Show

Komentari 0

Festival tolerancije i ovog ljeta na zagrebačkom jezeru Bundek: 'Glasni smo i beskompromisni!'

Festival tolerancije i ovog ljeta na zagrebačkom jezeru Bundek: 'Glasni smo i beskompromisni!'

Ovogodišnje izdanje nam je posebno važno jer osjećamo ogromnu potrebu da se upravo u ovim vremenima čuje glas svih obespravljenih, rekla je direktorica Festivala tolerancije, Nataša Popović

Posjetitelje, kažu organizatori, očekuju uspješni i intrigantni filmovi, zanimljive i provokativne izložbe koje potiču na razmišljanje, kao i predavanja i edukativni programi.

Program festivala već se petnaest godina vodi istom misijom: promicati i brinuti za tolerantno, napredno i solidarno društvo. Da bude potpuno zaokružen, pobrinut će se glazbeni dio Festivala.

- U proteklih 14. godina imali smo svakakve nedaće koje su nam stajale na putu, od mijenjanja lokacije do evo rada u doba pandemije, no što nas nije ubilo to nas je definitivno ojačalo. Shvatili smo koje potencijale imamo te koliko kreativni možemo biti kako bismo napravili što bolji program za naše posjetitelje. Glavna misija nam je i dalje najvažnija, kroz kvalitetan program promicati toleranciju te u tom biti glasni i beskompromisni. Ovogodišnje izdanje nam je posebno važno jer osjećamo ogromnu potrebu da se upravo u ovim vremenima čuje glas svih obespravljenih - rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Na festivalu će se prikazati pedesetak filmova, od kojih organizatori izdvajaju švicarsku dramu s elementima trilera 'Svetica nemogućeg', nizozemski glazbeni dokumentarac 'Here We Move Here We Groove' te češki film za mlade 'Čopor' koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu. Nit vodilja pri odabiru filmova, slično prethodnim godinama, bili su promicanje ideje tolerancije, dijaloga i poštovanja. Filmovi koji nastoje potaknuti gledatelje da promišljaju ono što se događa i da iz povijesti uče kako se ne bi ponovile tragedije prošlih vremena. Teme filmova su jačanje fašizma, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba.

- Organiziranje 15. izdanja nam je bila velika odgovornost. Pripremili smo sjajan filmski program koji će, sigurni smo, oduševiti publiku željnu pametnih, važnih ali i vedrih, optimističnih filmova. Postavili smo i odličan popratni program, poput dviju vlastitih izložbi i nastupa renomiranih glazbenika čiji će zvuci odjekivati Bundekom - rekao je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Pored odličnih filmova, posjetitelji će moći pogledati i dvije izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje o tome što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u njezinu zagovaranju. Izložbom U fokusu Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica, migranata i azilanata u hrvatskom društvu. Druga izložba bit će video instalacija naslova "Mi". Realizirat će je produkcijska kuća Sekvenca, a režirati Jure Pavlović, jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije. Namjera je osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati onako kako promatramo sami sebe.

Glazbeni program 15. Festivala Tolerancije predvodit će The Beat Fleet, Edo Maajka (42), Vladko Stefanovski (64) i mnogi drugi.

Program je kao i dosadašnjih godina besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zageba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska i drugih partnera.

Najčitaniji članci