Obavijesti

Show

Komentari 12

'Audrey' iz filma 'Izgubljeni u Europi' umrla je s 32 godine

'Audrey' iz filma 'Izgubljeni u Europi' umrla je s 32 godine
13

Karijera Dane Hill završila je tužno 1996. godine. Već tada mogla se pohvaliti karijerom koja je trajala gotovo dva desetljeća, a snimala je filmove, serije, crtiće...

VIDEO

Mnogi klinci proslavili su se ulogama u filmovima i serijama i svi smo mislili da ih očekuju velike karijere. Nažalost, neki od njih nisu imali prilike ispuniti svoj potencijal. Svaki drugi dan objavljivat ćemo po jednu priču u kojoj ćete se moći prisjetiti tih mladih nada u našem specijalu - Umrli su premladi

Iako je 1982. godine, kad je dobila ulogu u filmu 'Shoot the Moon', imala 18, glumila je djevojčicu od 13 godina. Dana Hill, rođena, Dana Lynne Goetz, bila je visoka samo 152 centimetra, a težila je 37 kilograma. Sve je bila posljedica dijabetesa. Zbog sitnije građe i u kasnim dvadesetima glumila je mlađe likove.

Dana je u 'Shoot the Moon' glumila jednu od četiri kćeri bračnog para čiji je ljubavni život u krizi. Filmski kritičari njezinu ulogu adolescentice opisali su kao jednu od najbolje snimljenih i odrađenih ikad. Zvijezde filma bili su i Albert Finney te Diane Keaton. 

Glumu je jako voljela i davala je sve od sebe

Pozitivne kritike i ne bi bile toliko čudne da u isto vrijeme Dana nije radila i na CBS-ovoj seriji 'The Two of Us' gdje je utjelovila Gabrielle 'Gabby' Gallagher. Glumu je jako voljela i davala je sve od sebe pa je sve obaveze uspješno usklađivala. Godinu dana ranije, 1981., film 'Fallen Angel' u kojem se pojavila, ocijenjen je kao jedan od najgledanijih televizijskih filmova, a njoj je osigurao proboj na filmsko tržište. Dana je utjelovila žrtvu dječje pornografije. 

- Ne smeta me igrati uloge mlađe od mojih godina. I to je uloga koja se računa - rekla je jednom prilikom glumica. 

'Izgubljeni u Europi'

Godine 1985. producenti su odlučili napraviti 'Izgubljeni u Europi',  nastavak filma 'Godišnji odmor snova', no Anthony Michael Hall odbio je reprizirati svoju ulogu sina Rustyja Griswolda zbog ponude za drugi film. Producenti su tada odlučili da će i ulogu Griswoldove kćeri dati drugoj glumici pa je Hill tada zamijenila Danu Barron i utjelovila Audrey. 

U filmu 'Combat Academy' ili 'Combat High' iz 1986. godine Dana se pojavila kao narednica Andrea Pritchett, a glumila je uz Georgea Clooneya. Publika je pamti i po ulozi u filmu 'Cross Creek' gdje je utjelovila Ellie, kći Marsha Turnera. 

Pojavila se i u serijama 'The Fall Guy', 'Magnum', 'Schoolbreak Special', 'Faerie Tale Theatre'.

Za rad u kazalištu, 1986. godine dobila je nagradu Los Angeles Drama Critics Circle kao najbolja glumica za ulogu u predstavi 'Picnic',  a istu nagradu dobila je i za kazališnu verziju filma 'The Member of the Wedding'.

Dana je posudila glas mnogim likovima u animiranim filmovima. Neki od njih su Charles i Mambo Duckman u američkoj animiranoj seriji 'Duckman', kao i Jerryju u 'Tom and Jerry: The Movie'. 

Dijabetes joj je dijagnosticiran s 10 godina

Dijabetes je uvjetovao Daninu sitniju građu. Bolest joj je dijagnosticirana dok je imala samo deset godina. Već tada, Dana je bila natjecateljskog duha. Bila je jedina djevojka u košarkaškom timu u predgrađu Los Angelesa, a bavila se plivanjem te trčanjem. Njezin otac, Ted Goetz, prisjetio se jedne utrke u kojoj su Dana natjecala s najboljim trkačicama u generaciji. 

- Imala je onaj svoj prepoznatljivi pobjednički izraz lica. Ništa ju nije moglo spriječiti da bude što bolja. Naravno, pobijedila je - prisjetio se u jednom razgovoru otac glumice. 

Međutim, nekoliko tjedana kasnije, Dana se srušila na stazi. Testovi su otkrili da ima dijabetes. Ova bolest, ako se ne dijagnosticira na vrijeme, može uništiti krvne žile, vid, bubrege i živčani sustav.

Nije željela prihvatiti dijagnozu

Dana je priznala da je bila jako ljuta zbog dijagnoze te da nije htjela prihvatiti ograničenja. No prije nego što je prilagodila prehranu i počela uzimati inzulin nekoliko puta je bila hospitalizirana. Otprilike u isto vrijeme, njezin rast je usporen. Dok su njezini sportski kolege jačali, njoj je bolest zaustavila sportsku karijeru. 

Rođena je u showbiz obitelji

Ipak, Dana je sportsku karijeru ubrzo zamijenila onom glumačkom. Otac joj je jednom prilikom spomenuo da i Mary Tyler Moore, američka glumica, boluje od dijabetesa, ali da nju ništa nije zaustavilo u njezinom naumu da se bavi tim poslom. Dani je to bio dobar poticaj za rad. Ubrzo je snimila nekoliko reklama, prvu uz pomoć oca koji je režirao reklame, nakon čega se njezina karijera počela razvijati. Nema sumnje da je riječ o genima. Rođena je u showbiz obitelji. Njezin djed s očeve strane imao je pet sinova, a svi su se bavili nekim aspektom filma. Njezin praujak, William Goetz, oženio je kćer Louisa B. Mayera i postao potpredsjednik 20th Century Foxa. 

- Nismo željeli da Danu optuže za nepotizam. Zato je koristila majčino djevojačko prezime, Hill - govorio je njezin otac. 

Danino zdravlje postajalo je sve lošije, pala je u dijabetičku komu

Početkom 1996. godine, Danino zdravlje se pogoršalo, a ona je postajala sve krhkija. Primjećivali su to i njezini prijatelji kao i kolege. 

U svibnju te godine pala je u dijabetičku komu, a početkom lipnja pretrpjela je moždani udar. U dobi od 32 godine preminula je 15. srpnja u bolnici. Njezina karijera završila je tužno poslije manje od dva desetljeća koja je obilježila svojim pojavljivanjem na velikom i malom ekranu, u animaciji i kazalištu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško