Obavijesti

Show

Komentari 40

Gastroakademija: Petra Jelenić po četvrti put u 'Masterchefu'

Gastroakademija: Petra Jelenić po četvrti put u 'Masterchefu'
13

Majstorica slastičarstva zanat je pekla po slastičarnicama u nekim od najboljih hotela u Zagrebu, Savudriji, Dubrovniku i Dubaiju. Palfi ju je zapamtio od 2011.

VIDEO

Kandidati u Tjednu slastica nisu mogli poželjeti bolju učiteljicu od Petre Jelenić, koja je u showu u nekoliko izazova gostovala i prošle sezone. Ivana je rekla da bi bilo super da u Gastroakademiji sudjeluju interaktivno, budući da ih je ostalo samo šest. Nikola, koji inače ne zapisuje u bilježnicu, smatrao je da bi mogao zapisati mjere i pomnije pamtiti. Petra Plantak uvijek zapisuje, ali danas je odlučila posebno pratiti.

- Ova Gastroakademija mi najviše treba u životu - rekla je.

Kike je rekla da bi voljela naučiti kako se radi souffle. Ova majstorica slastičarstva je zanat, može se reći, doslovno pekla po slastičarnicama u nekim od najboljih hotela u Zagrebu, Savudriji, Dubrovniku te dalekom Dubaiju gdje je sa samo 23 godine postala voditeljica slastičarnice. Jedno vrijeme je radila i u čuvenoj zagrebačkoj slastičarnici 'Vincek', a trenutno je freelancer.  

Tri kreme i tri biskvita

Kandidatima se ostvarila želja: nisu trebali pasivno sjediti u Gastroškolskim klupama već pomagati u izradi šest osnova slastičarstva: triju krema i triju biskvita. Tri kreme su bavarska, slastičarska i maslac krema, dok su biskviti đenoveški, jaconde i sacher. Ivana je radila slastičarsku kremu koja se sastoji od 500 ml mlijeka, 45 grama gustina, 125 grama šećera, 70 g maslaca, 4 žutanjka i vanilije.

- U slastičarstvu nema puno praznog hoda, stvari se rade jedna za drugom - rekla je Petra.

Bavarsku kremu je radila Petra Gerić, a sastojci koje je koristila su 500 ml mlijeka, 4 žutanjka, 125g šećera, vanilija, 35g želatine i 1litra tučenog vrhnja. Mjere i točnost u gramaži su u slastičarstvu jako važne. Slastičarstvo često zna biti naporno kuharima jer uvijek moraju gledati u papir. Joconde biskvit je sočan biskvit, primjenjiv za mnogo deserata. Ivana ga nije prije radila. Zanimljiv joj je jer je jednostavan. Dobar je za rolade, kako kaže, te će ih odsad raditi s njim. Ivanu je Petra motivirala jer je rekla da je slastičara prilično malo.

- Od nas šestero jedino možda ja volim slastice - rekla je.

Bavarska krema je dosta slična kremi koju je radila u Kutiji iznenađenja s dodatkom sira. Maslac kremu dosad nije radila te joj je bilo drago da je Petra pokazala kako se pravi.

Kuhari moraju znati bar osnove slastičarstva

Petra se u Masterchefu već gotovo udomaćila, to joj je bilo četvrto gostovanje. Rekla je da bi većina kuhara danas morala znati nešto o slastičarstvu jer rijetko koji restoran zapošljava slastičara, već slastice priprema kuhar.

- Slastičarstvo kao zanat je dugo godina bilo zapostavljeno i ljude odbija, možda zato što se s kuhanjem više susreću - rekla je. Slastičari, kao i kuhari, imaju svoj alat. Ne mogu bez svojih noževa, palete i slično. Trima osnovnim stvarima u slastičarstvu Petra smatra hladnjak, pećnicu i mikser.

- Bez toga ne možeš. Jednom kad se usvoje baze, možete se igrati poslije koliko hoćete u slastičarstvu - rekla je i dodala da najviše voli raditi dječje rođendanske torte.

Palfi je Petru zapamtio još od prošle godine i rekao je da mu je sjajna. Slastičarstvo smatra kemijom. Nije veliki ljubitelj slatkog, ali ga može pojesti. Petri Gerić je takav interaktivni način učenja izvrstan. Naučila je koje temperature treba ispoštovati u pripremi kreme i još mnogo toga. Zaključila je da joj je Gastroakademija bila jako korisna. Kiki je gostovanje Petre bilo fenomenalno. Voli raditi slastice i kolače te slastičarstvo smatra težim od kuhanja. Komentirala je da joj je to jedna od najdražih Gastroakademija i bilo joj je žao što je zadnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu