Obavijesti

Show

Komentari 49

Čisti luksuz: Princ Charles je 'posudio' Titovu bisernu kadu

Čisti luksuz: Princ Charles je 'posudio' Titovu bisernu kadu
5

Princ Charles i njegova supruga Camilla posjetit će nas u ožujku, ali britanskom princu to neće biti prvi put da se zabavlja kod nas. Prvi put ovdje je bio 1978. godine

VIDEO

Prvi posjet regiji tada 29-godišnjeg princa Charlesa trajao je četiri dana, a obišao je Dubrovnik, Trogir, Split i Beograd. Na kraju putovanja častio se s 86-godišnjim Titom u vili Galeb.

Ondje se u luksuznom apartmanu kupao u kadi maršala Tita koja je bila optočena biserima. Britanski prijestolonasljednik na turneji 1978. u svakom je gradu želio vidjeti povijesne znamenitosti. Domaćini iz Trogira proveli su ga gradom, a princ je postavljao pitanja o povijesti katedrale. Zato se razveselio kad su mu mještani darovali knjigu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:15

Charles je obišao rijeku Neretvu, gdje je posjetio mjesto na kojemu se odigrala čuvena bitka 1943. Zanimali su ga i detalji o snimanju Bulaićeva filma 'Bitka na Neretvi', a na večeri u Beogradu zabavljali su ga folklorni plesači. Veliku euforiju izazvao je njegov posjet tvornici automobila u Kragujevcu, gdje su uglavnom radile mlade žene, pa su se s tad neoženjenim princom sve poželjele upoznati.

Mladi i pričljivi budući prijestolonasljednik toliko se svidio Maršalu da mu je ovaj osobno napisao pismo zahvale i poslao mu ga dva dana nakon susreta.Nisu dobili priliku za ponovno druženje, jer je samo dvije godine kasnije, Tito umro.

No, princ Charles (68) ostao je u sjećanju i Dubrovčanima koje je te 1978. prvi put posjetio. Tada ga je Gradom provela turistička vodičkinja Pave Brailo. Princu Charlesu Dubrovnik se iznimno svidio, pa je tako i 1996. čak dva puta bio ondje, u veljači i kolovozu. Dvaput priliku da se druži s njime imao je redatelj i tadašnji turistički vodič za VIP goste, Mišo Petar Mihočević (66).

Dočekao ga je Zlatko Mateša

- Nikada neću zaboraviti naš prvi susret. Krenuli smo u obilazak Grada i odjednom se spustila kiša. Britanci su bili brži i odmah dojurili s kišobranom. Princ Charles je primio kišobran i on ga je meni držao dok nismo došli do Straduna.Doista sam bio počašćen zbog toga. Poslije sam naravno ja držao njemu - rekao nam je Mihočević.

Bilo je to u veljači 1996. Princa je već dočekao na aerodromu, a na putu do starog Grada stali su na magistrali kako bi Charles vidio grad s visine i s kojih je sve strana bio okupiran grad. Promet su zaustavili na 10 minuta. Princa je došao pozdraviti i tadašnji predsjednik Vlade, Zlatko Mateša, baš kao i gradonačelnik Dubrovnika Nikola Obuljen .

- Sa zanimanjem je slušao sve o Gradu, pogotovo ga je pogodilo vidjeti posljedice ratnog razaranja. Kada smo došli u staru apoteku u samostanu Male braće mi je rekao da se sjeća da je bio ondje 1978.- objašnjava Mihočević i dodaje da su imali mali domjenak organiziran u Gradskoj kavani.

Princ je kako kaže Mišo, otišao taj dan, pa nije imao priliku razgledati dubrovačke hotele. Ipak, na jug Hrvatske se vratio nekoliko mjeseci poslije. Bio je to pomalo neočekivan posjet. U Dubrovniku se zadržao tek toliko da prošeta gradom i sjedne u luksuznu predsjedničku jahtu Jadranku i ode u posjet Mljetu.

- Sjećam se da je stigao sa svog privatnog odmora. U Hrvatskoj se zadržao osam sati, ali je cijelo vrijeme bio odlično raspoložen. Mljet ga je očarao - kaže Mihočević te dodaje da su se najviše zadržali na otočiću Svete Marije.

Kuhao im je chef iz Splita

- Ondje smo razgledali benediktinski samostan i imali organiziran kratki ručak. Ne sjećam se točno imena, ali znam da je za njega kuhao kuhar iz Splita- kaže Mišo te dodaje da nije primijetio je li princ imao kušača hrane.

- Pri povratku natrag u dubrovačku luku, sam sam sjedio u salonu jahte s princem. Bio je umoran, ali je sa mnom ‘filozofirao’ o sreći. Smijali smo se što smo oboje uporni Škorpioni - kaže Mihočević. Princ je tada navodno došao kako bi razgledao potencijalna mjesta za ulaganje, bar je tako tvrdio britanski novinar koji je bio ondje.

No, ovogodišnjem najavljenom posjetu prvi put će doći u pratnji supruge Camille Parker Bowles (68). Njoj će to biti prvi posjet Hrvatskoj, a nije poznato hoće li posjetiti Zagreb ili će i ovaj put odabrati jug Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao