Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Recept za domaće 'Digestive' kekse, ne može jednostavnije

Recept za domaće 'Digestive' kekse, ne može jednostavnije

Ljudi koji često pripremaju cheesecake znaju o kakvoj vrsti keksa se radi, no velika većina kupuje gotove. To su keksi od integralnog brašna koji se razmrve i preliju maslacem pa utisnu u kalup za cheesecake

Ovi keksi su odlični i kad se grickaju uz čaj ili kavu, a daleko su bolji izbor od većine keksa napravljenih od bijelog brašna jer su zdraviji i bolji za probavu. 

POGLEDAJTE VIDEO Recept za zobene kekse:

Pokretanje videa...

02:03

Možda ste se zapitali kako su nastali pa evo nekoliko zanimljivih detalja:

  • Drevna verzija Digestive keksa pojavila se kod starih Grka. Pravili su ih od mljevenog ječma i meda.
  • Rimski vojnici su takve kekse nosili na daleka putovanja, jer su vjerovali da imaju moć liječenja probavnih smetnji.
  • Izraz 'digestiv' dolazi iz 19. stoljeća i znači da 'pomaže probavi'.
Odbrojavamo do Božića: Linzeri i londoneri mogu stajati čak tri tjedna, ako ih prije ne pojedete
Odbrojavamo do Božića: Linzeri i londoneri mogu stajati čak tri tjedna, ako ih prije ne pojedete
  • Takve kekse slične današnjima su izumila dva škotska liječnika 1836. godine kako bi pomogli pacijentima s probavnim tegobama. Ubrzo su postali popularni kod ljudi koji paze na prehranu i žele se hraniti zdravo. 
  • Prvi 'digestive' keksi napravljeni su od mješavine zobene kaše, brašna i sode bikarbone.
  • Godine 1892. Alexander Grant razvio je i patentirao originalni recept za McVitie's Digestive kekse koji su danas jedni od najpopularnijih te vrste.

Donosimo vam recept za domaće 'Digestive' kekse pa ih napravite više, stavite u posudu s poklopcem i koristite po potrebi. Kako su blagdani pred nama, a time i uživanje u raznim kolačima, sigurno vam neće dugo stajati.

Sastojci:

  • 240 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 85 g šećera u prahu
  • 115 g maslaca izrezanog na kockice
  • 60 ml mlijeka
storyeditor/2022-04-03/146101344_l.jpg

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a protvan obložite papirom za pečenje. Potom pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer pa u to utrljajte maslac tako da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte mlijeko i napravite tijesto. Učini li vam se da je tijesto previše suho, dodajte još malo mlijeka.

Fine kiflice u obliku bundevica: Punite ih čokoladnim namazom
Fine kiflice u obliku bundevica: Punite ih čokoladnim namazom

Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu otprilike 0,3 cm. Zatim radite okrugle oblike promjera otprilike 6,5 do 7 cm i slažite na protvan. Izbockajte ih čačkalicom ili vilicom na više mjesta i pecite 20 minuta (ili čak kraće), odnosno dok ne poprime blagu zlatnu boju.

Ostavite neka se posve ohlade, a potom i čuvajte u zatvorenoj posudi do tjedan dana.

Napomena: Sirovo tijesto možete zamrznuti pa kekse praviti kad poželite. Tijesto u dubokom zamrzavaju može stajati do mjesec dana, prenosi biggerbolderbaking.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?
PROLJETNE FEŠTE

ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?

Nekada su se krizmanici veselili ručnom satu ili komadu nakita koje je poklanjao kum/a. Danas se na krizmu ide kao na svadbu, a većina ljudi daje novac