Obavijesti

Show

Komentari 82

Bio je najmirniji član Stonesa i jedini kojeg se Mick boji. Skoro je ostao bez obitelji zbog droge

Bio je najmirniji član Stonesa i jedini kojeg se Mick boji. Skoro je ostao bez obitelji zbog droge
8

Bubnjar Stonesa utjecao je na nebrojene bubnjare i rockere, a bio je najmirniji od svih članova legendarnog benda. Ipak i on je nekoliko puta posrnuo, a jednom prilikom je udario Jaggera u lice

VIDEO

Danas je u 81. godini preminuo legendarni bubnjar benda The Rolling Stonesa, Charlie Watts.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Preminuo je Charlie Watts VIDEO

Već sa 13 godina krenuo se baviti bubnjevima, a za sebe je uvijek tvrdio da nije 'stereotip rock zvijezde'.

- Ne znam što je showbiz. Postoje ljudi koji sviraju instrumente, i drago mi je što znam da sam ja jedan od njih - izjavio je 1991. godine.

DPA/Pixsell

Charles Robert Watts rođen je 2. lipnja 1941. u Londonu. Od malena se zanimao za glazbu, a posebno ga je privlačio jazz. Tu ljubav dijelio je sa svojim susjedom i prijateljem Daveom Greenom (79), koji je kasnije postao istaknuti jazz basist.

Charlie Watts death

Bubnjanje ga je počelo zanimati kad je imao samo 13 godina, a prije nego su mu roditelji 1955. godine poklonili njegov prvi bubnjarski set improvizirao je s bendžom.

- Kupuio sam bendžo, no nisu mi se svidjele točke na vratu instrumenta pa sam ga skinuo. Istovremeno sam bio oduševljen bubnjanjem Chica Hamiltona. Htio sam naučiti bubnjati jednako dobro kao i on pa je bendžo pao u drugi plan - prepričao je Watts jednom prilikom.

S Greenom je krenuo svirati u jazz bendu Jo Jones All Stars 1958. godine. Osim što je bio talentiran glazbenik, Watts je bio uspješan i u drugim umjetnostima. Tako je upisao Harrow Art School, a nakon što je stekao diplomu krenuo je raditi kao grafički dizajner.

Legenda Rock 'n' rolla slavi 78. rođendan: Ovisan je o glazbi i seksu, a ima čak osmero djece...
Legenda Rock 'n' rolla slavi 78. rođendan: Ovisan je o glazbi i seksu, a ima čak osmero djece...

Nastavio je svirati u raznim bendovima te je 1962. u jednom londonskom jazz i blues klubu upoznao Micka Jaggera (78), Keitha Richardsa (77) i Briana Jonesa. Već u siječnju 1963. zauzima mjesto Tonyja Chapmana, prvog bubnjara Stonesa.

Watts je u Richardsa i Jaggera jedini član benda koji svira na svakom albumu The Rolling Stonesa, a uz bubnjanje je isprva radio i na grafičkom dizajnu albuma (kao što je 'Between the Buttons') te osmišljavanju scenografija njihovih koncerata.

Charlie je zaslužan i za jedan od najoriginalnijih dolazaka na konferenciju za medije 1975. u New Yorku, kad su najavili turneju. Osmislio je da se pojave svirajući 'Brown Sugar' na kamion koji je vozio kroz zakrčene ulice Manhattana. To je zatim kopirao AC/DC.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jagger i Richards, koji su osnivači benda, često su isticali da Stonesi kakvi su bili i jesu ne bi postojali bez Wattsa. Tako je imao ključnu ulogu i pri odabiru basista kad je Bill Wyman 1993. odlučio da više neće svirati sa Stonesima. Između brojnih glazbenika koji su došli na audiciju, Watts je svoj glas dao Darrylu Jonesu (59) koji je prije Stonesa svirao s Milesom Davisom i Stingom.

U usporedbi s drugim članovima The Rolling Stones, Watts je bio čistunac. Nikad nije turneje provodio s bezbroj obožavateljica ili pokazao pretjeranu sklonost drogama.

- Nikad se nisam uklopio u stereotip rock zvijezde. U '70-ima sam pokušao pustiti bradu, što me iscrpilo - izjavio je Watts jednom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uvijek je bio odan svojoj supruzi Shirley Ann Shepherd (82) s kojom se vjenčao 1964. godine, a četiri godine kasnije dobio kćer jedinicu Seraphinu (53). Tijekom turneja mu je toliko nedostajala da je imao problema spavati u hotelskim sobama. Navodno je Watts i u posjetu vili Hugha Hefnera, umjesto da se zabavlja s Playboyevim zečicama kao njegovi prijatelji, bio više zainteresiran za Hefnerovu igraonicu.

rollingstones.com

Nažalost, njegov obiteljski život nije bio savršen te je sredinom '80-ih utonuo u ovisnost o drogama i alkoholu, koje je dotad umjereno uzimao.

- Uz drogu i alkohol lakše sam se nosio s obiteljskim problemima. Mislim da sam prolazio kroz neku vrst krize srednjih godina. Bio sam potpuno druga osoba od 1983. do 1986. i zbog svog sam ponašanja zamalo ostao bez supruge i svega što mi je u životu važno - rekao je Watts.

Pixsell

Keith Richards u jednom je intervjuu prepričao anegdotu o Jaggeru i Charlieju iz tog razdoblja. Jagger je pijan u kasne noćne sate iz Richardsove hotelske sobe nazvao Charlieja i pitao 'Dobro, gdje je moj bubnjar?'. Watts, koji je u to vrijeme spavao, ustao je, obrijao se, obukao odijelo i stavio kravatu, ulaštio cipele i tako sav 'skockan' otišao do Micka.

- Da ti nikad više nije palo na pamet da me zoveš svojim bubnjarem. Ti si moj je*eni pjevač! - izderao se na Micka prije nego ga je šakom udario u lice pa se vratio spavati.

Sredinom 2004. godine bubnjaru su dijagnosticirali rak grla, koji se povukao nakon zračenja. Tijekom tog vremena Jagger mu je rekao kako žele snimiti novi album.

- Rekao mi je da će me čekati dok ja ne budem spreman i kad sam bio to je bilo to, snimili smo 'A Bigger Bang' i odradili dvogodišnju turneju. Čini se da se razbolim kad god zastanemo. Pa bih trebao nastaviti - rekao je Watts.

Pixsell

The Rolling Stones su 1989. ušli u Rock and Roll Hall of Fame, a 2006. godine Charlie je ušao u Modern Drummer Hall of Fame. Tako je ušao u legende kao što su Ringo StarrBuddy Rich i Keith Moon, a neki su ga kritičari proglasili 'najboljim rock bubnjarem'. Tako je cijeli život nastavio svirati sa Stonesima, osnovao je i svoje jazz sastave Charlie Watts Quintet i Charlie Watts Tentet.

DPA/Pixsell
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...