Obavijesti

kompare.hr uspoređuje: koliko stvarno košta jeftnija struja?

kompare.hr uspoređuje: koliko stvarno košta jeftnija struja?
2

Svi pričaju o struji i potencijalnim uštedama koje možemo ostvariti promijenimo li opskrbljivača. No, unatoč pričanjima, mnogi potrošači su još uvijek skeptični

Svi pričaju o struji i potencijalnim uštedama koje možemo ostvariti promijenimo li opskrbljivača. No, unatoč pričanjima, mnogi potrošači su još uvijek skeptični. Bombardirani smo velikom količinom informacija o tome što se trenutno događa na tržištu, tko će sniziti cijene, tko će nuditi najjeftiniju struju i slično, međutim još nitko na jednom mjestu ne nudi odgovore na sva pitanja.

Ukoliko se i vi pitate kako je moguće da odjednom netko nudi jeftiniju struju, odgovor leži u metodologiji obračuna i u činjenici da je HEP donedavno imao monopol na tržištu opskrbe električnom energijom. Ulaskom u EU otvorila su se vrata i ostalim ponuđačima koji već dugo godina uspješno posluju na europskim tržištima.

Portal kompare.hr, vodeći hrvatski neovisni portal za usporedbe i uštede u osobnim financijama donosi detaljnu usporedbu cijena i uvjeta svih ponuđača te kalkulator pomoću kojega možete izračunati točnu uštedu za svoje kućanstvo.

Primjer izračuna

*za četveročlanu obitelj koja koristi dvotarifno brojilo i troši 6.000 kWh godišnje

O kakvom se zapravo pojeftinjenju radi?

Račun koji svakog mjeseca primate od svog, trenutno jedinog opskrbljivača, sadrži nekoliko različitih naknada. To su naknade koje se odnose na opskrbu i potrošnju električne energije te naknade koje se odnose na korištenje mreže. Spomenuta smanjenja cijena odnose se samo na jednu od tih stavki, točnije na naknadu za potrošenu električnu energiju.

Zašto dva računa?

HEP ODS (Hrvatska elektroprivreda, Operator distribucijskog sustava) je jedini energetski subjektu Hrvatskoj ovlašten za pružanje usluge  opskrbe električnom energijom, što znači da vam putem svoje infrastrukture isporučuje energiju bez obzira na to kojeg opskrbljivača odaberete. Promijenite li opskrbljivača, HEP ODS-u ste i dalje dužni plaćati naknade koje se odnose na korištenje mreže dok ćete novom opskrbljivaču plaćati naknade koje se odnose na potrošnju energije.

Promijeniti opskrbljivača ili ne?

Na ovo pitanje svatko će odgovoriti sam za sebe, a pri donošenju odluke korisno će biti poslužiti se kalkulatorom uštede na portalu kompare.hr koji svakodnevno prati sve relevantne informacije iz područja ušteda i osobnih financija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Jedini Japanac na Titanicu: Zbog onoga što je napravio bio je na listi srama sve do kraja života
PRIČA O MASABUMIJU HOSONI

Jedini Japanac na Titanicu: Zbog onoga što je napravio bio je na listi srama sve do kraja života

Masabumi Hosono probio se do čamaca za spašavanje. Čuo je da mornar viče: 'Mjesta za još dvoje'. Na brodu je bilo još žena i djece. U Japanu je završio u udžbenicima kao primjer sramotnog ponašanja