Obavijesti

Show

Komentari 72

Cliff bi preživio tešku nesreću da nije izvukao pikovog asa...

Cliff bi preživio tešku nesreću da nije izvukao pikovog asa...
2

Bili su na samom vrhu svjetske metal scene. Upravo su potpisali ugovor s velikom izdavačkom kućom i izdali svoj prvi komercijalno uspješni album. No 1986. godina za njih je završila tragično

VIDEO

Zamijetio sam tog sramežljivog, tihog, riđokosog klinca. Sa sobom je stalno i svuda nosio kofer s gitarom. Zvao se Cliff Burton i nikada ne bih mogao pogoditi da će postati inovativni majstor sviranja basa, prisjetio se školski kolega tragično preminulog basista Metallice. 

Cliff Burton rođen je 10. veljače 1962. godine u Kaliforniji. Strast za glazbom otkrio je uz očeve ploče klasične glazbe. Ubrzo je krenuo na sate sviranja klavira. Istražujući razne glazbene pravce, zavolio je jazz, a zatim i heavy metal. Bas je počeo svirati kao 13-godišnjak nakon smrti svog starijeg brata Scotta. Tada je, ispričali su njegovi roditelji, odlučio biti 'najbolji basist na svijetu za svojeg brata'. Cliff je sa instrumentom provodio najmanje šest sati dnevno.

Htjeli su ga pod svaku cijenu

Svirajući u srednjoškolskim i fakultetskim bendovima, Burton je postao poznat po svojem jedinstvenom stilu sviranja bas gitare. Osim što je svirao isključivo prstima, često je koristio i wah-wah pedalu koju češće koriste gitaristi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
27 Sept 1986 - Cliff Burton killed in tour bus crash

Prilikom nastupa sa svojim prvim 'pravim' bendom Trauma 1982. godine, Cliffa je čuo dvojac iz godinu dana ranije osnovane Metallice, James Hetfield i Lars Ulrich. James i Lars mislili su da slušaju fantastični gitaristički solo, no kada su shvatili da se radilo o basu, pod svaku cijenu su odlučili 'oteti' Cliffa Traumi. Metallicu je netom napustio basist Ron McGovney, stoga je trenutak bio i više nego idealan. 

Nakon kratkog nagovaranja, Cliff je pristao postati članom metal skupine. No imao je samo jedan uvjet - da se cijeli bend preseli u San Francisco. Članovi benda su pristali i dobili su, po mnogima, jednog od najboljeg basista svih vremena. 

Iako su sa prijašnjim basistom imali česte nesuglasice, Cliffa su prihvatili kao 'svojeg' instantno. Nadareni basist utjecao je na glazbeni izričaj benda, ali i na ime prvog albuma Metallice kojeg je, sasvim slučajno, i imenovao 'Kill 'Em All'. 

Kao punopravni član, Cliff je svirao na drugom albumu benda 'Ride the Lightning', na kojem je potpisan na šest pjesama kao autor. Zbog očitog napretka i kvalitete u pisanju i aranžiranju pjesama, za Metallicu su se počeli interesirati 'veliki igrači' u industriji poput izdavačke kuće Elektra Records

S Metallicom do samog vrha

Metallica je s 'Elektrom' potpisala ugovor, pod čijim su okriljem i snimili svoj, do tada, najuspješniji i najhvaljeniji album 'Master of Puppets'. Kritičari i publika postali su opčinjeni Cliffovim sviranjem, posebno zbog dionica na instrumentalu 'Orion'. Upravo ovaj album označio je ulazak Metallice na velika vrata svjetske glazbene scene. No na žalost, to je Burtonu bio i posljednji album u životu. 

Bend je svjetskom turnejom naziva 'Damage Inc' promovirao svoj treći album. Turneja je počela u SAD-u u ožujku 1986. godine s Ozzyjem Osbourneom, kojem su bili predgrupa do kolovoza. Nakon toga, bend se uputio na samostalne koncerte po Europi sa svojim prijateljima, bendovima Anthrax i Metal Church.

Iako su svi dečki, u svojim ranim dvadesetima, uživali u uspjehu i usponu glazbene karijere, nastupajući diljem svijeta, među njima se osjetila napetost. Naime, članovi Metallice, James Hetfield, Cliff Burton i Kirk Hammett namjeravali su se 'riješiti' svog bubnjara Larsa Urlicha čim se vrate s turneje. No plan nikada nisu sproveli u djelo zbog tragične nesreće koja ih je zadesila ranog jutra 27. rujna 1986. godine. 

Kobno jutro u Švedskoj

Vozeći se u autobusu iz Švedske u Dansku, gitarist Hammet i basist Burton izvlačili su karte kako bi se dogovorili gdje će tko spavati. Cliff je izvukao pikov as, čime je dobio pravo spavati na Hammettovom krevetu. 

- Rekao sam mu: 'Dobro, uzmi mi krevet, ja ću spavati naprijed, vjerojatno je i bolje' - kasnije je ispričao Kirk. 

U ranim satima 27. rujna, nešto prije 7, članovi benda probudili su se kada je bus iznenada počeo vrludati cestom. Autobus je zatim sletio s ceste, a Burton je tijekom prevrtanja autobusa pao kroz prozor. Cijeli bus se zatim prevrnuo i pao na njega. Prisutni su pokušali spasiti Cliffa, dižući autobus auto-dizalicom, no pritisak je bio prevelik, stoga se autobus po drugi puta srušio na Burtona koji je umro na licu mjesta od teških ozljeda. 

Članovi Metallice i svi prisutni kasnije su rekli da će ih zauvijek pratiti prizor Burtonovih nogu koje vire ispod olupina autobusa. 

Vozač autobusa tvrdio je da je proklizao jer je naišao na komad leda, no pjevač Hetfield unezvjereno je po cesti tražio komad leda, hodajući samo u donjem rublju. Pjevač nije ništa pronašao, pa se jedno vrijeme nagađalo da je vozač bio pod utjecajem alkohola i droga ili da je zaspao za volanom. Policija je vozača kasnije razriješila svih sumnji. 

Posvetili mu cijele albume

Cliff Burton je kremiran, a njegov pepeo posipan na ranču u Kaliforniji. Tijekom sprovoda, svirala je pjesma 'Orion', a riječi pjesme 'To Live is To Die' uklesane su mu na nadgrobni spomenik. 

Bivši gitarist Metallice, Dave Mustaine, napisao je pjesmu 'In My Darkest Hour' kada je čuo da je Cliff poginuo. Bend Anthrax posvetio je preminulom basistu album 'Among the Living'. Bend Metal Church posvetio mu je album 'The Dark'. 

Cliff Burton je posthumno primljen u Rock and Roll Hall of Fame u travnju 2009. godine, kao član Metallice. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'