Obavijesti

Show

Komentari 25

Najmlađa oskarovka Shirley Temple umrla je u 86. godini

Najmlađa oskarovka Shirley Temple umrla je u 86. godini
15

Shirley Temple bila je poznata kao najmlađa oskarovka. Sa samo šest godina davne 1934. godine dobila je počasni Oscar za postignuće u nekoliko filmova

VIDEO

Holivudska glumica preminula je u ponedjeljak u 86. godini, javila je njezina obitelj, a piše BBC. Umrla je prirodnom smrću u svom domu, okružena najbližom obitelji i skrbnicima.  

- Njezin život bio je pun značajnih postignuća u svim ulogama. Bila je divna glumica, majka, baka i prabaka - napisala je njezina obitelj u priopćenju. 

Obožavatelji će je pamtiti po osmijehu, njezinim kovrčama, predivnom glasu te plesu koji je obilježio sve njezine filmove. 

'Nazivali su je prvim djetetom iz tvornice snova u Hollywoodu'

Shirley Temple bila je jedna od najpopularnijih dječjih zvijezda. Imala je samo tri godine kad se pojavila na filmu. Proslavila se ulogom u filmu 'Bright Eyes'. Nazivali su je prvim djetetom iz tvornice snova u Hollywoodu. Godine 1935. dobila je počasnog Oscara za svoj rad na filmu tijekom 1934. godine. 

Nagrada je to koja se dodjeljuje za izniman doprinos razvoju filma, filmske tehnologije i za promicanje filmske umjetnosti

U ranim tridesetim godinama bila je najveća zvijezda svog razdoblja. Donosila je novac u svaku kino blagajnu, no s godinama je njezina slava počela opadati. Nju to nije pogodilo. Shirley se udala, zasnovala obitelj i postala ambasadorica i diplomatkinja. Predstavljala je SAD u UN-u, Gani i Čehoslovačkoj. Izdala je knjige i radila za mnoge tvrtke. 

Glumila je u čak 43 filma

Rođena je 23. travnja 1928. godine u Santa Monici u Kaliforniji. Neke od njezinih najznačajnijih uloga bile su u filmovima 'Mala gospođica Marker', 'Sada i zauvijek', 'Mali pukovnik', 'Heidi', 'Mala Willie Winkie', 'Mala princeza', 'Plava ptica', 'Fort Apache' te mnogi drugi.  Glumila je u čak 43 filma. U mirovinu je otišla 50-ih godina prošlog stoljeća. Imala je samo 22 godine. 

Prvi put se udala za Johna Agara 1945. godine kad je imala samo 17 godina, no četiri godine kasnije su se rastali. Dobili su kćer Lindu. Godine 1950. udala se Charlesa Aidena Blacka. Zajedno su bili 54 godine sve do 2005. godine kad je Charles preminuo 2005. godine. Dobili su dvoje djece, Charlesa i Lori. 

Bila je među prvim ženama koje su javno otkrile da imaju rak dojke

Godine 1972. glumici je dijagnosticiran rak dojke. Podvrgnula se mastektomiji, a Temple je javnost o bolesti obavijestila nakon operacije putem medija. Bila je među prvim slavnim ženama koja je progovorila o ovoj bolesti. Potaknula je žene da se ne boje te da slijede njezin primjer bez straha.

Zanimljivosti

>>> Nakon što se udala za svog drugog supruga, Charles joj je priznao da nije pogledao nijedan njezin film dok joj se udvarao.  

>>> Trebala je glumiti Dorothy u 'Čarobnjaku iz Oza', no uloga je ipak pripala Judy Garland. 

>>> Njezina majka, Gertrude Temple, za svaki film joj je radila frizuru koja se sastojala od točno 56 kovrča. 

>>> Glumice Shirley Jones i Shirley MacLaine dobile su ime po njoj. 

>>> Kad ju je Gary Cooper upoznao na setu filma 'Sad i nekad' 1934, tražio ju je autogram. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu
Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu