, vodu, obradive površine, kao i površine za urbanizaciju, a uz to sve apsorbira ugljikov dioksid. Premda nam je iznimno bitna, još se prema njoj odnosimo prilično nemarno. Prirodne resurse trošimo 1,6 puta brže nego što se ekosustav stigne obnoviti. Drugim riječima, godišnje trošimo 1,6 planeta, a imamo samo jedan. Kako bismo uvidjeli važnost tog problema, svake se godine obilježava Dan ekološkog duga

Riječ je o danu kad potražnja čovječanstva za prirodnim resursima u određenoj godini premaši ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini. Preostali dio godine iscrpljujemo prirodni kapital koji se ne može obnoviti i to se prekoračenje naziva ekološkim dugom. Prema mreži Global Footprint Network, taj se dan od sedamdesetih godina prošlog stoljeća događa sve ranije. Svake godine radi se okvirni izračun o datumu na koji se to događa, a ove godine pada na 29. srpnja. 

Prekomjerno iskorištavanje prirodnih resursa uzrokuje velike posljedice, kao što su nestašica vode, deforestacija (krčenje šume), gubitak biološke raznolikosti, erozija tla, onečišćenje zraka i sve veće klimatske promjene. Zbog svega toga nastaju ekstremne vremenske pojave poput poplava, suša i divljih požara, koje pogoršavaju globalne nejednakosti.

People,Hands,Cupping,Plant,Nurture,Environmental

Ipak, postoje pozitivni primjeri diljem svijeta koji pokazuju da postoji način na koji svi zajedno možemo napraviti promjene za bolje sutra i smanjiti ovaj negativan trend ekološkog duga. U nastavku donosimo primjere održivosti u proizvodnji ili turizmu koji svojom inovativnošću daju primjer drugima.

Svart hotel

Atraktivni norveški hotel Svart prvi je hotel u svijetu koji stvara više energije nego što je troši. Smješten je na obali fjorda Holandsfjorden, u podnožju planine Almlifjellet i neposredno ispod glečera Svartsen. Napravljen je u obliku pravilne kružnice, a iza njegove gradnje stoji Snøhetta, arhitektonska firma sa sjedištem u Oslu. Njegov kružni oblik pruža panoramski pogled na fjord i daje posebno iskustvo života u sklopu prirode. Tvorci projekta htjeli su dizajnirati zgradu koja će imati minimalan učinak na okoliš, rijetke biljke, čiste vode i led ledenjaka Svartisen. Hotel troši oko 85 posto manje energije od prosječnog hotela, ali i sam proizvodi energiju. U gradnji je maksimalno izbjegnuto korištenje betona i čelika, a na krovu se nalaze solarni paneli, koji će stvarati dovoljno energije za operativno poslovanje.

Natracare

Britanska tvrtka Natracare odlučila je stati na kraj problemu bacanja vlažnih maramica u WC školjku. Proizveli su prve vlažne maramice koje su potpuno organske i mogu se razgraditi. Napravljene su 100% od papira, ne sadrže tragove plastike. Prilagođene su i za osjetljivu kožu. Natracare u svojoj ponudi ima različite organske i prirodne proizvode za intimnu njegu, kao što su ulošci, tamponi i baby maramice. Njihovi su proizvodi napravljeni od 100% čistog, genetski nemodificiranog, organski uzgojenog pamuka (bez uporabe kemijskih sredstva pri uzgoju). U proizvodnji štite prirodu jer koriste drvnu masu iz kontroliranih izvora, a proizvodi su čak od 95 do 100% biorazgradivi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli natracare (@natracare)

Beko održivi proizvodi

Održivost je srž poslovanja tvrtke Beko. Ovaj brend vjeruje da je zdrav život moguć samo na zdravom planetu. Kroz razvoj tehnologija koje su održivije za okoliš, Beko nastoji smanjiti ugljični otisak, korak po korak. Osmisli su cijelu liniju ekološki održivih proizvoda - hladnjake, pećnice, perilice posuđa, perilice rublja, sušilice i aparate za kavu. 

Pećnica EcoFiber

Koristi održivi materijal napravljen od recikliranih ribljih mreža (5%) i otpada industrijskoga konca (65%) u plastičnim dijelovima, kao što je dekorativna plastika na vratima. Zahvaljujući svojim visokim mehaničkim i toplinskim svojstvima, djevičanski poliamid na bazi ribljeg plazepeterola, glavna je sirovina koja se koristi u izradi pećnica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Beko (@beko)

Perilica posuđa AutoDose

AutoDose određuje odgovarajuću količinu deterdženta, prema programu pranja i stupnju prljavosti, za sjajno i čisto posuđe nakon svakog pranja. Rezultat je do 28% manje deterdženta koji se koristi u svakom pranju, a spremnik deterdženta potrebno je napuniti samo jedanput mjesečno. 

Sušilica GreenDry

U prosjeku koristi recikliranu plastiku u 15% svojih plastičnih dijelova, uključujući kućište spremnika za vodu i stražnji poklopac. U posljednje dvije godine za ovaj je cilj reciklirano 2420 tona plastike. 

Hladnjak BioCycle

Koristi komponente sastavljene od plastike na biološkoj osnovi. Ladice za jaja napravljene su od otpadaka ljuske jajeta i bioplastike. Poklopac ventilatora je 100% plastika na biološkoj osnovi iz održivih izvora, poput kukuruznog škroba ili šećerne trske. Dijelovi na biološkoj osnovi podvrgnuti su svim ispitivanjima kvalitete, a rezultati su pokazali da su jednaki u pogledu trajnosti, kvalitete i životnog ciklusa kao i tradicionalni plastični dijelovi.

Aparat za kavu BioCoffee

Razvijen je tehnologijom biokompozita. Svaki aparat za kavu napravljen je od pet šalica ostataka kave. Smanjuje ugljični otisak za 5% u biokompozitnom dijelu.

Istanbul Card

Stanovnici Istanbula mogu na inovativan način uštedjeti na plaćanju vožnji javnim prijevozom. Propusnica za javni prijevoz, takozvana Istanbul Card, može se napuniti jednostavnim odlaganjem plastičnih boca ili aluminijskih limenki u automate. Aparati funkcioniraju tako da, kad netko ubaci plastičnu bocu ili limenku u njih, automatski mu stiže simboličan iznos na karti za javni prijevoz. Inicijativa ima cilj potaknuti recikliranje u gradu s više od 15 milijuna stanovnika, gdje su postupci recikliranja još rijetki. Tako će se na plastičnu bocu od 330 ml dodijeliti dva turska kuruša, na pola litre tri, a na 1,5 litara devet. Karta za prijevoz košta 2,6 turskih lira, pa je za besplatnu potrebno 28 boca od litre i pol. Aluminijske limenke vrijede više - devet turskih kuruša za limenku od pola litre.

Woman,Friends,Together,At,The,Reverse,Vending,Machine,Recycle,Plastic

Powered by Beko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!