Show

Komentari 8

Eric Clapton tužio ženu koja je na eBayu prodavala njegov CD za 74 kune i dobio je parnicu

Eric Clapton tužio ženu koja je na eBayu prodavala njegov CD za 74 kune i dobio je parnicu

Njemica Gabriele tvrdi da nije znala da je počinila kršenje autorskih prava jer je ilegalnu snimku kupio njezin pokojni suprug u popularnoj njemačkoj robnoj kući

Gitarist Eric Clapton (76) dobio je sudski spor protiv 55-godišnje Njemice koja je na eBayu prodavala snimku njegovog live koncerta za 9,95 eura (74 kune), piše Deutsche Welle.

Crossroads Guitar Festival - New York

Žena, poznata kao Gabriele P., tvrdila je da nije znala da je počinila kršenje autorskih prava stavljajući CD pod nazivom 'Eric Clapton – Live USA', koji sadrži snimke nastupa iz 1980-ih, na eBayu. Sudu je rekla da je oglas uklonila nakon jednog dana.

Claptonovi odvjetnici su pokrenuli slučaj i poslali regionalnom sudu u Düsseldorfu izjavu pod zakletvom u kojoj se navodi da su snimke nezakonite i napravljene bez Claptonovog pristanka.

Crossroads Guitar Festival - New York

Sud je odlučio u Claptonovu korist, a Gabriele se žalila, navodeći da je njezin pokojni suprug kupio disk 1987. u popularnoj njemačkoj robnoj kući. Sudac je zaključio da je snimka ilegalna i da je nebitno što nije sama kupila CD.

Sud je odredio da mora platiti odvjetničke troškove obiju strana. U vrlo malo vjerojatnom slučaju da nastavi stavljati CD na prodaju, prema njemačkom zakonu o autorskim pravima mogla bi se suočiti s kaznom do 212.353 funti ili šest mjeseci zatvora.

Eric Clapton in Berlin

- Njemačka je zemlja u kojoj je rasprostranjena prodaja lažnih i krivotvorenih CD-a, što šteti industriji i kupcima lošom kvalitetom i obmanjujućim snimkama. Zajedno s brojnim drugim velikim umjetnicima i diskografskim kućama, Eric Clapton je tijekom niza godina, preko njemačkih odvjetnika, uspješno vodio stotine slučajeva krijumčarenja na njemačkim sudovima pod rutinskim postupcima za autorska prava - rekao je za Guardian Claptonov menadžer, Michael Eaton.

PA/Pixsell

Najčitaniji članci