Promo sadržaj

Komentari 0

Znate li kad i zašto slavimo Dan Europe?

Znate li kad i zašto slavimo Dan Europe?

Robert Schuman jedno je od najznamenitijih imena povijesti Europske unije. 9. svibnja 1950. godine u svojoj je glasovitoj deklaraciji ustvrdio da je doprinos koji organizirana i živa Europa može dati civilizaciji neophodan za održavanje miroljubivih odnosa

Mir, zajedništvo i solidarnost od tog su dana utkani u vrijednosti kojima se Europa ponosi i ovaj datum obilježava kao Dan Europe, zajedno s Danom pobjede nad fašizmom. Europska zajednica za ugljen i čelik, nastala potaknuta Schumanovim idejama, bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice EZUČ-a bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, a danas svakodnevno surađuje nas 27 članica.

Sloga država članica ove je godine ususret Dana Europe snažno pokazala svoj značaj za živote ljudi velikim odlukama, od onih vezanih za cijepljenje, digitalnu zelenu potvrdu i pokretanje instrumenta NextGenerationEU, preko dogovora o europskom propisu o klimi, do novih pravila i mjera za izvrsnost i povjerenje u području umjetne inteligencije. Europska unija jamstvo je da se napredak neće zaustavljati, bez obzira na okolnosti, jer svaka članica zna da može očekivati pomoć u slučaju teškoća.

Dan Europe se stoga slavi i ove godine, unatoč preprekama koje pandemija koronavirusa postavlja pred nas. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te ambasadama zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja svima poklanja virtualni koncert koji će nas podsjetiti na važnost zajedničke zabave, glazbe i dobre energije! Od 20:00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska, moći ćete uživo pratiti koncert iz zagrebačke Tvornice na kojem nastupaju Pavel, Silente i Vatra. Uzimajući u obzir epidemiološke mjere, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj putem nagradnog natječaja na svom Instagram i Facebook profilu podijelit će 120 ulaznica za koncert u Tvornici kulture, a više informacija kako doći do karata možete saznati na službenom webu i Facebook stranici Predstavništva.

Uz to, zemlje članice predstavit će se kratkim video vinjetama, kako bismo saznali nešto novo o ljudima koji su s nama u ovim izazovnim vremenima. U proteklih smo godinu dana zasigurno pronašli načine kako i udaljeni možemo biti zajedno, tako da i online koncert obećava dobar provod.

Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost – pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa – a možete i vi! Pridružite se raspravama i događajima, podijelite s drugima svoje ideje, započnite niz pozitivnih prijedloga, a vaš primjer će slijediti brojni stanovnici ostalih članica. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu. Fokus građanki i građana bit će na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti. Sigurni smo da o tim temama imate brojna mišljenja, kao i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu – sve to je iznimno važno za našu zajedničku budućnost. Ako svoje ideje ne možete smjestiti u okvire nabrojanih pojmova, i za njih postoji prostor da budu pročitane i uvažene.