Obavijesti

Show

Komentari 2

Carl Weathers snimao je ratnu dramu u Jugoslaviji: Film se nije proslavio, a set je posjetio Tito

Carl Weathers snimao je ratnu dramu u Jugoslaviji: Film se nije proslavio, a set je posjetio Tito
5

'Snaga 10 Navarona' donosi priču o američkim komandosima koji dolaze na teritorij okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata

VIDEO

Glumac Carl Weathers, koji je preminuo ranije ovaj tjedan, najpoznatiji je po ulozi Apolla Creeda u legendarnom 'Rockyju'. Weathers je preminuo u 76. godini, a mnogi su zaboravili da je 1978, glumio u filmu 'Snaga 10 Navarona', snimanom u bivšoj Jugoslaviji. 

Preminuo je Carl Weathers, čuveni Apollo Creed iz Rockyja
Preminuo je Carl Weathers, čuveni Apollo Creed iz Rockyja

'We are chetniks! (Mi smo četnici)', uzvikuje na iskrivljenom engleskom srpski prevarant Dražak koji skida partizanske oznake i na glavu nabija četničku šubaru. Prilazi tamnoputom američkom naredniku Weaveru, kojega je glumio upravo Weathers, i prstom prelazi po njegovom licu, čudeći se što se boja kože ne skida. U tom trenu pripadnici diverzantske skupine 'Snaga 10', odnosno ono što je od nje nakon pada aviona ostalo, shvaćaju da su ih četnici namamili u klopku i da su zarobljeni.

Prizor je to iz jednog od posljednjih koprodukcijskih ratnih filmova snimljenih u Jugoslaviji za Titova života. Film je snimljen u blizini Dubrovnika, a donosi priču o grupi američkih komandosa, kojima je zadatak bio pronaći njemačkog špijuna Nikolaia (Franco Nero) koji se infiltrirao u Titove partizane i likvidirati ga. U svom pothvatu naletjet će na Nijemce, partizane i  četnike. Lik Dražaka s početka teksta zasnovan je na zloglasnom četničkom vojvodi 'đeneralu' Draži Mihailoviću, a glumi ga upečatljivi Richard Kiel -  najpoznatiji kao negativac 'Zubo' s čeličnim raljama iz dva nastavka serijala o Jamesu Bondu.

'Snaga 10 Navarona' iz 1978. film je koji je s vremenom potonuo u zaborav. Krahirao je na kino-blagajnama. U vrijeme procvata videoteka bio je u standardnoj B-ligi njihove ponude, a posljednjih se desetljeća rijetko pojavljivao u televizijskim reprizama. Nastao je kao zakašnjeli nastavak velikog ratnog hita iz 60-ih, 'Topova s Navaronea' u kojem su glavne uloge imale najveće zvijezde tog vremena - Gregory Peck, David Niven i Anthony Quinn. Film je bio vrlo uspješan i nastavak se pripremao više od 15 godina. Kako su sve tri glavne zvijezde bitno ostarjele za ratnu akciju, producenti su se odlučili na osvježenje i odabrali mlađe snage - elitnu grupu američkih i britanskih komandosa koji slijeću na teritorij okupirane Jugoslavije glumili su, osim Harrisona Forda, Carl Weathers, Robert Shaw i Edward Fox. Svi oni bili su vrući holivudski glumci - Ford se upravo proslavio ulogom svemirskog krijumčara Hana Sola u 'Ratovima zvijezda', Weathers je zablistao kao razmetljivi boksač Apollo Creed u 'Rockyu' uz Stallonea, Fox je bio britansko otkriće kao zloglasni plaćeni ubojica u 'Danu šakala' a veteran Shaw doživio je novu slavu kao lovac na morske pse Quint u Spielbergovim 'Raljama'.

24sata na spektaklu u Sarajevu: 'Slo Rocky' osvojio publiku baš kao 'imenjak' na meču u Moskvi
24sata na spektaklu u Sarajevu: 'Slo Rocky' osvojio publiku baš kao 'imenjak' na meču u Moskvi

Mladu partizanku Maricu Petrović, koja se podaje njemačkom oficiru kako bi izvukla informacije protiv Nijemaca, glumi Barbara Bach, Bond djevojka iz 'Špijuna koji me volio'. Iza kamere bio je britanski veteran Guy Hamilton, koji je režirao četiri Bonda: 'Goldfingera', 'Dijamanti su vječni', 'Živi i pusti umrijeti' te 'Čovjeka sa zlatnim pištoljem'.

Ta holivudska ekipa u  tadašnjoj Jugoslaviji je provela nekoliko mjeseci, snimajući uglavnom na mostu na Đurđevića Tari na sjeveru Crne Gore te kod Jablanice u BiH. Zagrebački Jadran film sudjelovao je u produkciji, a Tito se osobno zauzeo da filmska ekipa dobije 2000 vojnika kao statiste, uniforme te nekoliko tenkova T-34. Osobno je došao na set.

Harrison Ford je ulogu u ratnom filmu prihvatio odmah nakon velikog uspjeha prvih Ratova zvijezda. 

- Pružila mi se prilika da radim nešto drugačije i prihvatio sam je. Nisam htio nakon Ratova zvijezda dobiti samo uloge u SF-ovima i ovo mi se činila kao dobra prilika za rad. Učinio sam to zbog novca - rekao je u jednom intervjuu.

Iako se očekivalo da će film, s obzirom na zvjezdanu postavu, biti hit, i kritika i publika su ga pokopali. A ni sami glumci nisu baš znali što im je činiti.

- Bio sam izgubljen jer nisam znao koja je uloga mog lika u priči. Nisam imao što glumiti. Nije postojao ni jedan uvjerljiv razlog zašto je moj lik u filmu. Bilo mi je jako teško tako snimati - priznao je Ford. Robert Shaw se nakon tog filma ostavio glume.

- Nisam imao više što za reći - izjavio je britanski veteran koji je ubrzo nakon snimanja filma umro od srčanog udara.

Ako ništa drugo, nakon tog lošeg iskustva iz Jugoslavije, ostatku filmske ekipe je krenulo. Ford je već sljedeće godine glumio u mnogo uspješnijem ratnom filmu 'Apokalipsi danas' Francisa Forda Coppole, a zatim će mu se otvoriti sva vrata ulogama Indiane Jonesa u Spielbergovim 'Otimačima izgubljenog kovčega' (1981.) te 'Blade Runneru' Ridleya Scotta sljedeće godine.

Sylvester Stallone progovorio je o odnosu s pokojnim sinom
Sylvester Stallone progovorio je o odnosu s pokojnim sinom

Carl Weathers je snimio još tri Rockyja i Predatora. Edward Fox postao je institucija britanskog glumišta, a međunarodna karijera Franca Nera traje i danas.

- Nije to bio loš film, ljudi su pošteno radili na njemu. Ali da je to bio dobar odabir za mene, nije - zaključio je u intervjuu Ford.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško