Obavijesti

Sport

Komentari 70

THE END: Odlazak najvećeg genijalca u povijesti rukometa

THE END: Odlazak najvećeg genijalca u povijesti rukometa
11

Možda ćemo jednog dana imati boljega, sigurno i trofejnijega, ali takvog igrača više nikad nećemo imati. Ivano Balić igrao je rukomet kao nitko prije njega. On je kralj...

VIDEO

Kad Ivano Balić danas oko 21.30 sati, na kraju ogleda Wetzlar - Göppingen, posljednji put mahne publici, završit će jedna rukometna era. U mirovinu odlazi igrač koji je, kao nitko prije njega, mijenjao svoj sport. Genij, maestro, kralj .

- Pojava Ivana Balića na početku 21. stoljeća, kao i reprezentacije čiji je on bio lider, putokaz je u kojem bi smjeru rukomet budućnosti morao ići. ‘Snagom uma i vještinom protiv snage i mišića’ - rukometni je slogan budućnosti koji je Ivano utjelovio. Svi koji vole rukomet žele gledati umjetnika, a ne bildera. Ivano Balić bio je umjetnik - rekao je Lino Červar , izbornik s kojim je Balić postao Balić, a Hrvatska rukometna velesila.

On je jedan od onih koji zaslužuju da svi ustanu kad uđu u prostoriju, Nikša Kaleb o Baliću

- Surađivali smo i vatreno, i povišenim tonovima, ali na kraju ove njegove priče mogu mu reći samo jednu riječ. Hvala ! - dodao je emotivni Červar.

Bilo je, ima ih i sad, a i bit će rukometaša koji će zabiti više golova, možda i podijeliti više asistencija, ali nitko nikad rukomet nije igrao poput njega. S dušom, dječački zaigrano i - briljantno .

- Ono što Messi danas radi u nogometu, to je Ivano radio u rukometu - kazao je Mirza Džomba , zapravo rekavši sve.

VIDEO

Počeo je tek s 14, do tad je koketirao s košarkom, ali rukomet je bio sudbina. I sve je vrlo brzo bilo potpuno jasno.

Šteta je što ne želi postati trener jer on vidi neke stvari koje drugi ne vide, Ivica Maraš vodi akademiju Balić&Metli;čić

- Da, počeo je s 14 godina, a već sa 16 je bio u prvoj momčadi Splita - rekao je prijatelj i bivši suigrač Ivica Maraš , sjećajući se epizode s Ivanovih početaka:

- Bio je član kadetske reprezentacije koja je igrala prijateljsku utakmicu protiv Zadra, za koji sam ja igrao. Kako smo se poznavali, rekao sam mu da ide na mene u obrani, da ću ga puštati da zabija. I znate što? Niti jednom nije to iskoristio. Eto, takav je sportaš Ivano Balić.

Brzo je prerastao Split, otisnuo se u Metković , postao svjetski i olimpijski prvak, preselio u Španjolsku, vratio se u Zagreb, pa onda još malo Španjolske i na kraju Njemačka. Karijera koja je možda i mogla biti veća, ali on neće požaliti...

- Kad ga gledam kako igra, dođe mi žao što je odlučio završiti karijeru. Ako ništa drugo, mogao je doći k meni u Katar, uzeti još malo love - smije se Vlado Šola , koji pamti i prvi trening s “nekim malim Balićem”.

Ako bi ustao na krivu nogu, znao je šutjeti do podneva. Ni riječi! Ali onda bi krenuo..., Mirza Džomba često se družio s Balićem

- Početak priprema, igramo između sebe na treningu, doveli smo i suce, a on svadljiv do bola. Sa svima se svađao, a suce je izmaltretirao. Ljudi su nam izašli u susret, došli nam pomoći, a on ih je toliko izludio da nakon toga više nisu htjeli dolaziti - sa smiješkom se sjeća Šola, koji bi Balića opisao vrlo jezgrovito.

- Pobjednik ! Igrali pravu utakmicu, nogomet ili košarku na treningu, uvijek je želio pobijediti. I tu nema popuštanja. Osebujan je lik, tvrdoglav, svojeglav, izvan bilo kakvih klišeja, ali valjda tako mora biti. Ako si najbolji na svijetu, a on je to bio, ne možeš biti uobičajen, jednak kao ostali - kaže Šola.

I to je, zapravo, definiralo čovjeka koji je igrao rukomet drukčije od ostalih. Često je bilo ili po njegovom ili nikako.

VIDEO

- S Ivanom uvijek znaš na čemu si, on je dosta uporan i tvrdoglav, pravi ovan. Kad nešto zacrta, do toga i dođe - rekao je Petar Metličić , Balićev kapetan, suigrač, ali i prijatelj “na daljinu”.

Kad smo se upoznali, prvo što sam čuo da je rekao bilo je: ‘Bole me leđa’. Došao je, otkazao turnir i otišao kući, Vlado Šola pamti prvi susret s klincem o kojem je puno čuo

- Igrali smo zajedno u Splitu, poslije i u Metkoviću, ali već godinama ne živimo u istom gradu, ne družimo se svakodnevno. Međutim, često se čujemo telefonski, veliki smo prijatelji, a na terenu nam je jedan pogled bio dovoljan da sve bude jasno - kaže Metličić pa dodaje:

- Kod njega ne postoji ‘siva zona’. Ako te voli, dat će ti srce, a ako mu nisi simpatičan i po guštu, ne postojiš.

Znao se Ivano i ljutiti na Peru, iako rijetko.

- Uh, ozbiljno se naljutio što, kad mi je istekao ugovor s Ademar Leonom, nisam želio k njemu u Pamplonu nego sam izabrao Ciudad. Baš je bio ljutit, nismo razgovarali jedno vrijeme. A ljuti se i kad mu spomenem frizuru i bradu. Samo kaže: ‘Moja stvar, brini se za svoje probleme’ - smije se Metličić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

As: Luka Modrić je donio odluku
GDJE ĆE 'VATRENI'?

As: Luka Modrić je donio odluku

Luka Modrić proveo je 12 godina u Real Madridu, a nije skrivao kako bi htio nastaviti igrati za Real dok je to moguće. Španjolske novine As pišu kako je hrvatski reprezentativac donio odluku o budućnosti

Hajduk ih plaća, oni se zezaju! Kruže fotografije 'ozlijeđenih', a na Poljudu i dalje samo šute...
BOJKOT?

Hajduk ih plaća, oni se zezaju! Kruže fotografije 'ozlijeđenih', a na Poljudu i dalje samo šute...

Plus+ Čak 17 igrača nije konkuriralo za Istru zbog ozljeda, ali tko je ozlijeđen, a tko "ozlijeđen" i samo želi spojiti bolovanje s odmorom, veliko je pitanje. Koje je otvorila poruka Torcide u Puli...
Hrvatska ostaje bez Snježne kraljice! Evo zašto je savez odustao od bitke i povukao se
OTKAZAN SKIJAŠKI SPEKTAKL

Hrvatska ostaje bez Snježne kraljice! Evo zašto je savez odustao od bitke i povukao se

Plus+ Snježna kraljica trebala je biti prebačena na početak veljače umjesto tradicionalnog termina početkom siječnja. To se, ipak, neće dogoditi, zato što na Sljemenu ne postoje uvjeti za utrku. A ne mislimo na loše vrijeme...