Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Dan u HNK: Učenici su pjevali i vježbali baš kao pravi glumci

Već na ulazu u kazalište djecu su dočekali gudači koji su im pokazali kako svaki instrument zvuči. Nastavili su na gornji kat, gdje su im pripremili kulisa i rekvizite

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
0 komentara

Prvi put sam u kazalištu i želim doslovno ovdje živjeti. Sigurno ću se vratiti, uzbuđeno je uzviknuo Rafael Ćuk (10), učenik četvrtog razreda Osnovne škole Pušća.

Tako je reagirao na jučerašnju predstavu osmišljenu posebno za njega i njegove vršnjake u Hrvatskom narodnom kazalištu u sklopu projekta “Od pera do opere”.

Ovaj edukativno-umjetnički program namijenjen je djeci 3. i 4. razreda osnovnih škola. Omogućuje im druženje s opernim umjetnicima. Kroz interakciju s njima djeca uče o svemu, od raznih instrumenata do načina na koji se organizira Opera. Sva djeca su na neki način uključena u predstavu i tako dožive barem djelomice kako je to biti na pozornici. Svaku radionicu vodi maestro Alen Bjelinski, koji je osmislio projekt.

Već na ulazu u kazalište djecu su dočekali gudači koji su im pokazali kako svaki instrument zvuči. Nastavili su na gornji kat, gdje su im pripremili kulisa i rekvizite, kao i Operu koju su najprije odvježbali s djecom.

- Pokazujemo im scene iz svakodnevnog života s kojima su se djeca već susrela. Na primjer, druga scena odvija se u razredu, a treća je vjenčanje. Sve su to oni već vidjeli, a mi im kroz njih približavamo ovo umijeće - rekao nam je Bjelinski. Dodao je kako osjeća sreću kad vidi njihovu reakciju.

- Fenomenalno mi je da je ta ideja zaživjela. Sad smo na sedmoj, osmoj školi. To je jedan zahtjevan, interesantan i značajan doprinos mladima, a možda se netko od njih i zaljubi u takvu umjetnost – govori Bjelinski. S njim se slaže i razrednica 4. razreda Ina Varzić.

- Ovo je po meni doslovno škola za život. Đaci su oduševljeni, vidjelo se tijekom cijelog projekta. Otkad je maestro bio kod nas, djeca su jednostavno fascinirana - rekla nam je Varzić.

Iz HNK poručuju kako žele odgojiti publiku koju će Opera zainteresirati, a na ovaj način, primjeren djeci, oni imaju priliku zaista zavoljeti opernu umjetnost, što im je i uspjelo.

Djeca su nakon radionice ostala oduševljena Operom.

Suradnjom do boljeg obrazovanja

Za akciju ‘Djeca u kazalištu’, koju su u sklopu projekta ‘Bolje obrazovanje, Bolja Hrvatska’ pokrenula 24sata, zahvaljujemo na suradnji sponzorima HNK Zagreb, tvrtki Mlinar i Anđeli Cirkveni, načelnici Općine Pušća. Program je započeo u studenom prošle godine i kontinuirano će se izvoditi tijekom cijele godine. Cilj je da se djeci omogući najbolje obrazovanje.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message