Obavijesti

Važni savjeti za štednju uz skromni studentski budžet!

Važni savjeti za štednju uz skromni studentski budžet!
1

Naša je čitateljica napisala nekoliko odličnih savjeta kako štedjeti i studirati. Pročitajte i doznajte kako držati budžet pod kontrolom i ne trošiti na bilo što.

Zahvaljujući svojoj mami, već sam kao mala naučila štedjeti, biti skromna u svojim zahtjevima te suzdržavati se od prolaznih hirova. Ona je mudro znala da je to dobra investicija koja će joj se vratiti, kad – tad.

Studiram daleko od kuće (ali ipak unutar granica) i svjesna sam da su troškovi moga studiranja za obitelj veliki. (Srećom, studiram bez plaćanja). No ipak, kao svaka djevojka u velikom gradu, teško je odoljeti svemu što je pristupačno i primamljivo (kino, izlasci, modni dodaci, slastice, grickalice, kozmetika...).  

S određenim budžetom (bez stipendije) teško je udovoljiti sebi i ostati bez grižnje savjesti. Ali sad sam uvidjela kako sve studenti (a nešto se može primijeniti i na odrasle) mogu uštedjeti. Mislim da se prehrana u menzi podrazumijeva (a ondje su sokovi, voće i jogurti bagatela). 

1) Eko vrećica

Mlijeko, kruh i potrepštine svi kupujemo po marketima, pekarama, a vrećice nam se neprestano trpaju u ruke i rijetko kad su besplatne. Neke naplaćuju čak do 3 kn. (Kava u menzi= 2,85). Za vrećicu?! Koja pukne kad izađem van. Zato je platnena vrećica odlično rješenje, po marketima nisu skupe (do 15 kn), a vijek trajanja im je dug. Usput pazimo na okoliš. Za studentice koje brinu o izgledu, u Accessorize-u postoje platnene torbe s natpisima za 25 kn, možeš ju nositi i kao torbicu uz ležeran stil. 

2) Trgovinske kartice (DM, Bipa)

Koristim i jednu i drugu. S Bipinom karticom nema bodova, no dobijem popust na određene artikle. Također, Bipa svakih 6 mjeseci (ako se ne varam) dijeli kupone za studente s kojima se ostvaruje popust na određenu marku kozmetike i do 35% svaki mjesec. U DM-u kupujem redovito ono što je ondje najjeftinije, skupljam bodove koje kasnije zamijenim za knjižicu s kuponima s kojima ostvarujem popust. Odlični su jer daju popuste i na sredstva za čišćenje, a ne samo kozmetiku. 

3) Knjige, skripte, kopiranje

Kad krene semestar, prozuji po oglasima na faksu tko prodaje koje skripte, kopirane knjige jer je tako jeftinije nego da posuđuješ knjigu i kopiraš ju sam. Ako već nešto i moraš sam kopirat ili printat seminare, potrudi se pronaći fotokopirnice koje imaju popuste za studente (To većinom nisu one u neposrednoj blizini fakulteta). Najniža cijena sada koja se može naći je 0,20 lipa c/b i 1,50 u boji; A4. 

4) Kino

Pošto je nažalost ukinuta T-Mobile srijeda u Cinestaru, za studente je previše izdvojiti oko 50-ak kuna za ulaznicu i kokice. Možda i više. No ništa ne fali druženju uz film u stanu kod kolege. Najpametnije je da svatko donese što želi piti i grickati. Kupovina u grupi često završi preplaćivanjem ili potplaćivanjem (npr. ne pojedeš i popiješ ni blizu koliko si platio ili ima samo mala vrećica smokija koje ti voliš i to je to). Time se izbjegava negodovanje za vrijeme i poslije filma. (Čist račun, duga ljubav). 

5) Izlasci, clubbing

Prije se izlazilo subotom. Pa se spojio petak i subota. Sada je već i četvrtak studentski dan/večer. Smanji izlaske u klubove na jednom u mjesecu (bit će bolje kad to iščekuješ). Da ne bude dosadno, ostalim vikendima skupite se za Filmsku večer, Palačinke party, Pidžama party s manikurom i tračevima, Casino night, Karaoke večer... ideje se stvaraju same. 

6) Web SMS

Pretplata sama govori za sebe. Uvijek ju preplatiš. Bonovi se brzo troše. Uz njih ili uz kontroliranu pretplatu, registriraj se na stranicu svog operatera, znam da T-mobile i Vip imaju uslugu web sms. T-mobile nudi 30 sms-a na mjesec dana, dok u Vipu možeš slati mislim da 15 na dan. Također, postoji stranica SMS 385 za koju sam sigurna da može slati sms-ove na 091 i 098. Kad god si u mogućnosti, šalji poruke s neta. 

7) Štednja

U svemu tome stignem i štedjet. Odlučila sam sve kovanice manje od 2 kn spremat sa strane. Ako baš ne budem u škripcu, ne diram ih. Nakon mjesec dana skupi se oko pedesetak kuna. S time je najbolje kupiti nešto za sebe, za pohvalu, ukoliko nisu jako potrebni za nešto bitnije. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Kako je Marija Selak Raspudić tresnula po stolu gomilom besposlenog briselskog novca
PETAK ČETRNAESTI

Kako je Marija Selak Raspudić tresnula po stolu gomilom besposlenog briselskog novca

U odnosu na taj sitan ženski (i muški) svijet, kojemu je hajka temeljni oblik borbe za bolji svijet, Marija Selak Raspudić je ispala velika faca. Koliko god mi o tome šutjeli
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...