Obavijesti

Show

Komentari 27

'Harry Potter' odavno više nije tek knjiga, postao je fenomen

'Harry Potter' odavno više nije tek knjiga, postao je fenomen
7

Izdavački pothvat 24sata i nakladničke kuće Algoritam donio je avanture o malom čarobnjaku neustrašiva duha i njegovim prijateljima u svačiji dom i za svačiji džep

VIDEO

Tajna uspjeha ‘Harryja Pottera’ u tome je što je zadovoljio književnu kritiku i pružio djeci, pa i starijima, osjećaj da sami mogu uzeti sudbinu u svoje ruke. ‘Harry Potter’ davno je prestao biti samo knjiga, njime se bave sociolozi, fenomenolozi, liječnici, psihijatri, književnici... I svi nastoje objasniti uspjeh te knjige, rekao je svojedobno Neven Antičević, urednik izdavačke kuće Algoritam, koja je u suradnji s 24sata  sagu o dječaku čarobnjaku približila svakom domu. 

U srži “Harryja Pottera” je arhetipska borba dobra i zla. Svaka knjiga sedmodijelnog serijala britanske spisateljice J.K. Rowling prati otprilike jednu godinu Harryjeva života u Hogwartsu - školi vještičarenja i čarobnjaštva, gdje uči koristiti magiju.

“Harry Potter i odaja tajni” nastavak je “Harryja Pottera i kamena mudraca”, odnosno druga iz serije od sedam knjiga o malom čarobnjaku neuništiva duha koji je očarao milijune čitatelja diljem svijeta. Knjiga je objavljena 2. srpnja 1998., a radnja prati nevolje koje nastaju kad netko otvori odaju iz koje izlazi čudovište. Ljubitelji avantura oba romana mogu potražiti na prodajnim mjestima, a ostali naslovi izlazit će svaka tri tjedna. U nastavku Harry provodi još jedne ljetne praznike kod Dursleyjevih. U Kalinin prilaz dolazi kućni vilenjak Dobby koji ga upozorava da će biti u smrtnoj opasnosti ako se vrati u Hogwarts. Harry je, unatoč upozorenju, odlučan u svojoj namjeri da se vrati, ali ga Dobby pokušava zaustaviti koristeći magiju...

Zanimljivo je i da su za nova izdanja Harryja Pottera napravljene nove naslovnice, koje je ilustrirao nagrađivani engleski umjetnik Jonny Duddle. One će svakako potaknuti mlađe generacije čitatelja, kao i one koji su već pročitali sagu, da je dožive na potpuno novi način.

- Nijedna priča ne živi ako ne postoji netko tko je želi čuti. Priče koje najviše volimo u nama zauvijek žive. Vraćali im se preko stranica ili preko velikog ekrana, Hogwarts će uvijek biti tu da vam poželi dobrodošlicu kući - kaže spisateljica J.K. Rowling, čime najbolje opisuje stanje stvari. 

Dakle, čak ako Rowling nikad ne nastavi svoju sagu, obožavatelji se barem uvijek mogu vratiti na početak. To jest ispočetka proživjeti avanturu koja je generacijama obilježila djetinjstvo.

Knjige nabavite na svim kioscima, u knjižarama Algoritam Profil Mozaika i na mondo.hr za samo 39,90 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu
Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu