UMACI ZA SVE
Super recepti s ljetnim povrćem: Koji vam je najdraži - mamin đuveč, šakšuka ili domaća šalša
Ako ste ljubitelji povrća, ova jela nećete zaobići. Povrće spremljeno na razne načine koji se mogu jesti sami ili kao prilog uz nešto. Recepti su navedeni u nastavku
Ako pamtite miris maminog đuveča ili okus domaće šalše ili pak želite probati novi recept za ratatouillie i shakshuku s jajima, u nastavku pronađite recepte za slasne umake od ljetnog povrća kojeg na tržnicama i dućanima trenutno ima u izobilju.
Ako pamtite miris maminog đuveča ili okus domaće šalše ili pak želite probati novi recept za ratatouillie i shakshuku s jajima, u nastavku pronađite recepte za slasne umake od ljetnog povrća kojeg na tržnicama i dućanima trenutno ima u izobilju.
DOMAĆI SATARAŠ Sastojci: 2 luka, 3 paprike, 6rajčica, mast, sol, šećer, ljuta papričica
PRIPREMA: Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, ali ne presitne. Na većoj tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte. Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komade pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10-ak minuta. Sada dodaj i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri. Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svog soka, samo povremeno promiješajte. Kada je sve povrće omekšalo dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice ili peperoncina. I jedno i drugo jako usitnite prije nego primješate jelu. U slučaju da koristite ljute papričice, pažljivo kod doziranja jer njihovu žestinu tek kasnije osjetite u punoj snazi. Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada to odgovara njegova tekstura.
SHAKSHUKA - RECEPT MARY BERRY
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 2 luka, 2 režnja češnjaka, svježi chili, 2 limenke sjeckanih rajčica, 1,5 žlica koncentrata rajčice, 1 žlica šećera, 4 jaja, 2 žlice svježeg peršina, sol i svježe mljeveni papar
PRIPREMA: Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite ga 5 minuta. Dodajte češnjak i chili i pržite 30 sekundi. Umiješajte rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice i šećer te pusti da zavrije. Smanjite vatru i pustite da lagano krčka, otklopljeno, oko 10 minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira, a luk ne omekša. Dobro posolite i popaprite.
Kuhačom napravite 4 udubine za jaja, te u njih razbij po jedno jaje. Poklopite i pustite da se kuha oko 6 minuta, odnosno dok se bjelanjak ne skuha, a žumanjak ostane tekuć. Poslužite odmah uz pita kruh ili prepečeni kruh.
DOMAĆA ŠALSA OD PARADAJZA
Sastojci: 4 kg zrelih rajčica, kg luka (kapule), 200 ml maslinovog ulja, sol i svježe mljeveni papar, žlica šećera, 3-4 češnja češnjaka, svježe začinsko bilje po želji: bosiljak, origano, ružmarin, peršin, mažuran...
Priprema: Rajčice operite, zarežite po površini i prelijte kipućom vodom. Nakon minute ogulite im kožicu i narežite na komadiće.
Prirema: Luk sitno nasjeckajte i kratko ga prepržite na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast i mirisan. Ubacite nasjeckane rajčice, posolite, dodajte šećer i papar, pa sve dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 3 do 4 sata, povremeno miješajući, dok se šalša ne zgusne i ne dobije bogatu, svilenkastu teksturu.
SHAKSHUKA - RECEPT MARY BERRY
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 2 luka, 2 režnja češnjaka, svježi chili, 2 limenke sjeckanih rajčica, 1,5 žlica koncentrata rajčice, 1 žlica šećera, 4 jaja, 2 žlice svježeg peršina, sol i svježe mljeveni papar
PRIPREMA: Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite ga 5 minuta. Dodajte češnjak i chili i pržite 30 sekundi. Umiješajte rajčice iz konzerve, koncentrat rajčice i šećer te pusti da zavrije. Smanjite vatru i pustite da lagano krčka, otklopljeno, oko 10 minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira, a luk ne omekša. Dobro posolite i popaprite.
Kuhačom napravite 4 udubine za jaja, te u njih razbijte po jedno jaje. Poklopite i pustite da se kuha oko 6 minuta, odnosno dok se bjelanjak ne skuha, a žumanjak ostane tekuć. Poslužite odmah uz pita kruh ili prepečeni kruh.
SUPER JEDNOSTAVNI RATATOUILLE -
Sastojci: srednji ili 2 mala patlidžana, 4 žlice maslinovog ulja, 2 luka, 4 do 5 režnja češnjaka, šaka bosiljka, prstohvat chillija, 2 paprike, 3 srednje tikvice, 3 zrele rajčice sol i papar
Priprema: Nasjeckajte patlidžan na kockice i ostavite ga posoljenog da se ocijedi. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu posušeni patlidžan i pirjajte često miješajući. U istoj posudi, dodajte još maslinovog ulja kojem dodajte luk i pirjajte oko 7 minuta. Dodajte češnjak, chilli i sol. Kuhajte još nekoliko minuta pa dodajte paprike. Kuhajte još kratko pa ubacite tikvice, a zatim rajčice. Sve kuhajte još 10 minuta pa u posudu vratite patlidžane i ostavite da se krčka dok sve povrće ne bude mekano. Izvadite prethodno stavljeni bosiljak koji je pustio aromu, prelijte maslinovim uljem i uživajte.
SATARAŠ IZ PEĆNICE S PIREOM I JAJIMA -
Sastojci: 2 luka, 5 paprika, 7 rajčica, tikvica, 3 režnja češnjaka, sol, papar, svinjska mast, 3 batata, grčki jogurt, 4 jaja
PRIPREMA: Batate zamotajte u aluminijsku foliju i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca 40 minuta. Izvadite ih, skinite koru, zgnječite, začinite i dodajte grčki jogurt. Za ovako pripremljen sataraš dovoljno je samo posudu za pečenje premazati sa svinjskom masti i sve povrće narezati na kockice, začiniti i promiješati u posudi kako bi se masnoća prenijela po svim sastojcima. Pećite otprilike 45 minuta s tim ga da svakih 15-ak minuta promiješajte kako povrće ne bi zagorjelo s gornje strane. Jaja možete dodati u zadnjih 10 minuta pečenja kako bi se dovršila u pećnici, a možete ih napraviti i na tavi, kako vam drago. Poslužite toplo i vratite se okusom u djetinjstvo.
RATATOUILLE Sastojci: 2 narezana krumpira na ploške, veća tikvica, patlidžan, 2 rajčice, 3 češnja češnjaka, bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin (može i suho, a poželjno je svježe), lovorov list, ružmarin 250 g pelata
PRIPREMA: Na protvan nauljen maslinovim uljem slažite ploške narezanog povrća kojeg ste prije posolili i popaprili. Slažite u krug - krumpir, patlidžan, tikvica, rajčica, ili već kojim redoslijedom želite. Kada završite još malo poškropite maslinovim uljem i stavite peći 20 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme ukuhajte pelate s 1 dcl vode i navedenim začinima. Pećnicu potom pojačajte na maksimum, prelijte ukuhanom rajčicom i pustitite da se zapeče još 10-12 min.
ZELENA SHAKSHUKA
Sastojci: 200 g špinata, 200 g blitve, poriluk, 4 jaja, 2 režnja češnjaka, čili papričica, maslinovo ulje, sol, papar
PRIPREMA: Na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckani češnjak. Za to vrijeme operite blitvu i špinat. Operite i poriluk pa ga nasjeckajte na sitno i dodajte češnjaku. Pripazite da češnjak ne zagori. Dodajte oprani špinat i blitvu. Pustite da lisnato povrće povene, začinite soli, paprom, dodajte i sjeckanu čili papričicu. Na kraju dodajte četiri jaja i posudu poklopite poklopcem ili je ubacite u pećnicu. Pecite 5 do 7 minuta, pazite da žumanjak ostane tekuć.
SICILIJANSKA CAPONATA
Sastojci: 500 g patlidžana, 150 g cherry rajčica, 100 g luka, 100 g celera - stabljika, pasata od rajčice, 80 g maslina, kapari, maslinovo ulje, listići svježeg bosiljka, šećer, vinski ocat, sol, 50 g pinjola
PRIPREMA: Prvo dobro očistite povrće i narežite ga na kockice - patlidžane, celer i cherry rajčice na četvrtine. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i kratko popržite patlidžane 3–4 minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Zatim ih maknite sa strane. U istu tavu dodajte nasitno nasjeckan luk s još malo ulja. Pirjajte 2 minute, zatim dodaj pasiranu rajčicu. Miješajte minutu, pa dodajte nasjeckani celer i kuhajte još dvije minute. Ubacite i masline, kapare te cherry rajčice. Smanjite vatru i dinstajte još tri minute. Dodajte patlidžane i malo svježeg bosiljka, pa sve zajedno dinstajte još 2–3 minute. Za kraj, ulijte malo bijelog vinskog octa, dodajte žlicu šećera i prstohvat soli. Pojačajte vatru i na kraju umiješajte tostirane pinjole.
PEPERONATA Sastojci: 330 g crvene paprike 330 g žute paprike, 330 g zelene paprike, 300 g ljubičastog luka, 400 g pelata iz konzerve, 6 žlica maslinova ulja, 2 režnja češnjaka, sol, svježe mljeveni crni papar
PRIPREMA: Ljubičasti luk očistite i nasjeckajte na tanke polumjesece. Zagrijte ulje u dubokoj tavi, dodajte nasjeckani luk i oba režnja češnjaka u komadu. Dinstajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Za to vrijeme operite i očistite paprike i narežite ih na trake širine oko 1 centimetra. Kada luk omekša dodajte paprike. Poklopite i dinstajte na laganoj vatri 30-ak minuta. Na pola kuhanja dodajte nasjeckane pelate, sol i dinstajte do kraja. Na kraju začinite svježe mljevenim paprom, uklonite češnjak i poslužite.