Obavijesti

Show

Komentari 9

ANKETA Bio je Borat, Bruno, Ali G, diktator... Koja vam je uloga Sache Barona Cohena najbolja?

ANKETA Bio je Borat, Bruno, Ali G, diktator... Koja vam je uloga Sache Barona Cohena najbolja?
13

S likom Ali G-ja proslavio se već krajem 90-ih, a i svoje druge likove predstavio je javnosti rano u karijeri

VIDEO

Legendarni britanski glumac Sacha Baron Cohen slavi 52. rođendan. Njegovu karijeru obilježile su uloge u filmovima kao što su 'Borat', 'Diktator', 'Bruno', ali i brojne kontroverze koje su se vezale uz njegove uloge. Danas slovi za jednog od najhumorističnijih glumaca, ali ga ne vole baš svi.

Vraća se legendarni Ali G nakon 25 godina stanke: 'Želim se popeti na pozornicu i brbljati..'
Vraća se legendarni Ali G nakon 25 godina stanke: 'Želim se popeti na pozornicu i brbljati..'

Krenuo na Cambridge, završio u školi za klaunove

Sacha je rođen 13. listopada 1971. u Londonu. Odrastao je u bogatoj obitelji, njegov otac Gerald Baron Cohen se bavio muškom odjećom. Gerald je također cijeloj obitelji dodao prezime Baron. U djetinjstvu je Sacha pohađao školu za dečke, a onda se upisao na sveučilište Cambridge.

Sacha Baron Cohen stand up tour

Tijekom studiranja se pridružio dramskom klubu, a nakon što je završio fakultet, upisao se u školu za klaunove u Parizu.

Što se tiče privatnog života, glumac je jako privatna osoba. Sa suprugom, glumicom Islom Fisher je 2007. godine dobio prvo dijete, kćer Oliviju. Vjenčali su se 2010. godine, a onda dobili još dvoje djece, kćer Elulu i sina Montgomeryja.

The 93rd Academy Awards - Sydney

Ali G

Njegova profesionalna karijera započela je 90-ih godina, kada se pojavio u 'The 11 O'Clock Showu' kao lik Ali G-ja, koji je i danas jedan od njegovih najprepoznatljivijih likova. Serija se emitirala 1998. godine na Channelu 4, a 2002. godine je Cohen razvio i samostalnu seriju o istom liku 'Da Ali G Show'. U istoj je seriji predstavio dva lika, koja će kasnije postati jednako poznata - Borata i Brunu.

Screenshot

Ali G u svojoj je emisiji radio intervjue s političarima, piscima i ostalim bitnim ljudima, a sam lik htio je biti reper. Njegov je lik postao toliko popularan da se pojavio i u Madonninom spotu za pjesmu 'Music'. Kasnije je njegov lik dobio i svoj film 'Ali G Indahouse', koji nije bio toliko uspješan. U međuvremenu je snimljena i nova verzija 'Da Ali G Showa', tijekom koje su ga upoznale novije generacije. 

Čamac 'težak' 652 milijuna dolara: Woody, Chris Rock, Lars i Borat zajedno plove Jadranom
Čamac 'težak'  652 milijuna dolara: Woody,  Chris Rock, Lars i Borat zajedno plove Jadranom

Ali G je bio kontroverzan koliko i uspješan. Tijekom jedne epizode je ugostio Boutrosa Boutros-Ghalija, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Pitao ga je: 'Je li Disneyland član UN-a?'. Njegovo je pitanje naljutilo Andyja Rooneyja, komentatora u emisiji '60 Minuta', koji je prekinuo intervju. Zbog ovog je lika bio na meti negativnih komentara, a čak je primio i prijetnje.

Borat

Jedan od njegovih najpoznatijih likova, ako ne i najpoznatiji, je zasigurno Borat. Lik Borata prvi se put pojavio u emisiji 'F2F' iz 1996. godine, ali pod drugim imenom - Alexi Krickler, koji je bio iz Moldavije. Dvije godine nakon je izašao 'Bruno' u kojem se Borat pojavio kao Albanac Kristo, a Borat kakvog ga danas znamo predstavljen je u 'Da Ali G Showu' 2000. godine. Sacha je ovaj lik glumio i kada su kamere bile isključene jer je htio da sve bude savršeno.

YouTube

Nakon što je snimljen prvi film 'Borat: učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan', Sacha se našao na listi FBI-ja. Jednom prilikom je za NPR progovorio o cijeloj situaciji s policijom.

- Bilo je trenutaka kada sam se naviknuo na to da se policija pojavljuje. Znate, nakon Borata, mislim da su došli 45 puta. Nekad je to bila policija, a onda nas je FBI pratio neko vrijeme. Imali su toliko pritužbi da se čovjek sa Srednjeg istoka vozi kroz Ameriku u vozilu za sladoled, da nam je FBI dodijelio tim. Imali smo FBI, a onda i Tajnu službu. Ali tih je slučajeva bilo toliko puno, kao i s Brunom, da mi je nakon snimanja trebalo oko šest mjeseci da se ne prepadnem u potpunosti kad vidim policajca - rekao je.

Borat se našao i na meti negativnih komentara gledatelja, a ni cijela država Kazakhstan nije bila sretna njime. Nije im se svidjelo kako je njihova država prikazana u filmu, a u jednom su ga trenutku htjeli i tužiti. Iako su ga brojni napali nakon što je prvi film izašao, Sacha je doživio i veliki uspjeh, kako s gledateljima tako i s kritičarima. Osvojio je Zlatni globus, a bio je nominiran i za Oscara. Cohen se 2020. godine vratio u istoj ulozi u nastavku filma 'Borat', koji je osvojio Zlatni globus 2021. godine.

Bruno

Austrijski modni novinar Bruno Gehard još je jedan od legendarnih likova Barona Cohena. Film 'Bruno' izašao je 2009. godine, a izazvao je kontroverzu i prije nego što je izašao.

24sata

Nekoliko mjeseci prije prikazivanja filma, žena je tužila produkciju jer je tvrdila da se ozlijedila tijekom snimanja. Sacha je ušao i u sukob s Eminemom tijekom dodjele MTV Movie Awards, ali sva pažnja dobro je došla kada je film napokon došao na male ekrane. Ubrzo nakon izlaska se 'Bruno' našao na prvom mjestu ljestvica, a oduševio je kritičare.

Glumio je diktatora, vozača brzih auta...

Još jedan od poznatih likova Sache Barona Cohena je bio i Aladeen, diktator fiktivne Republike Wadiyje. U filmu 'The Dictator' iz 2012. godine je uzimao elemente iz prethodnih filmova, ali ovaj je put film trebao biti dramatičan, a ne komičan.

Pixsell

Pojavio se i u filmu 'Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby' u kojem je glumio vozača brzih automobila. Pojavio se i u mjuziklu 'Sweeney Todd' uz Johnnyja Deppa. Posudio je i glas Julienu u 'Madagascaru'. Komedijama se vratio 2016. godine u filmu 'Grimsby', a iste godine je glumio i u 'Alice Through the Looking Glass'.

Njegove legendarne likove i danas citiraju i vole. Koji je po vašem mišljenju najbolji?

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.