Obavijesti

Show

Komentari 22

Umro Givenchy: Stvorio jedan od najvećih modnih imperija...

Umro Givenchy: Stvorio jedan od najvećih modnih imperija...
3

Legendarni dizajner Hubert James Taffin de Givenchy, koji je bio visok gotovo dva metra, preminuo je u 92. godini, objavila je francuska novinska agencija AFP

VIDEO

Hubert James Taffin de Givenchy umro je snu 10. ožujka u subotu u 92. godini, potvrdio je to njegov partner Philippe Venet, s kojim je slavni dizajner živio u Parizu. 

- S velikom tugom javljamo da je Hubert Taffin de Givenchy preminuo. Bio je simbol pariške elegancije više od polja stoljeća - poručili su iz Givenchyja, modne kuće koju je dizajner osnovao 1952. 

Givenchy se rodio 21. veljače 1927. godine u francuskom gradiću Beuvaisu u plemićkoj obitelji. Otac mu je bio markiz, no titulu je naslijedio Hubertov stariji brat Jean-Claude. Hubert je dobio titulu francuskog grofa. 

Odmalena je bio opčinjen modnim časopisima i sanjao da će jednog dana raditi za španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu. Vjerojatno nije ni slutio da će mu se snovi ostvariti. kao 17-godišnjak seli se u Pariz, gdje je upisao prestižnu Nacionalnu školu za likovne umjetnosti. Zahvaljujući talentu, odmah počinje raditi za neke od najutjecajnijih modnih dizajnera tog doba. 

PARIS: Exposition objets de Jean Marais a Drouot

Prve kreacije napravio je za Jacquesa Fatha, a zatim postaje asistent dizajnerice Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel. Givenchy je osamostalio već 24 godine i otvorio je svoju modnu kuću koja je brzo doživjela veliki uspjeh. 

U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istaknula bluza s voluminoznim rukavima pod nazivom 'Bettina', a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Bettina Graziani.

No njegov je život u karijeru obilježila glumica Audrey Hepburn, koja mu je postala najveća muza čim je 1954. ušetala u njegov salon. Mlada je glumica tada bila velika zvijezda zahvaljujući izvedbi u filmu 'Praznik u Rimu', no dizajner je mislio da mu dolazi Katherine Hepburn.

Audrey je na probu kostima za film 'Sabrina', a taj je susret bio početak njihovog prijateljstva dugog 40 godina. 

via GIPHY

Audrey je postala ambasadorica njegove modne kuće. Nezaboravna crna haljina iza filma 'Doručak kod Tiffanyja' do danas je ostala pojma elegancije i sofisticiranosti, odlike koje su Hepburn pretvorile u modnu ikonu. 

- Tkanina je nevjerojatna stvar, ima svoj život. Morate poštivati tkaninu. A najteže je realizirati malu crnu haljinu jer se morate držati jednostavnosti - kazao je jednom Givenchy. 

Iste godine kada je upoznao Audrey, započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s njegovim modnim idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski je dizajner postao Givenchyjev mentor.

Među ostalima su njegove kreacije nosile Jacqueline Kennedy Onassis, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Maria Callas, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly.... 

Slavni je dizajner odlučio otići u mirovinu 1995., a mjesto kreativnog direktora svog modnog imperija prepustio je Johnu Gallianu (57).  Nakon što je Galliano otišao u kuću Dior, zamijenio ga je Alexander McQueen. Talijanski dizajner Riccardo Tisci (43) 2005. preuzeo je funkciju kreativnog direktora. 

- Svaka epoha je drugačija i morate prihvatiti tu realnost. To je život. Na moju sreću, godinama sam sjajno radio. Prekrasne tkanine, prekrasni ljudi, prekrasne uspomene - rekao je tada Givenchy. 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti