Show

Komentari 145

DiCaprio napokon uzeo kipić, najbolji film 2015. 'Spotlight'

DiCaprio napokon uzeo kipić, najbolji film 2015. 'Spotlight'

Noć koju je čekao praktički cijeli filmski svijet, a zajedno s njima i svi mi ostali, napokon je stigla. Dodjela 88. nagrade 'Oscar' donijela je poneka neka iznenađenja

88. dodjela nagrade 'Oscar' i ove se godine, kao i svaki put od 2002., održala u kazalištu 'Dolby' u Hollywoodu.

Nagrada je dodijeljena u 24 kategorije, a svečanu dodjelu po drugi put vodio je  Chris Rock.

Ove godine u glavnim kategorijama bili su nominirani ovi filmovi, a dobitnici su 'boldani'.

Najbolji film

Najbolji redatelj

Najbolji glumac

Najbolja glumica

Najbolji scenarij

02:49

Prva dodijeljena nagrada je nagrada za scenarij, kojeg je i prema očekivanjima, a i kako smo pisali, osvojio film 'Spotlight'. Ako ste se kladili na ovaj 'zicer', pokupite novac.

Nagradu su dodijelile Charlize Theron i Emily Blunt.

02:52

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij odnosi 'Oklada stoljeća', a dodijelili su ju Russel Crowe i Ryan Gosling, koje možete vidjeti uskoro u filmu 'The Nice Guys'.

3:09

Alicia Vikander odnijela je nagradu za najbolju sporednu glumicu u filmu 'Dankinja'. Nagradu je najavio J.K. Simmons.

3:20

Dvostruka Oskarovka Cate Blanchett najavila je kategoriju najbolje kostimografije, u kojoj je nagradu odnijela Jenny Beavan za film 'Pobješnjeli Max: Divlja cesta'.

3:23

A još jedan večerašnji 'Oscar' ide 'Pobješnjelom Maxu: Divlja cesta', za kategoriju najbolje scenografije.

3:26

Jared Leto je, zajedno sa svojom filmskom partnericom Margot Robbie, najavio i trećeg uzastopnog 'Oscara' za 'Pobješnjelog Maxa: Divlju cestu'. Treći kip je Maxu stigao u kategoriji najbolje šminke i frizure.

3:38

Najbolju filmsku fotografiju ove godine odnosi Emanuel Lubezki za film 'Povratnik', osvojivši tako i trećeg 'Oscara' u toj kategoriji i uništivši snove Rogera Deakinsa, koji je bio nominiran u ovoj kategoriji po trinaesti put.

3:39

Već četvrtog 'Oscara' ove večeri odnosi 'Pobješnjeli Max: Divlja cesta', u kategoriji montaže.

3:49

A Chris Evans i Chadwick Boseman najavili su pobjednika u kategoriji najbolje montaže zvuka. Poprilično neiznenađujuće, to je opet 'Pobješnjeli Max; Divlja cesta', koji ove godine hara po svim tehničkim kategorijama.

3:52

Nagradu za najbolji zvuk opet su najavili Boseman i Evans, a pobijedio je još jednom, šesti put ove večeri, 'Pobješnjeli Max; Divlja cesta'.

3:55

Poznati 'motion-capture' glumac Andy Serkis, kojeg znamo po tome što je 'dao život' i Golumu iz 'Gospodara prstenova' i Cezaru iz nove 'Planete majmuna' najavio je kategoriju najboljih vizualnih efekata.

Pobjednik ovaj put nije 'Pobješnjeli Max', već je u pitanju njegova konkurencija, 'Ex Machina'.

4:08

Kategoriju najboljeg kratkometražnog animiranog filma najavili su simpatični 'Malci'. Nagradu je odnio 'Priča o medvjedu', autora Pata Escala Pierarta i Gabriela Osoria Vargasa.

4:11

Woody i Buzz, glavni likovi iz Pixarove 'Priče o igračkama', najavili su 'Oscara' za dugometražni animirani film. Vrlo očekivano, nagradu je odnio 'Izvrnuto obrnuto', također Pixarov film.

4:31

Premda su mnogi očekivali, a i kladili se na Sylvestera Stallonea u kategoriji najboljeg sporednog glumca, nagrada je otišla u ruke Marka Rylancea za ulogu u filmu 'Most špijuna'.

4:38

U poprilično humorističnoj najavi, nagradu za najbolji kratki dokumentarni film najavio je Louis C.K., a nagradu je dobio film 'Djevojka u rijeci: Cijena zaborava' autorice Sharmeen Obaid-Chinoy.

4:42

Daisy Ridley najavila je najbolji dugometražni film, a nagradu je očekivano odnio dokumentarac o prerano umrloj pjevačici Amy WInehouse.

4:50

Za posebna postignuća u filmu Oscara su dobili Rowlands i Spike Lee, a Oscara za humanitarni rad dobila je Debbie Reynolds. Ove nagrade su podjeljene prošle godine u studenom.

4:58

Nagradu za najbolji igrani kratkometražni film odnio je film 'Stutterer' Benjamina Clearyja i Serene Armitage.

5:07

Nagradu za najbolji strani film, posve opravdano i očekivano, osvojio je mađarski film 'Saulov sin' redatelja Lászla Nemesa. Nagradu su dodijelili Sofia Vergara i korejski glumac Byunghun Lee.

5:21

Ennio Morricone, samo jedan dan nakon što je dobio svoju zvijezdu na holivudskom šetalištu slavnih, osvojio je i svojeg prvog 'Oscara', za muziku u filmu 'Mrska osmorka'. Nagradu su uručili John Legend i Quincy Jones, u jednom istinskom susretu titana.

Ovom nagradom Ennio Morricone postao je treća osoba koja je nakon počasnog dobila i 'Oscara' u natjecateljskom dijelu.

5:27

Pjesma 'Writings on the wall' autora Sama Smitha dobila je nagradu za najbolju pjesmu.

5:38

U posve šokantnom preokretu, nagradu za najboljeg redatelja odnio je još jednom, po drugi put za redom, redatelj Alejandro G. Iñárritu za film 'Povratnik'.

5:45

Brie Larson, u svojoj prvoj nominaciji, odlazi kući s 'Oscarom' za najbolju žensku ulogu.

5:53

Nagradu, za najboljeg glumca ovogodišnjeg 'Oscara', u najavi Julianne Moore, odnosi napokon Leonardo DiCaprio za svoju ulogu u filmu 'Povratnik'.

6:00

I nakon cjelovečenjeg veselja, napokon smo i saznali koji je film najbolji. U pitanju je 'Spotlight', redatelja Toma McCarthyja.

 

Sve o 88. dodjeli Oscara pročitajte u našem specijalu Oscari. 

Najčitaniji članci