Obavijesti

Prvorazredne prirodne pojave na razmjerno maloj površini

Prvorazredne prirodne pojave na razmjerno maloj površini
2

Na zračnoj udaljenosti manjoj od 15 km od mora, u zaleđu grada Rijeke i kvarnerskog priobalja, na površini od 6400 ha, rasprostire se Nacionalni park Risnjak

Razlog što je Risnjak odabran za nacionalni park je veliki broj prvorazrednih prirodnih pojava na razmjerno maloj površini. Ovdje nalazimo brojne geografske, geološke, vegetacijske, klimatske i pedološke fenomene. Na nevelikom prostoru susrećemo vrijedne prirodne pojave osebujne ljepote, dinarski krš specifične hidrografije i oblika, prašumske predjele i netaknute gorske vrhove, a u neposrednoj je blizini gradskih područja Delnica, Rijeke, Karlovca, pa i Zagreba.

Planina Risnjak (Veliki Risnjak 1528 m) dio je gorskog praga Hrvatske, a pripada Dinarskom sustavu koji se pruža od istočnih Alpi do Šarsko – pindskog gorja, obuhvaćajući sjeverozapadno područje Gorskog kotara. Ta nevelika krška gora, smještena na dodiru oštrog daha Alpi, pitomog podneblja Jadrana, kontinentalnih odlika Panonske nizine i gorske svježine Dinarida, godine 1953. proglašen je nacionalnim parkom. Zbog utjecaja vrlo raznolikih klimatskih, geoloških, petrografskih i drugih faktora ovdje se održala vrlo raznolika flora i fauna.

Na prijedlog jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, botaničara dr. Ive Horvata, 15. rujna 1953. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Zakon o proglašenju šume Risnjaka nacionalnim parkom, ukupne površine 3014 ha.

Godine 1997. područje Parka prošireno je na površinu od 6400 ha te pored središnjeg dijela masiva Risnjaka obuhvaća i planinski masiv Snježnika te hidrogeomorfološki spomenik prirode - izvor rijeke Kupe zajedno s njenim gornjim tokom, čime je ostvarena želja prof. Dr. Ive Horvata za potrebom zaštite i valorizacije ovih prostora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podrucje Nacionalnog parka Risnjak podijeljeno je na dvije zone - zona stroge i zona usmjerene zaštite. Ukupno više od 4600 ha potpuno je zaštićeno područje i izvan bilo kakve djelatnosti - prepušteno samo prirodnom djelovanju.

U užoj zoni Parka susrećemo veliki broj prirodnih znamenitosti iznimne ljepote zbog kojih je to područje i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode. NP Risnjak je vrlo dobar primjer visinskog raščlanjenja u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu.

SMJEŠTAJNI KAPACITETI

Neposredno uz Upravu parka u slikovitom malom goranskom mjestu Crni Lug, smješten je Pansion NP RISNJAK. Raspolaže sa ukupno deset ležajeva raspoređenih u pet soba. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu sa Wc-om, te TV sa satelitskom antenom.

Planinarski dom "Dr. J. Schlosser Klekovski" nalazi se podno vrha Risnjaka na 1418 metara nad morem. U vremenu od 01. svibnja do 31. listopada Dom je otvoren svakodnevno, osim utorka i pruža usluge smještaja i prehrane. U tijeku ostalih mjeseci posjetitelji mogu koristiti zimsku sobu kapaciteta 6 ležajeva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer