Obavijesti

Show

Komentari 21

Hit i 'shit': Pjesme dostojne Bonda i one koje to baš i nisu

Hit i 'shit': Pjesme dostojne Bonda i one koje to baš i nisu
12

Naslovne pjesme iz filmova o Bondu su nešto kao i njegove ljepotice - mora ih biti. No neke su prosjek, pa smo ih i zaboravili, dok će nam druge ostati u umu zauvijek

VIDEO

Nakon što je objavljena i naslovna pjesma za najnoviji film o agentu 007, možemo napokon reći koje naslovne Bondove pjesme su nam loše, a koje su klasici, bez izostavljanja ikoje pjesme s liste. I premda su Bondove pjesme jednako važne za serijal kao i njegove žene, njegovi auti i napravice, ipak ima onih koje su stvarno jako zaboravljive, a ima i onih koje uvijek možete pjevušiti. Ovo je pet najgorih i pet najboljih iz serijala o agentu 007.

NAJGORE PJESME

Ono što je vrlo važno napomenuti za sve ove pjesme je da one u stvari nisu loše. Jedini njihov pravi problem je što teško ostavljaju isti dojam kakvog su ostavile one ‘prave’ Bondove pjesme.

1) ‘Another Way To Die’ iz ‘Zrna utjehe’, Jack White i Alicia Keyes

Pjesmu je i napisao i producirao Jack White , poznata muška polovica dueta ‘The White Stripes’ . Pjesma je jaka, s kvalitetnim riječima i ritmom ali je, kao i njen film, promašena. Jack White je naime, napisao pjesmu za sebe, ali se u toj pjesmi nekako našla i Alicia Keyes , kojoj takav stil nikako ne odgovara. Istinski se može čuti kako joj glas umalo pukne u nekim trenucima.

A da budemo iskreni, ne izgleda niti kao da joj je u spotu ugodno. Definitivno najgora Bondova pjesma.

VIDEO

2) ‘For Your Eyes Only’ iz ‘Samo za tvoje oči’, Sheena Easton

Da je taj film romantičan film, sa scenama odmora na pješčanim plažama Bahama, bilo bi nam jasno zašto su uzeli ovakvu pjesmu. Kako je to film sa eksplozijama, seksizmom i jurnjavom u skupim autima, ne možemo nikako shvatiti otkuda je ova pjesma došla. No pjesma je i dalje...ok.

VIDEO

3) ‘The Man With the Golden Gun’ iz ‘Čovjeka sa zlatnim pištoljem’, Lulu

- Ima moćno oružje, naplaćuje milijun po metku, vrhunski ubojica, čovjek sa zlatnim pištoljem - su prvi stihovi pjesme.

Kad takvim ‘ravno u glavu’ riječima dodate melankoličnu soul rock melodiju, odmah vam bude jasno zašto morate paliti Google da biste se sjetili ove pjesme.

VIDEO

4) ‘Nobody Does It Better’ iz ‘Špijuna koji me volio’, Carly Simon

Opet pjesma koja bi izvrsno odgovarala bilo kojem filmu u kojem nema akcije. Ili Bonda. Ili napetosti. Ili humora… Možda baš i ne bilo kojem filmu. Mirna, lagana muzika, za ugodne večeri pred kaminom s čašom chiantija u ruci.

VIDEO

5) ‘Thunderball’ iz ‘Operacije Grom’, Tom Jones

Nažalost, ili na sreću, ova pjesma u stvari i nije toliko loša. Jedini pravi problem s njom je što spada u pjesme koje na jedno uho uđu, a na drugo izađu, ne ostavivši ikakvog traga. Jedna od onih koje ne možete niti pjevušiti jer je dobra dok ju čujete, a zaboravljena tog trena kad ju ne čujete.

VIDEO

NAJBOLJE PJESME

Vrh vrhova. Možete ih čuti jednom i to je to, do kraja života ih pamtite. Doduše, s nekima od ovih je to i problem. Uđu vam u uho i jednostavno ne žele van.

5) ‘Licence To Kill’ iz ‘Dozvole za ubojstvo’, Gladys Knight

Prije nego što pogledate video, probajte se sjetiti pjesme. Da, to je ona gdje se Gladys Knight dere ‘Licence to kiiiiil!!’ . Čak i ako ste se samo toga sjetili, nije li to značajno više nego što možete za neke druge reći?

VIDEO

4) ‘Skyfall’ iz ‘Skyfalla’, Adele

Što god mi mislili o njenom muzičkom umijeću, činjenica je da je ovo pjesma koju možete slušati u filmu i uživati, slušati na radiju i uživati, slušati unutar kompilacije i uživati...jednostavno funkcionira, gdje god ju upalili, sviđala se vama Adele ili ne. Dobra pjesma za dobar film.

VIDEO

3) ‘Goldeneye’ iz ‘Zlatnog oka’, Tina Turner

Jedina koja je dosegnula (skoro) visinu ‘Goldfingera’. Pjesma koju su napisali Bono i The Edge, pa zato ima i riječi i muziku bez greške. Spojimo li to s nevjerojatnim glasom Tine Turner, dobivamo Bondovu temu koja žari i pali.

VIDEO

2) ‘Goldfinger’, iz ‘Goldfingera’, Shirley Bassey

Ljubav na prvo slušanje kad čujete moćan glas Shirley Bassey kako izgovara naslovne riječi. Bez greške, pjesma kojoj sve druge Bondove pjesme streme (osim ‘Die Another Day’, ta stremi nekamo drugdje) i pjesma koju se dan danas bez problema sluša. Bezvremenski klasik.

VIDEO

1) ‘James Bond Theme’ iz ‘Dr. Noa’, John Barry & Orchestra i Monty Norman

Može li ikoja druga pjesma biti na prvom mjestu osim one koja je pokrenula sve? Bez diskusije, ne može.

VIDEO


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao