Obavijesti

Show

Komentari 27

Baš kao na divljem zapadu: 'Purgerski' obrt, ali i kauboji

Baš kao na divljem zapadu: 'Purgerski' obrt, ali i kauboji
4

Za potrebe snimanja Winnetoua angažiran je veliki broj domaćih obrtnika i tvrtki. Dok jedni ručno proizvode posuđe, drugi grade mostove, preuređuju tunele...

VIDEO

Riječku tvrtku Damira Medvedića ‘Cenoza promet’ producenti su odabrali nakon iscrpnih razgovora. Krenulo je od vizije, preko improvizacije do ostvarenja cilja. Sve kako bi se napravio ‘starinski’ željeznički most u Fužinama, tj. kaubojskom gradiću Roswellu. Novi projekt, na lokaciji Vranja u Istri, uključuje zidanje tunela kako bi nalikovali na željezničke tunele na Divljem zapadu, kao i prave simulacije miniranja.

- Kupovali smo oblice i polovnu željezničku opremu za most. Sve se radilo točno onako kako je rađeno prije sto godina. Da su nas obukli u starinsku odjeću i snimali mogli smo i mi biti dio filma, tako je autohtona gradnja bila - rekao je Damir Medvedić. Drveni željeznički most sa šinama dugačak je 84 metra, a koštao je 200 tisuća kuna. Sagradilo ga je desetak ljudi u 15 dana. Lokalno stanovništvo kao i produkcija nadaju se da će Roswell zaživjeti i kao turistička atrakcija.

- Apeliram da se cijela lokacija zaštiti, pogotovo most. Pomoći ću kako god mogu i umijem - kaže Medvedić.

Tvrdi i da su radovi u Istri još zahtjevniji i još veći izazov.

U Istri je pak glavna zvijezda 110 godina stara parna lokomotiva sa muzejskim vagonima. Posuđena je od Mađara a još je dodatno ‘postarana’ nekim kozmetičkim intervencijama. Sa lokomotivom se snima na nekoliko lokacija, a ponajviše na pruzi Lupoglav - Stalije. Zbog terena i prirode kojom prolazi idealna je za snimanje klasične vestern scene napada indijanaca na vlak.

Dugo se spekuliralo da će lokomotiva biti domaće proizvodnje, no čini se da kad se zbroje cijene najma i transporta više isplatilo obratiti se Mađarima, nego HŽ-u ili domaćim tvrtkama i muzejima. Za potpunu vjerodostojnost detalja pobrinuo se legendarni zagrebački obrt ‘Havel’ koji je i zaštićen kao kulturni spomenik grada Zagreba. Kovinopojasar Dražen Radotović radnju je naslijedio od svog tasta, po kojem nosi i ime, a jednoga dana obrt će preuzeti njegov sin Luka.

- Tu smo 62 godine. Osim što nam se neki kupci vraćaju već generacijama sve više radimo i za kazalište i film. Za Kerempuh smo radili novčiće, a sad smo i za Winnetoua napravili tavice, lončeke, tanjure i vrč za kauboje. To su unikati - kaže Dražen Radotović. Jednako stručno rade sa aluminijem, mesingom, bakrom, željezom...Posebno su poznati po svojim džezvama za kavu. Obrt koji se svim silama odupire nestanku i masovnoj proizvodnji pomoći će revitalizirati upravo njemačko-hrvatska produkcija filma o Apačkom poglavici i njegovom ‘zelenom’ prijatelju Old Shatterhandu. Glavni glumci Nik Xhelilaj (32) i Iazua Larios (30) stalno ističu kako su oduševljeni hrvatskom autentičnošću. Winnetou regrutiranjem domaćih obrtnika možda stvori neke nove brendove, prepoznatljive kao i lokacije iz starih filmova.

- Jedino nam još nedostaje filmski studio - rekao je ministar kulture Berislav Šipuš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti