Obavijesti

Show

Komentari 0

Ecija Ojdanić: 'Odustala sam od zarade, važno mi je da platim honorare ljudima i da igramo'

Ecija Ojdanić: 'Odustala sam od zarade, važno mi je da platim honorare ljudima i da igramo'
4

Glumica i ravnateljica kazališta Moruzgva, Ecija Ojdanić, pred premijeru predstave "Majstori" otkriva kako je ona nastala, što ih pokreće u teškim vremenima i kako se kazalište drži na životu.

VIDEO

Nova predstava kazališta Moruzgva naslovljena "Majstori" ovog će vikenda imati tri premijerne izvedbe u tri grada, a radi se o dramskom materijalu koji teško da može biti aktualniji. Radnja predstave odvija se u Zagrebu nakon potresa te u pandemiji koronavirusa. Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave. Akteri radnje su i njihovi majstori, zbog kojih svi katkad izgubimo živce.



- U ovoj se predstavi život umiješao u umjetnost. Ana je tekst napisala prije godinu dana, ali shvatili smo da ne možemo ignorirati potres, virus i sve što se dogodilo pa smo predstavu ponovno adaptirali - pojasnila nam je radni proces Ecija Ojdanić (46), glumica i ravnateljica kazališta Moruzgva.

Glumačka postava na centralnom je zagrebačkom trgu ovog mjeseca izvela performans kojim je promovirala predstavu. Prerušili su se u majstore i poručili vlasti što misle o dosadašnjem saniranju Zagreba.

Zagreb: Performans glumaca kazališta Moruzgva uoči premijere predstave "Majstori"



- I sama živim u centru i ovo je stvarno teško za gledati. Glavni grad, koji bi trebao biti srce cijele zemlje, izgleda kao oštećeno ruglo. Teško je svaki dan prolaziti ovim ulicama i gledati ga tako ranjenog. Nije izglasan zakon o obnovi na vrijeme, birokracija je tu preveliko opterećenje. Treba nam brza i efikasna obnova, a kad će taj projekt započeti i kako će izgledati teško je reći. Ovaj potres je ustvari pokazao sve naše probleme i desetljetnu nebrigu oko grada - tvrdi.

Osim razornog potresa pogodila nas je i pandemija koronavirusa, a kazališta su na ozbiljnom udaru, iako je dojam da bi trebalo biti sasvim suprotno. Kao i u kino dvoranama, razmak među ljudima i dezinfekciju kudikamo je jednostavnije provesti nego li, primjerice, na kakvom koncertu.

Zagreb: Performans glumaca kazališta Moruzgva uoči premijere predstave "Majstori"


- Bili smo prvo zatvoreni, a sad smijemo prodati otprilike trećinu karata od punih kapaciteta dvorane. Ja sam se odrekla dobiti, važno mi je da platim honorare ljudima i da ipak igramo. Jedina računica je sad preživjeti, održavati kazalište nekako na životu. Radimo programe za koja smo dobili sredstva, a osoblje dobiva smanjene honorare. Situacije je teška, ali za umjetnika je biti doma najveća pokora i zato nastavljamo s radom i igramo 'Majstore. Publika može očekivati puno smijeha. Želimo im s pozornice ponuditi nadu u neko bolje sutra - zaključila je Ojdanić.

Zagreb je još 'ranjen': Majstori su sada potrebni više nego ikad
Zagreb je još 'ranjen': Majstori su sada potrebni više nego ikad



U petak 25. rujna predstava u Rijeci igra u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 26. rujna u Karlovcu u Gradskom kazalištu 'Zorin dom', a zagrebačka premijera bit će u Vidri 27. rujna. Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić, a igraju Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Jasna Palić, Matija Šakoronja, Slavko Sobin, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu