Obavijesti

Show

Komentari 0

Dorothy iz 'Čarobnjaka iz Oza' majka je 'otjerala' u ovisnost, a na setu su je i zlostavljali...

Dorothy iz 'Čarobnjaka iz Oza' majka je 'otjerala' u ovisnost, a na setu su je i zlostavljali...
15

Judy Garland osvojila je ‘dječji’ Oscar za ulogu Dorothy Gale koja ju je obilježila za cijeli život, uspjeh je platila ovisnošću i nesretnim životom, a filmsku himnu ‘Over the Rainbow’ zamalo su izbacili iz mjuzikla

VIDEO

Moj klijent Terry Martin u životu nije pogledao 'Čarobnjaka iz Oza'. Da, ukrao je najpoznatije crvene cipelice na svijetu, ali neće u zatvor, potvrdio je nedavno njegov odvjetnik za The New York Times. Bit će na slobodi, uz jednogodišnji nadzor.

Cooper otkrio koga je htio prije Lady Gage u filmu 'Zvijezda je rođena': 'Kristaliziralo se ipak'
Cooper otkrio koga je htio prije Lady Gage u filmu 'Zvijezda je rođena': 'Kristaliziralo se ipak'

Osigurane na 1.000.000 dolara

Na nagovor prijatelja Martin je prije 19 godina ukrao crvene cipelice iz Muzeja 'Judy Garland' koje su se proslavile na nogama djevojčice Dorothy Gale u legendarnome američkome mjuziklu 1939. Trebala je to biti njegova 'oproštajna pljačka'. Lagano zarađeni novac jer slavne su cipelice bile osigurane na milijun dolara.

Nadao se skinuti rubine s njih i prodati ih na ilegalnom tržištu, uvjeren da se radi o pravom dragom kamenju, piše The New York Times. Sve je palo u vodu kad je shvatio da nema nikakvoga dragoga kamenja, tek obična crvena stakalca. Proslijedio ih je suradnicima, a FBI ih je pronašao 2018. Prošle godine, pomoću telefonskih zapisa, ušli su Martinu u trag, pa je sve priznao u listopadu.

Vrijednost cipelica sad se procjenjuje na 3,5 milijuna dolara, u filmu su koristili nekoliko pari, od čega su navodno 'preživjela' četiri, a Martin, koji je teško bolestan, muzeju mora otplatiti 23.500 dolara na rate. Kao prekaljeni lopov imena drugih sudionika zadržao je za sebe.

Cipelice iz 1939.

Te crvene cipelice ne bi imale toliku vrijednost da prije 85 godina miljenica Hollywooda i kraljica mjuzikla, Judy Garland, koja je utjelovila Dorothy Gale, nije stala u njih. Prema istoimenoj knjizi, 'Čarobnjak iz Oza' Lymana Franka Bauma, redatelj Victor Fleming prije 85 godina snimio je danas jedan od najutjecajnijih filmova svih vremena.

Radnja se odvija oko djevojčice Dorothy koja je kao mala ostala bez roditelja, pa su se o njoj brinuli teta Em i stric Henry na njihovoj farmi u Kansasu. Društvo joj cijelo vrijeme pravi psić Toto, dok ona neprestano sanjari o životu "iznad duge". Tijekom naleta tornada Dorothy udari o prozor te se onesvijesti. Tad počinje sanjati da tornado podiže kuću s tla koja zatim padne u zemlju Oz i usmrti Zlu vješticu Istoka, zbog čega su je tamošnji stanovnici proglasili junakinjom. Kako bi bila zaštićena, Dobra vještica Sjevera dala je Dorothy cipelice poginule vještice. Jedini način da se vrati teti i stricu je da ode na put do Smaragdnoga grada gdje živi Čarobnjak iz Oza. Na putu žutih cigli Dorothy upoznaje Strašila koji želi imati mozak, Limenog koji bi volio imati srce i Lava koji teži za hrabrošću.

Omiljeni animirani film 'Tom i Jerry' osvojio je sedam Oscara
Omiljeni animirani film 'Tom i Jerry' osvojio je sedam Oscara

Debakl u kinima...

Premijera u kolovozu 1939. donijela je niz pozitivnih kritika, ali je doživjela debakl na kinoblagajnama. Zarada je bila minimalna u odnosu na tad nepojmljivo uloženi budžet američke filmske kompanije Metro-Goldwyn-Mayer od 2,8 milijuna dolara. U slavne cipelice umalo je ušla glumica Shirley Temple. No presudna je bila izvedba pjesme 'Over the Rainbow', a Temple nije zadivila pjevanjem.

Judy postala ovisna na setu

'Čarobnjak iz Oza' je obilježio Judy Garland za čitav život, iako joj uloga nije nimalo bila lagana. Na filmski set došla je sa svega 17 godina, to joj je već bio sedmi film u karijeri, a snimanja su svakodnevno trajala satima. Da bi sve izdržala, tinejdžerka Judy počela je konzumirati stimulanse, a već nakon završetka snimanja bila je ovisna o barbituratima, koji bi je držali budnom, i amfetaminima, zbog kojih bi kasnije uspjela utonuti u san. Prvu tabletu, ni manje ni više, dala joj je majka Ethel Gumm.

- Bila sam na sceni od druge godine. Puno toga sam propustila. To je vrlo usamljen život. Ne sjećam se da sam slavila rođendane kao dijete. Majka se uvijek bojala da će studio odlučiti da sam prestara da igram dječje uloge pa smo ih jednostavno ignorirali - rekla je Judy u jednom od intervjua.

'Stavljali su joj ruku pod haljinu'

Nerijetko se izgladnjivala i bila pod utjecajem strogih dijeta zbog kojih je osjećala slabost, a na setu 'Oza' je morala nositi korzet, protetski nos i navlaku na zubima. Za sve to nije bila ni dovoljno plaćena. Za ulogu koja ju je planetarno proslavila dobila je svega 500 dolara na tjedan, dok je njezin prijatelj Mickey Rooney imao 4500 dolara više. Kolege glumci gledali su je ispod oka jer su mislili da joj se pridaje previše pažnje, a ona je utjehu pronašla u prijateljstvu s Vješticom sa Zapada, Margaret Hamilton. Garland su navodno i zlostavljali neki od najmoćnijih ljudi iz Hollywooda.

- Zagorčali bi Judy život na setu stavljajući joj ruku pod haljinu. Muškarci su imali 40 i više godina. Mislili su da se mogu izvući bez posljedica - napisao je njezin treći suprug Sidney Luft (udavala se pet puta) u posthumnoj knjizi 'Judy and I: My Life With Judy Garland'.

Mnoge nezgode na setu...

Nije sve glatko teklo ni na snimanju. Nezgode su se nizale jedna za drugom. Glumica Margaret Hamilton, koja je utjelovila Zlu vješticu Zapada, trebala je paziti na svoju kožu jer su joj nanosili zelenu šminku načinjenu od bakra. Hamilton je na setu zadobila teške opekline tijekom snimanja scene u kojoj nestaje u vatri. Nije se uspjela na vrijeme spustiti s platforme pa ju je plamen dohvatio i nanio joj opekline po licu i rukama. Pola godine provela je bolovanju, a njezina kaskaderka Betty Danko zbog eksplodirane cijevi na setu do kraja života imala je ožiljke.

Zašto nema biografskih filmova o slavnim Hrvatima? Mišu bi sigurno gledala cijela regija...
Zašto nema biografskih filmova o slavnim Hrvatima? Mišu bi sigurno gledala cijela regija...

Problemi su nastali i s glumcem koji je utjelovio Limenog. Prvo je to bio Buddy Ebsen, koji je na snimanju proveo tek deset dana. Dobio je alergijsku reakciju na aluminijski prah koji je bio dio kostima, zbog čega je završio u bolnici s otežanim disanjem i bolovima u mišićima. Ulogu je kasnije dobio Jack Haley, a produkcija se 'opametila' pa je osigurala kvalitetniju šminku.

Ni pas Toto nije imao sreće. Prvog Tota je tijekom snimanja ventilator otpuhao nekoliko metara, stoga su mu trebali nabaviti zamjenu, a za svoju ulogu dobivao je 125 dolara na tjedan. U knjizi 'The Making of The Wizard of Oz' otkrili su šokantne detalje o snijegu koji su koristili tijekom snimanja, a koji je bio načinjen od kristaliziranog azbesta. Time je cjelokupna glumačka postava bila izložena - kancerogenim tvarima.

Nije bilo lako ni Lavu, kojeg je utjelovio Bert Lahr. Kostim je bio načinjen od prave lavlje dlake što je bilo jako teško i glumac se neprestano znojio pod svjetlima reflektora pa su opremMARu morali slati nakon svakog snimanja na pranje. Produkcija je angažirala i 124 patuljka za uloge Munchkina koji su bili smješteni u istom hotelu i tjedno su imali honorar od 50 dolara.

- Bili su mali pijanci. Razbijali su svake večeri, a policija ih je skupljala mrežama za leptire - izjavila je Judy u intervjuu 1967. Jedan od Munchkina, Jerry Maren, tvrdio je da su imali odličan odnos, iako se šuškalo da su je i oni zlostavljali.

- Bila je filmska zvijezda i mislio sam da će biti naporna. Ali bila je sretna što nas je upoznala i mi smo bili sretni što smo upoznali nju. Bila je anđeo - rekao je Maren svojedobno.

Preminula u 48. godini života

Garland, inače majka slavne pjevačice i glumice Lize Minnelli, upravo je zahvaljujući Dorothy osvojila Oscara za mlade 1940. Turbulentni život obilježile su joj razne ovisnosti, pokušaji samoubojstva i nesretne ljubavi. Hollywood ju je kasnije odbacio, pred kraj života pjevala je po noćnim klubovima, dok je karijera njezine kćeri Lize bila u usponu. Garland je preminula sa samo 47 godina, navodno se predozirala barbituratom, no njezinu smrt proglasili su nesretnim slučajem.

Hamilton 'prestrašna' za djecu

Margaret Hamilton, koja je savršeno utjelovila Zlu vješticu sa Zapada, osim što je na setu doživjela nezgodu s vatrom, neke njezine scene nisu emitirali jer su producenti pretpostavljali da bi bile previše strašne za najmlađe gledatelje. Kad je zvala svog agenta da ga upita kojeg lika će glumiti, on joj je kratko odgovorio: 'Vješticu, a koga drugog?'.

Srbi imaju 'Tomu' i 'Nedelju', a Hrvati ništa o Ivi Robiću, Arsenu Dediću, Oliveru Dragojeviću...
Srbi imaju 'Tomu' i 'Nedelju', a Hrvati ništa o Ivi Robiću, Arsenu Dediću, Oliveru Dragojeviću...

Ni filmska himna 'Over the Rainbow' zamalo se nije pojavila na ekranima. Nakon što ju je skladatelj Harold Arlen predstavio producentima, oni su zaključili da je pjesma previše "simfonična" i da teži zahtjevnoj izvedbi. Uz to je redatelj Victor Fleming rekao da je preduga i komplicirana. Kultna pjesma ipak je pronašla svoje mjesto u finalnoj verziji filma, a unatoč negativnim reakcijama glazbenih kritičara, osvojili su Oscar za najbolju originalnu pjesmu i za najbolju filmsku glazbu. Osim dva Oscara, 'Čarobnjak iz Oza' dobio je priznanja za najbolji klasik i DVD, a film je u cijelom svijetu ostvario, prema IMDb-u, bruto zaradu od 25,6 milijuna dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova
Baš kao u 'Sirovim strastima': Stankica iz 'Savršenog' snimila poznate kadrove kultnog filma
'IZAZOVNO I PRKOSNO'

Baš kao u 'Sirovim strastima': Stankica iz 'Savršenog' snimila poznate kadrove kultnog filma

Dizajnerica iz Banja luke pohvalila se videom na društvenim mrežama u kojem sjedi na stolcu i zavodljivo prebacuje nogu preko noge