Obavijesti

Show

Komentari 4

Glazbeni genije: 'Naš Frano je s osam godina svirao Vivaldija'

Glazbeni genije: 'Naš Frano je s osam godina svirao Vivaldija'
3

TRUD I ODRICANJE Osnovnoškolcu je prvu gitaru poklonio djed Žarko, s kojim je prebirao žice prije nego što je prohodao. S pet godina imao je samostalni koncert u Muzičkoj akademiji

VIDEO

Talent našeg sina prepoznali smo vrlo rano. Moj tata Žarko godinama svira pa se naš Frano uz njega ubrzo zaljubio u klasičnu gitaru, kaže Sandra Živković (36).

Majka glazbenoga genijalca Frane sa suprugom Branimirom (42) godinama je radila kao slobodnjak kako bi mogli dovoljno vremena posvetiti se obavezama svojeg jedinca. Simpatični 12-godišnjak s pet godina već je nastupao pred publikom Muzičke akademije u Zagrebu gdje je svirao zahtjevne klasike, a s osam se odvažno natjecao s izvedbom Vivaldijeva 'Koncerta u d-molu'.

- Frano je sad šestašić odlikaš koji nakon školskih obaveza juri u srednju glazbenu školu. Ondje sa starijim kolegama sluša predmete drugog razreda pa mu ostaje sve manje vremena za igru - kaže njegova majka.

zivkovic

Ipak, Živkovići se trude dječaku osigurati vrijeme za igru jer se talentirani gitarist još nije odrekao omiljenih mu Lego kocaka, koje rijetko ima vremena slagati. Trku i igru u parku s vršnjacima sve češće zamjenjuje višesatnim vježbanjem gitare.

- Ulagali smo u njegov talent odmalena pa smo i suprug i ja pokušavali njegove interese uvijek stavljati ispred naših profesionalnih ambicija - kaže Sandra. Svojemu miljeniku pokušava što više pomagati oko pisanja domaćih zadaća te mu nastoji kuhati omiljena jela jer Frano često nema vremena ni pojesti u miru pa prigrize ponešto dok ga roditelji voze s jedne obaveze na drugu.

Svira s Emmanuelom

- Do prije godinu dana išao je subotom i na satove glume jer ga je to jako zanimalo i veselilo. Međutim, sve je više putovao na koncerte u Hrvatskoj, ali i inozemstvu pa je preskakao gotovo svaki drugi glumački sat - ispričala je Sandra. Prije nekoliko godina Franu je zapazio Tommy Emmanuel.

- Kad sam prvi puta čuo melodiju koju je Frano svirao u Opatiji, nisam ni slutio da je preda mnom dječak. To sam shvatio tek kad smo se upoznali. Od tada mi je ogromna čast što ima vremena svirati sa mnom na mojim koncertima - rekao je australski gitarist. Na njegovu prošlotjednom koncertu u zagrebačkom Studentskom centru Tommy je s Franom odsvirao nekoliko skladbi, nakon čega je talentirani Riječanin otrčao u hodnik gdje je pomagao prodavati glazbene suvenire.

- Emmanuel je prije četiri godine prvi put pozvao Franu na pozornicu. Pomislila sam da će mu biti neugodno, stoga sam pitala Franu treba li ga otpratiti do pozornice.

On je bio toliko uzbuđen da je samo otrčao - prisjetila se ponosna mama. Dodaje da je Frano počeo pokazivati zanimanje za glazbu vrlo rano. Pjevao je čak i prije nego što je navršio dvije godine, a s dvije i pol je počeo svirati melodije na dedinoj gitari držeći je kao kontrabas. Kad mu je za treći rođendan stigao poklon, gitara prilagođena njegovu uzrastu, nije se odvajao od instrumenta.

- Svirao ju je po cijele dane premda su mu prsti tad još bili premali za instrument. No on se nije dao smesti - smiju se Franini roditelji.

Izdao album svojih skladbi

Glazbeni genijalac postao je najmlađi član Hrvatskog društva skladatelja, a objavio je već album sa skladbama koje je sam komponirao.

- Za taj je podvig najzaslužnija moja mama. Skupljala je moje radove otkad sam bio mali. Meni se isto svidjela ideja pa sad uživam voziti se u autu i slušati svoju glazbu - rekao je Frano. Priprema se za koncert u Lisinskom u svibnju gdje će svirati u čast proslave 50. obljetnice Beatlesova albuma 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...