Obavijesti

Show

Komentari 3

Dirigentski štapić bio je jači od lopte: 'Košarka mi je ljubav i strast, varijanta opuštanja...'

Dirigentski štapić bio je jači od lopte: 'Košarka mi je ljubav i strast, varijanta opuštanja...'
8

Ako ništa, uvijek mogu otići sam na koš. Košarka je plemenit sport, inteligentan, timski i individualan istovremeno. Jako mi se sviđa jer ima puno kombinatorike i razmišljanja. Zabavna je, a pametna, rekao je

VIDEO

Veton Marevci (28) hrvatski je dirigent. Orkestralno dirigiranje studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod uglednih dirigenata Uroša Lajovica i Mladena Tarbuka. Sa Zagrebačkom filharmonijom počinje surađivati 2015., a tri godine kasnije i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a te HNK Zagreb. U 2020. godini postao je dirigent zbora HNK Split.

POGLEDAJTE VIDEO:

Split je prekrasan, pun pozitivnih ljudi, sunce, more i gastronomska ponuda upotpunjuju doživljaj. Ansambl je dobro reagirao i prihvatio me. U dva mjeseca rada sam uspio neke svoje ideje prezentirati, počeo se mijenjati zvuk zbora, ali nas epidemiološka situacija uvijek vraća korak natrag.

Nedavno ste dirigirali Zagrebačkom filharmonijom u Lisinskom u sklopu Plavog ciklusa. Kako to izgleda u današnja vremena?

Bio je to prvi orkestralni koncert u obnovljenom Lisinskom nakon potresa i posebno ću ga pamtiti. Probe su s maskama, pleksiglas je ispred puhača i veći je razmak između svirača. Sve je propisno osigurano, najvažnije je da se ne staje s radom.

Kako je sin kemičarke i vozača završio kao dirigent?

Išao sam na zbor glazbene škole još kao klinac i na jednoj probi me 'pukla' inspiracija. Svidio mi se trenutak gdje glazba postaje drugačija, bolja i ugodnija kad dirigent daje svoje upute, a zbor ih primijeni. Prije 16. godine nisam imao emociju za tako nešto, rodila se sa 17.

Kako je to prihvatila obitelj, a pogotovo vršnjaci?

Čudno je bilo svima, u šoku su bili na prvu. No nitko me nije odgovarao od toga, samo je svima bilo veliko iznenađenje. Prije te odluke nisam imao veliki kontakt s dirigiranjem, nisam imao nigdje pokupiti takvu strast. Kad su svi vidjeli koliko sam zagrizao, bili su mi velika podrška.

 

Veton (28): 'Svoj dirigentski štapić ne bih mijenjao čak ni za deset štapića Harryja Pottera'
Veton (28): 'Svoj dirigentski štapić ne bih mijenjao čak ni za deset štapića Harryja Pottera'

Nije to bilo jedino čime ste se bavili u djetinjstvu?

Košarka mi je ljubav i strast, varijanta opuštanja i rekreacije. U Karlovcu sam trenirao u klubu, a u Zagrebu sam 'haklao' s jednom sjajnom ekipom, sad u Splitu moram pronaći novu. Ako ništa, uvijek mogu otići sam na koš. Košarka je plemenit sport, inteligentan, timski i individualan istovremeno. Jako mi se sviđa jer ima puno kombinatorike i razmišljanja. Zabavna je, a pametna.

Saznali smo da ima i još jedna velika ljubav, a to je kuhanje. Volite fino pojesti, ali znate ponešto i sami pripremiti?

Mislim da danas malo tko ne voli dobro pojesti. Dugo već živim sam i morao sam savladati kuhanje jer si ne mogu priuštiti jesti samo po restoranima, a i to nema smisla. Ovako ponekad dođu prijatelji ili obitelj pa i njima nešto finoga pripremim.

Kakvu hranu preferirate?

Apsolvirao sam rižota, svladao sam tehniku i onda samo namirnice mijenjam. Dobro mi idu variva, gulaši, tjestenina, meso, a sad sve više morskih recepata spremam. A volim sve, od domaće bakine i mamine kuhinje, pa do 'fensi', egzotičnih kombinacija.

marevci

Kakvi su planovi za dalje?

Sad je teško planirati jer su ansambli veliki. Čekamo da se smiri situacija, a onda je plan vratiti se radu na operama. Što se mene tiče, nadam se da ću što prije imati priliku dirigirati neki operni naslov u Splitu. HNK Split izvodi 'udarne' opere Verdija, Puccinija, Mozarta... To svaki dirigent mora imati u rukama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao