Obavijesti

Show

Komentari 14

Aki nas napustio prije 2 godine: Glazbu je živio, a pokraj njega nitko nije mogao ostati gladan

Aki  nas napustio prije 2 godine: Glazbu je živio, a pokraj njega nitko nije mogao ostati gladan
8

U subotu prije dvije godine odjeknula je vijest da je Aki Rahimovski preminuo. Uputio se toga dana na izlet s obitelji, a idući dan je trebao ići posjetiti majku u Skoplje

VIDEO

Aki Rahimovski preminuo je u 22. siječnja 2022. godine, bila je to subota. Dan kasnije, u nedjelju, trebao je doći u Skoplje vidjeti majku, koja je tamo u domu. Veselila se susretu sa sinom, tražila da ju 'srede' za taj dugoočekivani susret. Nažalost, Aki je preminuo.

Prepoznajete li ih? Evo kako su Severina, Grašo i druge zvijezde izgledali prije 25 godina
Prepoznajete li ih? Evo kako su Severina, Grašo i druge zvijezde izgledali prije 25 godina

Aki Rahimovski krenuo je na izlet

Aki se sa svojom Barbarom i kćeri Antonijom toga dana uputio na izlet. Počelo ga je stezati u grudima i Barbara ga je odvezla na hitnu. Bilo je prekasno. Samo koji sat kasnije radiopostaje u regiji mahom su počele puštati pjesme Parnog valjka. Nema grada bivše zemlje gdje se tad nije slušao zagrebački bend. Cijela ga je regija oplakivala.

Glazbom se bavio od malih nogu

Rođen je u Nišu, ali ubrzo je obitelj preselila u Skoplje, u centar. Otac je svirao violinu i bio profesor muzike, sestra je također sjajno pjevala. Aki je svirao odmalena. Glazbi se okrenuo nakon sportske ozljede zbog koje više nije mogao igrati nogomet u klubu 'Vardar'. Prije Torra bio je član grupe Vakuum. Tad su još bili djeca, 14, 15 godina. Vakuum je bio onaj dječački početak, rađanje strasti kojoj se njegovi roditelji nisu protivili.

- Moj otac je bio profesor glazbe i najviše me usmjerio, a mama je plesala folklor. Pozornica mi je u genima. Tata me je prvi put odveo na jazz koncert jer je obožavao taj žanr i manje-više bio je izrod u obitelji. Makedonija je u ono vrijeme bila vrlo tradicionalna, konzervativna, razmišljalo se: 'završi školu, faks, zaposli se, oženi se, djeca'... Stari je iskakao iz tog miljea. I ja sam od cijele obitelji iz Makedonije taj nekakav izrod koji je završio u rock'n'rollu - pričao je svojedobno.

Svirao je i klavir

Da je tata živ, isticao je te 1994., ponosio bi se njime. Nikad mu nije zamjerio što se bavi rockom, on ga je i naveo na taj đir. Kao mali Aki je išao u nižu glazbenu, a čim bi tata izašao iz sobe u kojoj je vježbao klavir, s Mozarta bi okrenuo u nešto sasvim drugo. Hvalila ga je i nastavnica klavira. Govorila je da je talentiran i da će biti velika faca ako će vježbati barem dva sata dnevno. Aki nije bio za to.

- Ubijala me ta klasika. Bio sam mlad i nisam shvaćao da je to temelj glazbenog obrazovanja. U svakoj prilici okretao sam na jazz ili Beatlese - govorio je.

storyeditor/2023-01-21/PXL_140613_6293470.jpg

Grozio se svog glasa

U grupi Torr prvo je svirao klavijature, a u pauzi važne gaže pjevač im je nestao. Otišao je s nekom djevojkom i ostavio bend. Trebali su nastaviti svirati, pa je šef benda rekao Akiju: 'Daj, idemo svirati Sex Machine, ti ćeš pjevati'. Aki se dotad grozio svog vokala. Kad je prvi put čuo snimku na kojoj pjeva, rekao je da više nikad neće pjevati. Predomislio se jer publika je dobro prihvatila njegov glas, temperament i postao je drugi pjevač u bendu. Vrlo brzo i prvi. Uslijedio je novi poziv Vladimira Mihaljeka. Menadžer ga je našao na svirci u Jajcu i pozvao ga da se pridruži Grupi 220.

- Tad je taj bend dobro kotirao. U njemu su bili HusNenad ZubakPiko Stančić i Jurica Pađen. Zubak je pjevao, ali mu je puklo grlo i tražili su pjevača. Nisam ni sanjao da će me zvati. Nakon festivala Boom vratio sam se u Skoplje i nastavio s bendom. Prihvatio sam poziv i došao sam opet u Zagreb. Imali smo nekoliko koncerata, ali svatko je u bendu imao obveze i Grupa 220 raspala se nakon nekoliko mjeseci. Bilo mi je neugodno vratiti se doma, nisam zaradio ni dinara, nisam postao slavan, niti kupio auto kojim ću se vratiti. Hus je tad predložio da napravimo novi bend - Parni valjak. U njemu su bili Zlatko Miksić Fuma, Jurica Pađen, Srećko Antonioli, Hus i ja. Tako je počela povijest Valjka - pričao je Aki.

Igora Drvenkara podržala je i bivša cura: Hrvatska Megan Fox skakala je u čipkastom outfitu
Igora Drvenkara podržala je i bivša cura: Hrvatska Megan Fox skakala je u čipkastom outfitu

Obožavao je nogomet

 A uz to je bio sjajan nogometaš i kuhar. I veliki Ćiro Blažević, 'trener svih trenera', kad ga je vidio kako igra, rekao mu je da super pjeva, ali da je ipak rođen za nogomet. Aki je razmišljao drugačije, a izbor mu se za hrvatsku muziku pokazao sjajan.

Druga ljubav mu je bila kuhanje

Bio je specijalist za fenomenalno jelo gravče na tavče, ali i ostalo mu je sasvim dobro išlo. Često je na turnejama znao završiti u nekoj kuhinji i onda bi počeo show. Poznato je i kako je Aki obožavao ljuta jela.

Parni Valjak održao koncert u Šibeniku na prepunoj tvrđavi Sv. Mihovila.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica
'MOLIM...?'

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica

Američkom obožavatelju Eurosonga zasmetao je naglasak kojim Baby Lasagana govori engleski