Obavijesti

Show

Komentari 28

Devet velikih filmova koji nisu nikad bili nominirani za Oscara

Devet velikih filmova koji nisu nikad bili nominirani za Oscara

Jedna od stvari koja je oduvijek proizvodila poprilično puno diskusija je ponekad neobjašnjiv način nominiranja filmova za Oscara. Jer neki filmovi začudo nikad nisu bili nominirani

VIDEO

Apsolutno najvažnija nagrada na cijeloj dodjeli 'Oscara', ona koju svi pamte, ipak je i dalje nagrada za najbolji film. Premda nagrada za glavnog glumca, a i ona za redatelja, privlače mnogo pažnje, ljudima su oči mnogo fokusiranije na ekran kada su najbolji filmovi u pitanju.

A ta nagrada je, osim što je najpopularnija, također i najkontroverznija. Jer do dana današnjeg nije razjašnjeno kako je moguće da neki filmovi nisu dobili niti nominaciju, a na testu vremena pokazali su se kao vrhunski filmovi, omiljeni i kod kritike i publike. Ovo je devet takvih filmova.

King Kong (1933.)

Premda danas praktički svi znaju za scenu s golemim majmunom na Empire State Buildingu, kada je film izašao, niti jedna nominacija mu nije došla. Dok je njegov remake iz 2005. godine dobio tri Oscara, a danas ga nitko ne pamti.

Tragači (1956.)

John Wayne odglumio je ulogu karijere u legendarnom filmu Johna Forda, koji je postavio nove temelje westerna. No glasači nisu smatrali da bi film trebao dobiti ikakve nominacije, iako je film već onda pokazao da je klasik žanra.

Screenshot

Ulice zla (1973.)

Jedan od ključnih filmova '70. godina, koji nije nikako utjecao na glasače za nagradu. Film koji je Martina Scorseseja, Roberta De Nira i Harveyja Keitela stavio u fokus filmskog svijeta nije uspio nikako utjecati na ljude koji dodjeljuju Oscara.

schreenshoot HBO

Isijavanje (1980)

Iako se Stephenu Kingu nije svidjela ova adaptacija njegovog djela, danas ju smatramo remekdjelom kinematografije. A kako se nije svidjela Kingu, tako se nije svidjela niti članovima Akademije.

Psi iz rezervoara (1992.)

Tarantino je u međuvremenu osvojio dva zlatna kipa, ali i dalje ostaje poprilično čudno što za ovaj film nije niti nominaciju primio, pa makar za kostimografiju. Keitela i Rotha možemo vidjeti u svojim ponajboljim ulogama, no film je ipak možda bio prenasilan za Akademiju.

Beskrajni dan (1993.)

Trebamo li išta reći? Genijalnost Billa Murrayja, režija Harolda Ramisa, nevjerojatna priča, sve to ostalo nam je u sjećanju. No onima koji daju Oscara film nije značio ništa. Pitanje je što bi danas napravili.

Vrućina (1995.)

Nevjerojatno dobar remake redatelja Michaela Manna (svoj film je ponovno snimio), s Pacinom i De Nirom u glavnim ulogama, u kojem je čak i Val Kilmer odlično odglumio. Scena iz kafića te cijela pucnjava na kraju filma spadaju u one koje se pamte zauvijek.

Veliki Lebowski (1998.)

Još jedan film, poput 'Beskrajnog dana', koji je dobio kultni status odmah nakon izlaska. Ali očigledno ne kod kritičara koji ga nisu nominirali niti u jednoj kategoriji.

Tri kralja (1999.)

David O. Russell je u zadnjih par godina nekoliko nagrada dobio, no za film koji je trebao dobiti barem nominaciju, ništa. Film koji još uvijek drži impresivnih 94% na Rotten Tomatoesu nije se nikako dojmio onih koji dodjeljuju Oscara.

 

Što vi mislite? Za koji vam je film čudno što ga je Oscar u potpunosti zaobišao?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst
SUPTILNO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst

Dok se cijeli svijet, a pogotovo internet, veseli Leovom prvom Oscaru i divi njegovom angažiranom govoru, neki su primjetili da je Leo 'suptilno', možda, poslao poruku Akademiji

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara
DOŠAO JE TAJ DAN

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara

I Oscar odlazi...Leonardu DiCapriju!, izgovorila je Juliane Moore. Iste sekunde, iz dvorane Dolby Theatera prolomio se gromoglasan aplauz koji nije stao gotovo cijelu minutu
Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?
TOTALNI PROMAŠAJ

Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?

Među najgore odjevenima od strane javnosti i modnih kritičara proglašene su Heidi Klum, Kate Winslet, Rooney Mara, Andra Day, Whoopie Goldberg, Lily Cole