Dvjesto godina od praizvedbe: 'Žena s jezera' stiže u HNK... | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Dvjesto godina od praizvedbe: 'Žena s jezera' stiže u HNK...

Dvjesto godina od praizvedbe: 'Žena s jezera' stiže u HNK...
1

Cenčić scenski će postaviti zagrebačku izvedbu Rossinijeve opere te imat jednu od glavnih uloga. Izvorno je pisana za mezzosopranski glas i ovo će biti prvi put u povijesti da taj lik tumači muški pjevač

VIDEO

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu prvi put  u Hrvatskoj će uprizoriti 'Ženu s jezera' Gioachina Rossinija, dvjesto godina poslije praizvedbe  u Napulju 24. rujna 1819. godine. Premijera ove vizualno iznimno atraktivne opere u tri čina, bit će održana 12. travnja u 19:30 sati.

Iva Vitić Gameiro: 'Ljubav sa suprugom ne moram glumiti'
Iva Vitić Gameiro: 'Ljubav sa suprugom ne moram glumiti'

Radnja opere događa se u pozadini borbe pobunjenika protiv škotske krune. Elena je kći Douglasa d'Angusa,  tutora kralja Jamesa V., koji je ujedno i vođa pobune protiv kralja. Elena je očarala trojicu muškaraca; očeva sljedbenika Rodriga, hrabrog pobornika pobune Malcolma i samog kralja Jamesa V., koji među narod dolazi prerušen u Uberta.

Poslije mnogih peripetija i vojnih akcija, kralj pobjeđuje i u svojem trijumfu blagonaklono oslobađa urotnike, među kojima su Elenin otac i čovjek kojega voli i za kojega se najzad smije vezati.  

Dan u HNK: Učenici su pjevali i vježbali baš kao pravi glumci
Dan u HNK: Učenici su pjevali i vježbali baš kao pravi glumci

Naš istaknuti kontratenor svjetske slave Max Emanuel Cenčić, koji je svoju karijeru započeo još kao dijete, upravo u Hrvatskome narodnom kazalištu ulogom Momčeta u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, scenski će postaviti zagrebačku izvedbu Rossinijeve opere te nastupiti u jednoj od glavnih uloga, ulozi Malcolma. Uloga je izvorno pisana za mezzosopranski glas i ovo će biti prvi put u povijesti da taj lik tumači muški pjevač.

Operom će ravnati dirigent George Petrou dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Bruno de Lavenère. Uprizorenje Žene s jezera u režiji Maxa Emanuela Cenčića koprodukcijski je projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opere iz Lausanne.

Vratila se u prošlost 30 godina: 'Ja sam svoje već otplesala...'
Vratila se u prošlost 30 godina: 'Ja sam svoje već otplesala...'

U predstavi će nastupiti  Nian Wang, Max Emanuel Cenčić, György Hanczar, Antonio Garés, Dalibor Hanzalek, Iva Krušić, Sonja Runje, Ivo Gamulin, Božimir Lovrić, Nikša Radovanović te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Predstava 'Žena s jezera' u izvedbi zagrebačkog opernog ansambla gostovat će 24. svibnja 2019. na prestižnome glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine. Premijera predstave je 12. travnja, a reprizne izvedbe su 16.,18., 20., 23., 25. travnja.
 

PAZITE U NJIHOVOJ BLIZINI: Blizanci su preosjetljivi i sve im smeta, ali ovaj znak je još gori

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO