Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Zadar

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Zadar
10

Šetnja zadarskim Poluotokom šetnja je kroz povijest civilizacija. U blizini Zadra smjestio se Nin, najstariji kraljevski grad i jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj.

Povijesna avantura u zagrljaju Velebita

Rijetko gdje se čudesna ljepota i raznolikost prirode stapa s tisućama godina ljudske povijesti kao u zadarskom području. Mitski Velebit s dubokim brazdama Velike i Male Paklenice, krševiti kanjon rijeke Zrmanje koja utiče u Novigradsko more, plodna ravnica oko Nina i otocima prošaran akvatorij okružuju dva poviješću bremenita grada, Nin i Zadar.

Tisućljetna povijest i neodoljiva priroda

Šetnja zadarskim poluotokom šetnja je kroz povijest civilizacija. Svaka zgrada i svaka ulica ovdje ima svoju priču. Neke su još iz vremena starog Rima, neke su tek započete, ali sve uvijek imaju nešto novo za ispričati. Biciklom odlazimo prema petnaestak kilometara udaljenom Ninu, najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu i jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Na brežuljku u polju dočekuje nas prepoznatljiva crkvica sv. Nikole. Ovdje se sedam kraljeva predstavljalo narodu nakon što bi se okrunili u Ninu. Oduševljava nas i ninska solana, s pričom o soli koju ovdje stvaraju sunce, more i vjetar, a ljudi već stoljećima beru uz mnogo ljubavi. Biciklom prelazimo preko gornjeg gradskog mosta i konačno ulazimo u drevni grad okružen zidinama, na svakom koraku nailazeći na djelić povijesti. Zadržavamo se u zanimljivoj crkvi sv. Križa koju nazivaju i najmanjom katedralom na svijetu. Izlazimo iz grada na drugoj strani, ovaj put prelazeći preko donjeg gradskog mosta. Uskoro se već  vozimo labirintom drvenih putića zaštićenim krajolikom Ninske lagune prema poznatoj Kraljičinoj plaži – najduljoj pješčanoj plaži u Hrvatskoj. Prolazimo kroz lokalitet peloida - blata čiju su blagotvornu učinkovitost na ljudsko zdravlje prepoznali još i stari Rimljani. Uz pogled na Velebit i stjenovite litice Paklenice, odlazimo do kanjona Zrmanje. Zelenom rijekom spuštamo se dubokim kanjonom od Obrovca prema njenom ušću u Novigradskom moru. Zadivljeni smo ljepotom koja nas okružuje. Na kraju dana vraćamo se u Zadar. Uz čarobne zvuke Morskih orgulja i čudesnu igru svijetlosti Pozdrava Suncu promatramo njegov zalazak. Najljepši na svijetu. Barem tako kaže Alfred Hitchcock.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Šetnju zadarskim poluotokom – spomenikom na otvorenom i uživanje u nezaboravnom zalasku sunca uz glazbu morskih orgulja

2. Posjet zadarskim muzejima - od bogate antičke zbirke Arheološkog muzeja i izvrsnog Muzeja antičkog stakla, do jedne od najvrednijih izložbi u Hrvatskoj „Zlato i srebro Zadra“

3. Obilazak šarmantnog kraljevskog grada Nina i njegove solane te istraživanje čudesne prirode plitke ninske lagune

4. Šetnju impresivnim kanjonom Velike Paklenice – rajem za sportske penjače i posjet mirilima, posebnim pogrebnim znamenjima žitelja Velebita

5. Rafting na Zrmanji brzacima njenog gornjeg toka ili pak izlet brodom ili veslanje na dasci po mirnijem donjem dijelu impresivnog kanjona.

KALENDAR

24.9.-27.9. - Dogus Zadar Basketball Tournament, Zadar
20-27.9. - TRAFO, umjetnici kao inovatori, međunarodna radionica, Zadar 
2.10. - Europski dan prebrojavanja ptica na poljima soli u Ninu
24.10. - Lord of The Dance – Opasne igre, ŠC Višnjik, Zadar
21.11. - Tomislav Bralić i klapa Intrade, dvorana Višnjik, Zadar
Studeni - Program obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Zadar

JESTE LI ZNALI

Da je veliki svjetski režiser Alfred Hitchcock zadarski zalazak Sunca proglasio najljepšim na svijetu? S njegovim mišljenjem slažu se i brojni turisti koji uživaju u pogledu na dodir mora, zalazećeg Sunca i neba uz zvukove poznatih Morskih orgulja i čaroliju svijetlosti urbane instalacije Pozdrav Suncu.

Da se u Ninu nalazi najveće nalazište ljekovitog blata u Hrvatskoj? Lokalitet tzv. peloida usred Ninske lagune površine je 120.000 m3 i još je 1960. pri Akademiji medicinskih znanosti u Zagrebu upisan kao talasoterapijsko lječilišno mjesto. 

Da je ninska Kraljičina plaža s dužinom od tri kilometra najduža hrvatska pješčana plaža te da je osim toga značajna i kao prirodni botanički vrt s čak četiri  NATURA 2000 staništa?

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na

www.hrvatska365.hr
www.zadar.travel
www.nin.hr
www.zaton-zd.hr
www.rivijera-paklenica.hr

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Podravina

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.